A paprikák erősségének a mérését nem csak szubjektíven állapíthatjuk meg. Létezik egy úgynevezett Scoville skála, ami alapján rangsorolni tudjuk a különböző paprikák csípősségét.
Mi, a Chili Hungária Webáruháznál mindannyian elkötelezett hívei vagyunk a jó minőségű paprikáknak, ezért már a manufaktúrában történő termesztéstől a kész termékig azon dolgozunk, hogy azok, akik szeretik a paprikát, minél szélesebb lehetőségeit megismerjék a felhasználásának. Nálunk nem csak a legcsípősebb ízeket kedvelők találják meg a számításaikat, hanem a kísérletezők is.
Mennyi az annyi?
Egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville dolgozott ki egy használható eljárást 1912-ben a paprikák csípősségének mérésére, ezért róla kapta a nevét (Scoville skála), mértékegysége az SHU (Scoville Heat Unit).
A mérési eljárás nem teljesen objektív, hiszen kóstolással mérik és kategorizálják.
Az eredeti tesztelés során a paprikaoldatot addig hígítják cukros vízzel, amíg a csípős ízt az 5 fős kontrollcsoport egyik tagja sem érzi. Tehát a Scoville skálán egy 5500 SHU erősségű Jalapeno paprikaoldatot 5500 szorosára hígítva érték el, hogy senki ne érezze a kontrollcsoport tagjai közül a csípősségét.
A paprika erősségének mérése folyadékkromatográfiával
Létezik egy másik módszer is a paprika erősségének a mérésére, ez pedig a folyadékkromatográfia (Gillett-módszer), melynek a mértékegysége az ASTA. Ez az eljárás a különböző csípős anyagokat együtt méri, és a csípősség intenzitását sorolja be.
Az ASTA csípősség egység nagyjából 20-40%-kal alacsonyabb értéket ad, mint amit a Scoville skálán kapnánk.
Miben rejlik a paprika ereje?
Mit is mérünk pontosan, amikor a paprika erősségét mérjük? A paprika ereje a kapszaicintartalmán múlik. Az édes paprikáknak, mint amilyen a kápia vagy a TV paprika, ennél fogva 0 az SHU értéke, mert nem tartalmaznak kapszaicint.
De a csípősebb magyar paprikák is csak a skála alján kaptak helyet, a nagyjábóli 2500 SHU értékkel.
A Scoville skála tehát nullától nagyjából 15 millió SHU-ig tart, de konkrétan a világrekorder Carolina Reaper paprika körülbelül 2 millió SHU értékkel büszkélkedhet, afölött már vegytiszta kapszaicinről beszélünk, amik ehetetlenek.
A mi 2015-ben világbajnoki címet nyert Spirit of Attila chili szószunk két olyan paprikafajta ötvözéséből született, melyek külön-külön is elérhetik az 1 millió SHU értéket.
Az, hogy egy paprikafajta tól-ig szerepel a Scoville skálán, az abból a prózai okból ered, hogy több külső tényező is befolyásolja a paprika erősségét. Gondolj itt az éghajlatra, az időjárási viszonyokra, a palánta körülményeire a fejlődési szakaszban és a kertész hozzáértésére.
A mi tapasztalataink alapján a második kötésben fejlődött paprikáknak magasabb a kapszaicintartalma, valamint amikor az érési folyamat miatt zöldből pirosra változik a termés színe.
Miért jó csípős paprikát is fogyasztani?
A rekorder paprikákat jellemzően kalandvágyból próbálják ki az elvetelmültebbek, de mivel kis mennyiségben is csípősek, viszont emellett megőrzik egyedi zamatukat, fűszerként, szósz formájában remekül alkalmazhatók a mindennapi ételeink megbolondítására is.
Amellett, hogy intenzíven csípősek, fogyasztásukkal endorfint szabadítunk fel a szervezetünkben, ami a köznyelvben boldogsághormonként ismert.
A gyógyászatban is alkalmazzák magas C-vitamin tartalmuk miatt, valamint javítják a keringést és fájdalomcsillapító hatásúak.
Ha kedvet kaptál kipróbálni a pikáns ízvilágot, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy tudjunk segíteni a megfelelő fűszer vagy szósz kiválasztásában.