A Chiliről minden

Paprika erősségének mérése: így történik

Chili
Csípős
Kapszaicin
Legcsípősebb
Scoville
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.09.29 10:23
Paprika erősségének mérése: így történik

A paprikák erősségének a mérését nem csak szubjektíven állapíthatjuk meg. Létezik egy úgynevezett Scoville skála, ami alapján rangsorolni tudjuk a különböző paprikák csípősségét.

Mi, a Chili Hungária Webáruháznál mindannyian elkötelezett hívei vagyunk a jó minőségű paprikáknak, ezért már a manufaktúrában történő termesztéstől a kész termékig azon dolgozunk, hogy azok, akik szeretik a paprikát, minél szélesebb lehetőségeit megismerjék a felhasználásának. Nálunk nem csak a legcsípősebb ízeket kedvelők találják meg a számításaikat, hanem a kísérletezők is.

 

Mennyi az annyi?

 

Egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville dolgozott ki egy használható eljárást 1912-ben a paprikák csípősségének mérésére, ezért róla kapta a nevét (Scoville skála), mértékegysége az SHU (Scoville Heat Unit).

 

A mérési eljárás nem teljesen objektív, hiszen kóstolással mérik és kategorizálják. 

 

Az eredeti tesztelés során a paprikaoldatot addig hígítják cukros vízzel, amíg a csípős ízt az 5 fős kontrollcsoport egyik tagja sem érzi. Tehát a Scoville skálán egy 5500 SHU erősségű Jalapeno paprikaoldatot 5500 szorosára hígítva érték el, hogy senki ne érezze a kontrollcsoport tagjai közül a csípősségét. 

 

A paprika erősségének mérése folyadékkromatográfiával

 

Létezik egy másik módszer is a paprika erősségének a mérésére, ez pedig a folyadékkromatográfia (Gillett-módszer), melynek a mértékegysége az ASTA. Ez az eljárás a különböző csípős anyagokat együtt méri, és a csípősség intenzitását sorolja be. 

 

Az ASTA csípősség egység nagyjából 20-40%-kal alacsonyabb értéket ad, mint amit a Scoville skálán kapnánk.

 

Miben rejlik a paprika ereje?

 

Mit is mérünk pontosan, amikor a paprika erősségét mérjük? A paprika ereje a kapszaicintartalmán múlik. Az édes paprikáknak, mint amilyen a kápia vagy a TV paprika, ennél fogva 0 az SHU értéke, mert nem tartalmaznak kapszaicint. 

 

De a csípősebb magyar paprikák is csak a skála alján kaptak helyet, a nagyjábóli 2500 SHU értékkel.

 

A Scoville skála tehát nullától nagyjából 15 millió SHU-ig tart, de konkrétan a világrekorder Carolina Reaper paprika körülbelül 2 millió SHU értékkel büszkélkedhet, afölött már vegytiszta kapszaicinről beszélünk, amik ehetetlenek.

 

A mi 2015-ben világbajnoki címet nyert Spirit of Attila chili szószunk két olyan paprikafajta ötvözéséből született, melyek külön-külön is elérhetik az 1 millió SHU értéket.

 

Az, hogy egy paprikafajta tól-ig szerepel a Scoville skálán, az abból a prózai okból ered, hogy több külső tényező is befolyásolja a paprika erősségét. Gondolj itt az éghajlatra, az időjárási viszonyokra, a palánta körülményeire a fejlődési szakaszban és a kertész hozzáértésére.

 

A mi tapasztalataink alapján a második kötésben fejlődött paprikáknak magasabb a kapszaicintartalma, valamint amikor az érési folyamat miatt zöldből pirosra változik a termés színe.

 

Miért jó csípős paprikát is fogyasztani?

 

A rekorder paprikákat jellemzően kalandvágyból próbálják ki az elvetelmültebbek, de mivel kis mennyiségben is csípősek, viszont emellett megőrzik egyedi zamatukat, fűszerként, szósz formájában remekül alkalmazhatók a mindennapi ételeink megbolondítására is. 

 

Amellett, hogy intenzíven csípősek, fogyasztásukkal endorfint szabadítunk fel a szervezetünkben, ami a köznyelvben boldogsághormonként ismert. 

 

A gyógyászatban is alkalmazzák magas C-vitamin tartalmuk miatt, valamint javítják a keringést és fájdalomcsillapító hatásúak.

 

Ha kedvet kaptál kipróbálni a pikáns ízvilágot, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy tudjunk segíteni a megfelelő fűszer vagy szósz kiválasztásában.