A Chiliről minden

Paprikamag csíráztatása – Neked is menni fog!

Chili
Termesztés
Mag
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.07.28 09:17
Paprikamag csíráztatása – Neked is menni fog!

Egyes növények folyamatosan sok fényt, vizet és meleget igényelnek, és akkor egész évben teremnek. Ilyen a paprika is, de sajnos a magyarországi időjárási viszonyok között egynyáriként tudjuk csak kezelni, illetve az ültetési szezonban még gyakoriak a fagyok, ezért szabadföldbe ültetés előtt érdemes először a paprikamag csíráztatásával kezdeni, majd palántává nevelni.

A paprika egész éves életben tartására tehát maximum mesterséges körülmények között van mód. Akár így indulsz neki, akár palántát nevelsz azzal a szándékkal, hogy majd kiülteted a szabadba, érdemes az alábbi lépéseket betartani:

 

Paprikamag csíráztatása 4 egyszerű lépésben

 

  1. A paprika magját február-március határán ültessük el. Tálcába, 1,5-2 cm mélyre. A paprika magjait érdemes előcsíráztatni, ami azt jelenti, hogy vetés előtt beáztatva éjszakáztatjuk őket. Ez gyorsítja és biztosabbá teszi a magok kikelését. Fóliával vagy üveglappal lefedett edényben, de sűrűn szellőztetve tartsuk. 
  2. Ha kikeltek a magból a csírák, a fedést eltávolíthatjuk. A túl gyorsan megnövő palánták szára vékony, gyenge, ezért figyelni kell, hogy elég fényt kapjon, ne kelljen “ágaskodnia” a világosságért. A csíráztatási fázis után a fejlődésben lévő paprikának 12-14 óra folyamatos fény kell. Ha nincs ennyi természetes világosság ebben az évszakban, akkor mesterséges pótlásra van szükség. 
  3. Mire a palánták már sűrűn kezdenek nőni, locsoljuk meg, majd telepítsük át őket egyesével kis cserepekbe vagy poharakba, majd újra locsoljuk meg. Fontos a rendszeresen öntözés, arra azonban figyelni kell, hogy csak a földet nedvesítsük, a szárra és levélre nem jó, ha víz kerül. 
  4. Az öntözést sem szabad túlzásba vinni vagy elhanyagolni. Hiába minden munkánk, ha a palántát elviszi egy gombabetegség. A mértékletes öntözés mellett az is segíti a védekezést, ha a paprikamagokat nem ültetjük egymáshoz közel.

 

Mire kell vigyázni?

 

  • Az egyenletes hőmérséklet (meleg) a megfelelő. Egy fűtött helyiség azért alkalmas, mert a nappalok és éjszakák között nem lesz akkora különbség. A 22 fok feletti hőmérséklet jó, a 18 fok alatti rosszat tesz a paprika fejlődésének.
  • Segítsünk a palántáknak elég világosságot kapni. Ha nyúlni kezdenek, az azt jelenti, hogy kevés fényhez jutnak.

 

Mikor ültethető ki a paprika?

 

A minimum 22 fokos állandó hőmérsékletet nehéz a tavaszi hónapokban a szabad ég alatt biztosítani a növénynek. Még májusban is lehet szélsőséges időjárás, hajnali fagyok. Ezért jobb választás fűtött helyen elvetni a paprika magját, majd csíráztatni, palántává “előnevelni”, majd a májusi fagyok elvonulása után, amikor megindul a virágzás, kiültetni szabadföldbe. 

 

Persze nem mindenkinek van több hektárnyi területe. Városi kiskertekben magaságyásba vagy balkonládába is ültethető a paprikapalánta, és még akár jót is tehet neki ez a környezet, mert az ezekben lévő föld hamarabb melegszik át, a növényt kevésbé veszélyeztetik a talajmenti fagyok. A paprikát így picit hamarabb, már áprilisban ki lehet ültetni. 

 

Egy plusz tipp!

 

Mielőtt kiültetnénk a paprikapalántákat, nem árt őket fokozatosan átszoktatni egyik helyről a másikra. A fényviszonyok, a hőmérséklet, a páratartalom és még a talaj minősége is lehet annyira eltérő a két helyen (kint és bent), hogy a növény elpusztul. Ha biztosra akarunk menni, jó, ha akár 1-2 hétig is fokozatosan trenírozzuk a palántát, egyre hosszabbra növelve a kint töltött idejét. Amikor már “edzésbe jöttek”, és a kinti klíma is ideális, megtalálhatjuk végleges helyüket. 


Így lesz erős növényünk, amelyről aztán erős, masszív paprikákat szüretelhetünk, amikor eljön az ideje, és olyan finomságokat készíthetünk belőle, mint pl. a kiváló recept alapján készült paprikakrém.