Chili lexikon

Red savina chilli, amit még az USA törvényei is védenek

Chili
Csípős
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Red savina chilli, amit még az USA törvényei is védenek

Ha ismered a habanerót, meg kell ismerned a red savina chillit is! Sokáig ez volt a rekorder az erős paprikák világában, mára azonban lehet, hogy kicsit elfeledkeztek róla. Ezzel a cikkel felelevenítjük az emlékeket.

Vajon miért védi oltalom a red savina chillit Amerikában? Milyen receptekhez alkalmas? A Scoville-skálán hol helyezkedik el és mire vigyázzunk a felhasználáskor, például chili szósz készítésének idején? Maradj velünk és megtudod!

 

Mit kell tudni a red savina chilli kapcsán?

 

Chiliből ezer és egyfélét találunk a világon, de lehetséges, hogy a red savina chilli neve nem cseng valami ismerősen sokaknak. Ez azért lehet, mert a red savina chilli a habanero egyik alfajtája, viszont tudni kell róla, hogy 1994 és 2006 között bizony ez volt a világon a legerősebb chili paprika. 

 

Felfedezését egy véletlennek köszönhetjük, ugyanis a kaliforniai Frank Garcia, aki habanerókat tenyésztett, egy szüret során a megszokott narancssárga növények között fényes, vörös színű példányra lelt. Elkezdte hát szaporítani és saját paprikái mellett árulni, mellyel nagy sikerre tett szert.

 

A red savina chilli külseje tehát fényes, ráncos és élénkvörös, sokak szerint lampionra hasonlít. Sötétebb, mint a habanero egyes válfajai, és a paprikák csípősségét mérő Scoville-skálán 350 ezer és 577 ezer közötti SHU (Scoville Heat Unit) értékkel bír. Csak hogy tudjuk mihez viszonyítani: az átlag habanero SHU-ja 200 ezer körül mozog, a jalapeno paprikáké 2-10 ezer közötti, míg a mi Erős Pistánk mindösszesen 1000 SHU-t ér el. Mivel rendkívül csípős, ezért csak körültekintéssel lehet feldolgozni és fogyasztani, valamint helyi üzletekben nem igazán kapni, inkább online keresgéljünk.

 

Íze édes, gyümölcsös, már-már emlékeztet a barackra, és már csak azért is különleges, mert ez az egyetlen chili paprika, mely az amerikai kormány növényfajta-oltalmi törvénye alá tartozik. 

 

Jó vitaminforrás, különösen ha A- és C-vitaminról van szó, és természetesen ahogy sok írásunkban említettük már, a red savina chilli is őrzi a kapszaicinnek köszönhető pozitív tulajdonságokat, úgy mint a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és immunerősítés.

 

Két kipróbálásra érdemes recept

 

  • Red savina habanero salsa - paprikáink mellé szükség lesz paradicsomra, vöröshagymára, egy gerezd fokhagymára, korianderre, valamint sóra és borsra is. A meggrillezett hozzávalókat helyezd egy turmixgépbe, előtte távolítsd el a paprika belsejét - különben iszonyú erős lesz -, és keverd simára az egészet a fűszerekkel. 
  • Chili szósz red savinából - a red savina chilliket vágd apróra, és egy lábasban közben keverj össze két csésze fehérborecetet, egy csésze vizet, egy fél csésze barna cukrot, egy evőkanál sót, egy teáskanálnyi őrölt köményt és fél teáskanálnyi fahéjat. Ha a mixtúra felforrt, add hozzá a felkockázott paprikát, majd alacsony lángon főzd harminc percig. Ekkor zárd el, hagyd, hogy kihűljön és simára turmixolás után töltsd üvegekbe. 

 

De aki nem akar a konyhában tüsténkedni vagy kísérletezni, az kipróbálhatja ezt a Habanero alapokon nyugvó szószt, a 424 - Smokey Hot chili szószt.

 

Mire vigyázzunk a chilivel való főzésnél?

 

Ahogy említettük fentebb, a kapszaicin nemcsak a nyelven csíp, hanem ha az illóolajok a szemünkbe vagy a bőrre kerülnek, igencsak durva irritációt okozhatnak, különösen egy olyan csípős paprikánál, mint a red savina chilli. Ezért nem szégyen védőszemüveget viselni a konyhában ilyenkor, a gumikesztyű pedig elengedhetetlen. A sütés-főzés után pedig mindig alaposan mossunk kezet és jól fertőtlenítsük a vágódeszkát, késeket is.

 

Ha kérdésed van, elérhetőségünkön felteheted nekünk.