Mi sem bizonyítja azt jobban, hogy a magyarok szeretik a paprikát annál, hogy ha szétnézünk bárkinek a konyhájában, biztosan találunk fűszerpaprikát, paprikakrémet, esetleg szárított paprikát.
Ételeink nagy része elképzelhetetlen lenne enélkül a fűszer nélkül, aki pedig kifejezetten szereti a csípőset, az tesz is a tányérjába még egy kanállal. Ma már számtalan verzió közül válogathatunk a boltokban, de akinek van egy kis ideje és affinitása, bátran elkészítheti a saját krémjét. Ezzel nemcsak az lesz biztos, hogy a saját szánk íze szerint készül, hanem kihagyhatjuk belőle az összes ízfokozót, állagjavítót, amit a gyártók beletesznek.
Kend a kenyeredre!
Sokszor okoz gondot, hogy mivel dobhatnánk fel egy egyszerű, hideg vacsorát, ha a vaj már unalmas, de jó lenne az otthon lévő alapanyagokat felhasználni. Ha maradt néhány paprika, ami esetleg már egy kicsit szottyosabb, készíts belőle paprikakrémet ahelyett, hogy kidobnád.
Hozzávalók:
- 25 dkg kápia (vagy amennyi van, és lehet más piros húsú is)
- Só
- Petrezselyem
- Néhány csepp citromlé
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Olívaolaj
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. A paprikákat helyezd egy sütőpapírral kibélelt tálcára. Amikor már kapott egy színt az alja, akkor forgasd meg őket. Amikor mindkét fele kész, vedd ki őket és egy lezárható tetejű műanyag dobozba tedd pár percig. Ezután könnyen le tudod húzni a héját, és ki tudod szedni a magjait. Turmixold össze a sült paprikát a fokhagymával, olívaolajjal, majd ízesítsd sóval, petrezselyemmel és citromlével. Ebben a formában hűtőszekrényben 1-2 napig tudod tárolni. Ha szeretnél nagyobb mennyiséget készíteni, akkor turmixolás után forrósítsd fel egy edényben, és még melegen kanalazd át sterilizált üvegekbe. A tetejére önts egy kis olívaolajat.
Extra tipp: pikánsabb aromáért némi chilit is szórhatsz bele.
Ha szeretnél további chilis recepteket kipróbálni, nézd meg korábbi blogbejegyzéseinket.
Paprikakrém főzéshez
Egy-egy kiskanál paprikakrém megbolondítja a pörköltet vagy a gulyást, ezért szívesen használjuk ebben a formában is. Ebből is készíthetsz egy saját verziót, amiről biztosan tudod, hogy nem kerül bele mesterséges anyag. Vagy meg is rendelheted tőlünk, hiszen mi is adalékanyag-mentes termékeket készítünk. A lenti recept útmutató, amitől el lehet térni aszerint, hogy mennyire szeretnéd édesre vagy csípősre a végeredményt.
Hozzávalók:
- 25 dkg hegyes erős paprika
- 90 dkg kápia paprika
- 55 dkg cseresznyepaprika
- 1 csapott kávéskanál citromsav
- 20 dkg só
A zöldségeket mosd meg alaposan, majd tedd egy konyharuhára megszáradni. Amikor már nem vizesek, akkor elkezdheted kicsumázni őket. A csípősekhez érdemes kesztyűt húznod. Itt még szabályozhatod a leendő krém csípősségét az édes-csípős arányokkal, illetve azzal, ha az erősebb fajtákból nem vágod ki a magot. Ha ezzel megvagy, akkor kockázd őket fel, és vagy húsdarálón daráld le, vagy turmixal aprítsd fel, majd botmixerrel pépesítheted. Ezután jöhet az ízestés. Keverd jó alaposan össze, hogy a só mindenhová egyformán jusson. Fél órára tedd nagyon apró lyukú szűrőbe, hogy a felesleges lé ki tudjon belőle csöpögni. Amikor látványra is krémállagot ölt, elkezdheted fertőtlenített üvegbe szedni. Tető nélkül forrósítsd fel őket a mikróban, majd kivéve azonnal tekerd rá a tetőt.
Extra tipp: A lecsepegett sós levet felfoghatod, és felhasználhatod később szószokhoz vagy salátára.
Kérdésed van? Keress minket bátran, ha bármilyen kérdésed van a termékeinkkel vagy a rendelés menetével kapcsolatban, örömmel állunk a rendelkezésedre!