Találtál a piacon kilónyi szép zöldséget, vagy sok maradt a nyakadon a nyár végére, és már nincs annyi lecsó, amit meg tudna enni a család? A megoldás a paprika eltevése télire, mutatjuk, hogyan érdemes belekezdeni.
Nagymamáink és az ő felmenőik is már évszázadok óta tartósítják otthon a nyári idényzöldségeket, hogy azokat a hűvösebb időszakban is élvezhesse a család. Vágjunk bele mi is!
Paprika eltevése télire - ma újra divatos
Amikor még nem volt ennyire fejlett a mezőgazdaság és az import, szó sem lehetett arról, hogy télvíz idején friss paprikát, paradicsomot vásároljunk a boltokban vagy a piacon. Erre felkészülvén a nyári termésből tettek el eleget befőttesüvegekbe. A zöldségeket sokszor savanyítással tartósították, valószínűleg így lett ez a magyar konyha egyik elengedhetetlen eleme. Savanyúságot, csalamádét és ecetes finomságokat ma is nagyüzemi szinten gyártanak például Vecsésen, a pörkölt, a brassói pedig elképzelhetetlen egy-egy fanyar falat nélkül.
A korábbi évtizedekben az otthoni befőzés és tartósítás kicsit háttérbe szorult, ám ma, az egészségtudatos életmódnak és a tartósítószermentes étkezést preferálóknak köszönhetően újra népszerű a savanyítás gyakorlata. Hiszen nincs is nagyobb büszkeség, mint a saját savanyú paprikánkat tálalni az ebéd mellé ősszel vagy télen.
Savanyítani, tartósítani sokféle dolgot lehet, most nézzük, milyen módszerekkel lehetséges a paprika eltevése télire. Paprikából és chili paprikából egyébként számos termék van ma is a boltok polcain, ha még nem állunk készen a savanyításra.
A legnépszerűbb házi tartósítási módszerek

A legtöbb módszerhez frissen megmosott, kicsumázott, némely esetben felszeletelt paprika, sterilizált befőttesüvegek szükségeltetnek.
- Paprika eltevése télire ecettel - ehhez a módszerhez (mellyel négy befőttesüvegnyi jön ki) a paprikákat szorosan egymás mellé helyezd be az üvegbe, majd készítsd el a felöntőlevet. Három liter vízhez adj 10 szem borsot, 6 evőkanál húsz százalékos ecetet, négy evőkanál cukrot, két evőkanál sót és egy evőkanál mustármagot. Forrald fel a levet és öntsd rá a paprikákra úgy, hogy az üveg peremétől másfél-két centi maradjon szabadon. A lezárt befőttesüvegeket fordítsd fejjel lefelé azért, hogy vákuum képződjön, öt perc után fordítsd vissza és száraz dunsztban három nap alatt hűtsd ki őket. Ha nem akarsz bajlódni vele, válaszd a vöröshagymás Habanero savanyúságot!
- Olajban - főzz össze vizet, literenként két deci ecetet, tíz gramm sót és húsz gramm cukrot. Tedd bele a félbevágott paprikákat, három percig forrald a keveréket, majd vedd ki őket, szárítsd meg és pakold őket egy üvegbe. Mehetnek bele fűszerek (például fokhagyma, petrezselyem), végül öntsd fel teljesen olívaolajjal.
- Szárítással - a pirospaprika-füzér a vidéki teraszok és konyhák megszokott “dekorációja”, de nem kell feltétlenül megvárni, hogy a levegőn kiszáradjanak a paprikák. A paprika eltevése télire történhet légkeveréses sütőben is, ötven fokon szárítsd ki őket. Ha kiszáradt, lehet belőle őrölt fűszer- vagy épp chilipaprikát is készíteni, utóbbinál érdemes kesztyűvel dolgozni. A port tároljuk jól zárható üvegcsében.
A fermentálás előnyei
Ha a paprika eltevése télire savanyítással történik, azt nemcsak az ízlelőbimbóink, hanem az egészségünk is megköszöni majd. A fermentáláskor keletkező baktériumok ugyanis jótékonyan hatnak a mikrobiomra, megőrzik az ételek tápanyagtartalmát, komplex ízek jönnek létre, és a savanyított élelmiszerek allergénektől mentesek.
Kísérletezhetünk még sózással, kandírozással is, de ha egyéb módszerhez folyamodnál és kérdésed van, keress fel minket elérhetőségeinken!