Chili receptek

Olajos marinált paprika - pikáns kiegészítő a konyhában és a kamrában

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Olajos marinált paprika - pikáns kiegészítő a konyhában és a kamrában

A hidegebb időszakban sem kell lemondanunk kedvenc zöldségeinkről, ha a megfelelő eljárással tartósítjuk őket és eltesszük őket télire. Sokféleképp nekiláthatunk ennek a folyamatnak, ebben a cikkben az olajos marinált paprika elkészítésének rejtelmeibe lesünk be.

A magyar konyha elengedhetetlen kiegészítői a savanyúságok. Nagymamáink szinte mindent elraktak télire, amiből több termett nyáron és ősszel, így került a kamrapolcra üvegben paprika, paradicsom, káposzta, hagyma és más finomságok. Kövessük mi is a példájukat - most épp egy olajos marinált paprikával.

 

A savanyúságok jótékony hatásai

 

A savanyítás, más néven fermentálás rengeteg ország gasztronómiájában megtalálható, melynek során tejsav baktériumok kezdik lebontani az élelmiszereket, kvázi “előemésztik” azokat. Olyan mikroorganizmusok alakulnak ki, melyek jótékonyan hatnak az emberek bélflórájára, emésztésére, ezért is ajánlott gyakran savanyú káposztát és más, ilyen módon tartósított zöldségeket fogyasztani.




Probiotikus hatásuk javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert, emellett sok savanyúság gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így az olajos marinált paprika is. Fogyókúrázók számára ideális, mert alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, íze pedig élénkítő és igen változatos, jól kiegyensúlyozza egyes húsételek aromáját. Az olaj egyébként is jól passzol a paprikához, gyakran találhatunk chilis fűszerolajakat a boltok polcain.

 

Így készíts olajos marinált paprikát

 

  • Szerezz be legalább két kilónyi, vastag húsú paprikát és ha pikáns ízt szeretnél, mellédobhatsz néhány apró chili paprikát is.
  • Tisztítsd meg őket, csumázd ki és szeleteld fel.
  • Majd dobd legalább egy liter forrásban lévő vízbe, amihez előzőleg hozzáadtál két deci ecetet, tíz deka kristálycukrot, egy evőkanál sót.
  • A paprikákat blansírozzuk benne, vagyis két-három percen át főzzük, közben mehet mellé olívaolaj és 10-15 szem bors is ízlés szerint.
  • Az idő leteltével sterilre tisztított befőttesüvegekbe pakoljuk a paprikákat, majd a főzőlével nyakon öntjük őket.
  • Annyi lé menjen mindegyikre, hogy teljesen ellepje a paprikáinkat, de még legyen legalább fél centinyi hely az üvegben.
  • Ide tartósítószer és olaj kerül majd.
  • Ezután lezárjuk az üvegeket, és hagyjuk, hogy száraz dunsztban kihűljenek.
  • Igazából már néhány nappal ezután fogyaszthatóak, de minél tovább hagyjuk őket lezárva, a paprika annál karakteresebb ízt kap majd.
  • E receptet követve az olajos marinált paprika hónapokig a kamrapolc és a konyhaasztal kedvence lesz.

 

Ha nem bajlódnál a befőzéssel, de szereted az olajos-savanykás ízt, próbáld ki ételeid ízesítéséhez a Chilis olajat

 

Mi mellé passzol?

 

Sült csirke, sertés, marha vagy hal mellé remek választás, enyhe savassága és fűszeressége kellemes kiegészítője a húsételnek. Salátákhoz is felhasználhatjuk, egy kevés olajos marinált paprika a zöldsalátához igazán jól feldobja azt, fűszeresebb ízt és textúrát varázsol neki. Tapasokhoz kiváló, emellett grillezett zöldségek és tésztaételekhez is passzol.

 

Sokoldalúsága miatt bátran kísérletezhetsz vele, nemcsak magyar fogások, hanem a nemzetközi konyha ételeinek kiegészítőjeként is megállja a helyét. Fedezd fel te magad, mivel szereted a leginkább kombinálni! Mindez persze függ attól is, hogy milyen paprikát és mennyi ecetet, fűszert használtál az elkészítése során.

 

Kérdéseiddel keress minket elérhetőségeinken!