A paprika az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk, nem kell messze mennünk a paprikás ételek receptjeiért, hiszen a magyar konyha tele van velük. Azonban most nem lesz szó se sütésről, se főzésről, hanem nyersen dolgozzuk fel - íme, mutatjuk, miért jó a nyers paprikakrém recept!
A nagymamák és édesanyák receptkönyvében lapulnak olyan ételek, amiket gyerekkorunk óta eszünk, és rájuk gondolva mindig hazavágyunk. És azt szeretnénk, ha majd a mi gyermekeink is így gondolnának egy-egy általunk készített fogásra. A nyers paprikakrém receptje egyáltalán nem nehéz, ellenben ízletes, magyaros és sokoldalúan felhasználható. Hátha ez lesz a kedvenc étel! Készíthetjük csípős termékként, fűszeres szendvicskrémként, de lehet alapja további fogásoknak is.
Maradt egy kiló paprikád? Ezt készítsd belőle!
Ha jó áron találtál a piacon csodaszép, egészséges, húsos paprikát vagy rengeteg termett a kertben, de nem szeretnéd, hogy kárba menjen, hoztunk pár ötletet arra, hogy mit is kezdj vele.
- Az első, ami eszünkbe jut, egyértelműen a lecsó, amit a magyar egész nyáron képes enni.
- Készíthetsz töltött paprikát zöldséges vagy húsos töltelékkel, ez főleg a hűvösebb évszakban jó lélekmelengető étel.
- Egészben vagy szeletelve grillezett, sült paprikákat is varázsolhatsz a konyhaasztalra, így megmarad az aromájuk, és fenséges köretként szolgálnak húsokhoz.
- Ha szereted a csípős ízeket, salsát is készíthetsz, melyet mártogatósként vagy szószként is felhasználhatsz.
- Friss saláták alapanyagaként is szolgálhat a paprika.
- Elteheted őket télire Chilis olajban, amitől pikáns íze lesz.
- Végül, de nem utolsósorban pedig előveheted a nagyi nyers paprikakrém receptjét! Nincs ilyened? A következő fejezetben kisegítünk!
Nyers paprikakrém recept
Ha az utolsó verzió mellett döntöttél, és továbbolvastál, akkor bizonyára a családnak már a fülén jön ki a sok paprikás étel, de jól fog még az jönni télen is. A paprikák tartósításának egyik módja, ha eltesszük őket ecetes lében vagy olajban, esetleg megsütjük őket berakás előtt. Ehhez a most következő variációhoz azonban nem kell sütni-főzni vagy hosszan előkészülni, mert a lényege, hogy nyers a paprika benne. Nem kell tartósítót használnunk (megteszi ezt a só), a paprika íze és aromája hosszan megmarad.
Ízlésünktől függően lehet csípős vagy fűszeres a paprikakrém, de az alaprecepthez szükség lesz több kiló pritamin paprikára, kápiára vagy paradicsompaprikára és legalább fél kiló sóra.
A megmosott paprikákat csumázzuk ki, távolítsuk el a magokat, vágjuk kisebb darabokra és aprítógépben daráljuk simára. Egy-egy kiló paprikakrémhez menjen 15 dkg só, keverjük el alaposan és hagyjuk magára egy-két óráig, amíg a só feloldódik. Ezután fűszerezzük ízlésünk szerint fokhagymával, chilivel, csípős paprikával, egyéb fűszerekkel, majd töltsük tiszta üvegekbe, és tároljuk őket hűvös helyen.
Mire használjuk a paprikakrémet?
Lecsóalap vagy paprika helyett mehet pörkölthöz, paprikás krumplihoz, chilis babba, levesekbe, ragukba, körözöttekbe, gulyáshoz, csak a fantáziánk szab határt. Sőt, pirítóshoz igen ízletes és az ünnepek közeledtével a gasztrorajongók számára egy csinos címkével ellátott üvegben ajándékként is adható.
Keress minket a megadott elérhetőségeken, ha chilivel bolondítanád meg a paprikakrémed, vagy szeretnél egy izgalmas szószt vagy fűszert a következő ebédhez.