Chili receptek

Paprika eltevése télire – mutatunk három módszert

Chili
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Paprika eltevése télire – mutatunk három módszert

Találtál a piacon kilónyi szép zöldséget, vagy sok maradt a nyakadon a nyár végére, és már nincs annyi lecsó, amit meg tudna enni a család? A megoldás a paprika eltevése télire, mutatjuk, hogyan érdemes belekezdeni.

Nagymamáink és az ő felmenőik is már évszázadok óta tartósítják otthon a nyári idényzöldségeket, hogy azokat a hűvösebb időszakban is élvezhesse a család. Vágjunk bele mi is!

 

Paprika eltevése télire - ma újra divatos

 

Amikor még nem volt ennyire fejlett a mezőgazdaság és az import, szó sem lehetett arról, hogy télvíz idején friss paprikát, paradicsomot vásároljunk a boltokban vagy a piacon. Erre felkészülvén a nyári termésből tettek el eleget befőttesüvegekbe. A zöldségeket sokszor savanyítással tartósították, valószínűleg így lett ez a magyar konyha egyik elengedhetetlen eleme. Savanyúságot, csalamádét és ecetes finomságokat ma is nagyüzemi szinten gyártanak például Vecsésen, a pörkölt, a brassói pedig elképzelhetetlen egy-egy fanyar falat nélkül.

 

A korábbi évtizedekben az otthoni befőzés és tartósítás kicsit háttérbe szorult, ám ma, az egészségtudatos életmódnak és a tartósítószermentes étkezést preferálóknak köszönhetően újra népszerű a savanyítás gyakorlata. Hiszen nincs is nagyobb büszkeség, mint a saját savanyú paprikánkat tálalni az ebéd mellé ősszel vagy télen.

 

Savanyítani, tartósítani sokféle dolgot lehet, most nézzük, milyen módszerekkel lehetséges a paprika eltevése télire. Paprikából és chili paprikából egyébként számos termék van ma is a boltok polcain, ha még nem állunk készen a savanyításra.

 

A legnépszerűbb házi tartósítási módszerek




A legtöbb módszerhez frissen megmosott, kicsumázott, némely esetben felszeletelt paprika, sterilizált befőttesüvegek szükségeltetnek.

 

  • Paprika eltevése télire ecettel - ehhez a módszerhez (mellyel négy befőttesüvegnyi jön ki) a paprikákat szorosan egymás mellé helyezd be az üvegbe, majd készítsd el a felöntőlevet. Három liter vízhez adj 10 szem borsot, 6 evőkanál húsz százalékos ecetet, négy evőkanál cukrot, két evőkanál sót és egy evőkanál mustármagot. Forrald fel a levet és öntsd rá a paprikákra úgy, hogy az üveg peremétől másfél-két centi maradjon szabadon. A lezárt befőttesüvegeket fordítsd fejjel lefelé azért, hogy vákuum képződjön, öt perc után fordítsd vissza és száraz dunsztban három nap alatt hűtsd ki őket. Ha nem akarsz bajlódni vele, válaszd a vöröshagymás Habanero savanyúságot!
  • Olajban - főzz össze vizet, literenként két deci ecetet, tíz gramm sót és húsz gramm cukrot. Tedd bele a félbevágott paprikákat, három percig forrald a keveréket, majd vedd ki őket, szárítsd meg és pakold őket egy üvegbe. Mehetnek bele fűszerek (például fokhagyma, petrezselyem), végül öntsd fel teljesen olívaolajjal. 
  • Szárítással - a pirospaprika-füzér a vidéki teraszok és konyhák megszokott “dekorációja”, de nem kell feltétlenül megvárni, hogy a levegőn kiszáradjanak a paprikák. A paprika eltevése télire történhet légkeveréses sütőben is, ötven fokon szárítsd ki őket. Ha kiszáradt, lehet belőle őrölt fűszer- vagy épp chilipaprikát is készíteni, utóbbinál érdemes kesztyűvel dolgozni. A port tároljuk jól zárható üvegcsében.

 

A fermentálás előnyei

 

Ha a paprika eltevése télire savanyítással történik, azt nemcsak az ízlelőbimbóink, hanem az egészségünk is megköszöni majd. A fermentáláskor keletkező baktériumok ugyanis jótékonyan hatnak a mikrobiomra, megőrzik az ételek tápanyagtartalmát, komplex ízek jönnek létre, és a savanyított élelmiszerek allergénektől mentesek.

 

Kísérletezhetünk még sózással, kandírozással is, de ha egyéb módszerhez folyamodnál és kérdésed van, keress fel minket elérhetőségeinken!

Raktáron

Mexikóban, Közép-Amerikában és a legtöbb ázsiai országban, nem teljes az asztal egy üveg csípős, chili szósz nélkül! Ezzel a fantasztikus mártással könnyen elkészíthetjük az ázsiai recepteket, vagy a nyugati kedvenceket.

Jól illik sültekhez, húsokhoz, szárnyasokhoz, pizzákra, meleg szendvicsekre, vagy csak a sült krumpli mellé.

2 390 Ft
Egységár: 23 900 Ft/L
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Habanero íze nem különbözik más chili paprikától, gyümölcsös, virágos, édes, ropogós és csípős. Viszont ezek az ízek annyira egyedülállók, hogy referenciapontként szolgál más chili paprika ízének összehasonlításához. Különböző érettségi fokokban különböző csípősséggel bírnak. Zölden leszedve kevésbé csípős. Ha megkóstolod, akkor elsőre agresszív módol előjön a csípősség, ami gyorsan elhalványul. Viszont szószokban vagy ételekben ez a hő nem olyan ellenséges, sőt kifejezetten kellemes.

1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
-4%
Raktáron

Igazi ínyenceknek gondosan összevallogatott chili paprikából.

Mexikóban, Közép-Amerikában és a legtöbb ázsiai országban, nem teljes az asztal egy üveg csípős, chili szósz nélkül! Ezzel a fantasztikus mártással könnyen elkészíthetjük az ázsiai recepteket, vagy a nyugati kedvenceket.

Mennydörgés - extra chili szósz 2x100ml
Mennydörgés - extra chili szósz 2x100ml
4 590 Ft
4 780 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 22 950 Ft/L
Kezdete: 2024.03.11 A készlet erejéig!
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Ha bírod a csípőset, akkor egyből beleszeretsz ennek a Habanero savanyúság csodálatos gyümölcsös ízébe.A habanero az egyik legismertebb és legnépszerűbb fajta. Felhasználási módja korlátlan, egyik chili paprika sem előzi meg a népszerűségét.

2 590 Ft
Egységár: 4 625 Ft/kg
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Habanero íze nem különbözik más chili paprikától, gyümölcsös, virágos, édes, ropogós és csípős. Viszont ezek az ízek annyira egyedülállók, hogy referenciapontként szolgál más chili paprika ízének összehasonlításához. Különböző érettségi fokokban különböző csípősséggel bírnak. Zölden leszedve kevésbé csípős. Ha megkóstolod, akkor elsőre agresszív módol előjön a csípősség, ami gyorsan elhalványul. Viszont szószokban vagy ételekben ez a hő nem olyan ellenséges, sőt kifejezetten kellemes.

1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez