Mondhatni, hogy az erős szószok a vállalkozásunk lélekmelengetői. Különleges kapcsolat fűz minket a chilikhez. Ezért is kezdtünk bele a nagy mennyiségű termesztésükbe.
Ezek a paprikák genetikai adottságukból adódóan nehézsúlyú bajnokok. Kiütéses győzelmüket frenetikusan magas kapszaicintartalmuknak köszönhetik. Emellett azonban olyan sajátos és kulcsfontosságú tulajdonságokkal bírnak, amiket igyekszünk minél szélesebb körben megismertetni.
Mitől különlegesek az erős szószok?
Elsősorban pont az elképzelhetetlen csípősség kiemelt státuszuknak az oka. Itthon nem idegen az erős paprika fogalma, hiszen főzünk vele, használjuk. A pikáns aromák tehát nem állnak tőlünk távol. A chilik nem igazán mérhetők a hazai fajtákhoz, ehhez elég csak rápillantani egy paprika erősségét ábrázoló Scoville skálára. Van néhány fajta, aminek az SHU értéke alacsonyabb vagy megegyezik a magyar legerősebb paprikáéval, de a legtöbb chili erőssége jóval meghaladja azt.
Másodsorban, mielőtt a kapszaicin kifejti izzasztó, égető hatását, néhány pillanatig megmutatkozik az adott típus egyedi ízvilága. Érdekes, hogy a csúcson elhelyezkedő chilik jellemzően rendelkeznek egyfajta gyümölcsös aromával, amit hirtelen vagy fokozatosan vált fel a csípősség.
A kapszaicin és az egészségmegőrzés
Amikor valaki meggondolatlanul ugrik fejest egy chili kihívásba vagy kóstolja meg túl nagy adagban például a Kegyes Halál elnevezésű szószunkat, jogosan érezheti úgy, hogy elérkezett a vég. A kellemetlen tünetek néhány perc múlva enyhülnek, majd megszűnnek. Azt azért figyelembe kell venni, hogy mennyire egészséges a fogyasztó szervezete, mert az általános túladagolás tünetei (ájulás, mellkasi fájdalom) mellett akár allergiás sokk is jelentkezhet.
A chili fogyasztás ennek ellenére nem halálos. Sőt, ha tudod, hogy eddig milyen erősségű paprikát ettél és ahhoz mérten választasz erős szószt, illetve fokozatosan emeled a dózist, akkor ezeket elkerülheted. A kapszaicin fogyasztása rendkívül egészséges, számos területen váltja ki jótékony hatását. Serkentő tulajdonsága miatt a vérnyomás, a vérkeringés kiegyensúlyozottabbá válik, de az emésztésre, az erek rugalmasságára is pozitívan hat.
Közönségkedvenc és díjnyertes erős szószok
Chili szószaink többsége a közepesen erős kategóriától a méregerős szintig terjed. Az eltérő paprikák egyedi tulajdonságait igyekszünk hangsúlyozni. Ezért kiemelten figyelünk a fűszerezésre, valamint a hozzáadott só mennyiségére, hogy ne nyomják el ezt a jellegzetességet. Amikor több chilit használunk egy kencéhez, igyekszünk olyanokat összeválogatni, amelyek kiegészítik egymást.
Több szószunk is versenyzett a World Hot Sauce Awards amerikai versenyen, ahol különböző kategóriákban is dobogós vagy különdíjas helyezést értek el. Sikereinkre több okból is méltán büszkék vagyunk. A magyar chilitermesztők közül elsőként mérettetük meg szószainkat. A Hot csoportban a Spirit of Attila megjelenéséig nem volt rá precedens, hogy külföldi szósz nyerjen, ami a mi kencénknek sikerült. A Spirit of Attila az ügyfeleink visszajelzése alapján is kedvenc.
Kezdd az erős szószok fogyasztását magadhoz mérten, mértékkel. Webáruházunkban találsz édesebb vagy keleti fűszerezésű kencéket is, amikkel bátran kísérletezhetsz. Ötvözd az ínyencséged és az egészséged megőrzését a legfinomabb kencékkel.