A Chiliről minden

Paprikapalánta ültetése A-tól Z-ig

Chili
Palánta
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Paprikapalánta ültetése A-tól Z-ig

Imádod a csípőset és szeretnéd a saját magad által nevelgetett chilivel ízesíteni az ételeidet és lenyűgözni a vendégeket? Cikkünkből mindent megtudsz a paprikapalánta ültetéséről, mely a fűszerkedvelők és a konyhaművészek számára is szolgálhat érdekességekkel.

A chili paprika palántaültetése nem bonyolult művelet, hamar meghozza gyümölcsét is (hogy képzavarral éljünk), utána pedig fogyaszthatjuk nyersen, készíthetünk belőle szószokat, mártogatósokat, fűszerporokat, chili pelyhet és még számos más finomságot is. Ehhez ötletet adhat a csípős ízekre vágyóknak a webshopunk széles termékkínálata.

 

 

Miért ültess chili paprikát?

 

Chili paprikát otthoni körülmények között termeszteni hálás feladat, mivel viszonylag kis helyet foglalnak el, nagyjából hatvan centis magasságúra és harminc centi szélesre nőnek meg, ha jó helyük van, sok színpompás termést hoznak és jól érzik magukat cserépben is. 

 

Nincs is annál jobb, mint amikor a saját termesztésű chiliből készült fűszerrel ízesíted meg a kedvenc fogásaidat vagy nyűgözöd le a családtagjaid. Az ízén túl a chilinek még egészségügyi hatásai vannak, a benne található nagy mennyiségű kapszaicin ugyanis gyulladáscsökkentő, emésztésjavító hatással bír.

 

Fajtáját tekintve rengetegféle chili paprika közül választhatsz, érdemes utánaolvasni a Scoville-skála szerinti erősségüknek és az ízviláguk komplexitásának. A legnépszerűbbek közé a jalapeno, a habanero, a chipotle tartoznak, de ha például a szellem chili iránt érdeklődsz, olvasd el a webáruházunkban is megvásárolható könyvet a témában. 

 

A chili paprikapalánta ültetése
  • Válassz egy napos, meleg és jól szellőző helyet a teraszodon (egy délre néző fal mellett) vagy a kertedben, ahol a paprikapalánta ültetése után jól tud majd fejlődni, növekedni.
  • Hogy egész évben élvezhesd a termést, érdemes februártól áprilisig elültetni őket beltéren, júniusban kihelyezni a teraszra vagy az udvarra a palántákat és júliustól egészen októberig lehet aztán szüretelni.
  • Szerezz be minél nagyobb tárolóedényeket vagy cserepeket, aljukon lyukakkal, ahol ki tud folyni a felesleges víz. Tápanyagdús, jó minőségű talajjal töltsd őket nagyjából a háromnegyedükig.
  • A kiválasztott és megvásárolt chili magokat áztasd egy napra vízbe, ezzel könnyebben fognak majd csírázni.
  • Jöhet az ültetés: egy-két centiméter mélyre helyezd a magokat, majd fedd be őket földdel és óvatosan lapogasd le a felszínt.

 

A sikeres nevelés tippjei

 

Elültetted a magokat, kész az első lépés. Fontos, hogy aztán a csírázás ideje alatt maradjon a talaj enyhén nedves, de sose öntözd túl. Ha szükséges, hagyd, hogy kiszáradjon a következő öntözésig, de sose repedezzen meg a felszíne. A hőmérséklet legyen 20-25 fok között minimum, a palántákat pedig - természetesen nappal - folyamatosan érje fény. 

 

A rovaroktól permetszer helyett leginkább védőhálóval védheted meg a fejlődésben lévő palántákat, hiszen ezzel nem veszélyezteted majd sem a környezeted, sem pedig a paprikák későbbi fogyasztóit. 

 

Ha gyorsabb növekedést szeretnél elérni, fóliasátrat is kifeszíthetsz a palánták fölé. Hogy elősegítsd a fejlődésüket, magas kálium- és foszfortartalmú műtrágyával is rásegíthetsz, de ezeket csak addig használd, amíg virágba nem borulnak.

 

Ha kérdésed lenne a paprikapalánta ültetésével, termesztésével és feldolgozásával kapcsolatban, keress fel minket elérhetőségeink egyikén!