A Chiliről minden

S, lőn világosság!

Chili
Palánta
Termesztés
Szűrés törlése
Diczkó László
Diczkó László
2020.08.01 13:30
S, lőn világosság!

avagy éjjel, vagy nappal nőnek jobban a chilik?

Még a télen belebotlottam egy írásba, mely a növények növekedéséről, egészen pontosan a fény, növekedésre gyakorolt hatásáról szólt. Íme, egy részlet, amin megakadt a szemem:

„A nappali fény nagyon sok faj szárának megnyúlását gátolja, de olyan megfigyelések is vannak, hogy a fény stimuláló hatású a szár növekedésére

A fény sok szövet növekedését gyorsítja, de a végső állapot tekintetében gátlásról beszélünk.

       A szövettenyészetek fényben jobban fejlődnek, mint sötétben, de ha a fény intenzitása magas, a végső nagyság csökken. Ez a megállapítás általában érvényes a szárak és levelek esetében is.

       A fény növekedésgátló hatása annál erősebb, minél nagyobb intenzitású. A fénynek a növekedésgátló hatása annyira jelentős, hogy határozott napi periodicitást mutat, vagyis éjjel a növény mindig gyorsabban növekszik, mint nappal, annak ellenére, hogy éjjel a hőmérséklet alacsonyabb. A fény növekedésgátló hatása gibberellin adagolással megszüntethető. „ https://novenyelettan.wordpress.com/2013/01/08/a-feny-hatasa-a-novenyekre/

Hogy, hogy van ez? Még egyszer: „ vagyis éjjel a növény mindig gyorsabban növekszik, mint nappal, annak ellenére, hogy éjjel a hőmérséklet alacsonyabb.”
Én, egyszerű halandó, ugyanis arra gondolok, hogy a fény a növényeknél, ugye energiaforrás, a levél, meg a fotoszintézis....és hogy éjszaka jobban nő?

Ezeket a téziseket kerestem mindig! Erről végzek egy ellenőrző, igazoló kísérletet, hiszen nem kell gondolkozni, csak mérni!!

Kiválasztottam két növényt, egyforma körülmények között neveltem, azonos mennyiségű és összetételű öntözővizet kapott. Sajnos, az egyik növény az átlagnál kisebbre nőtt, de sebaj, úgy is a növekedési tendencia számít, nem az abszolút méret!

Bal oldalt az 1. számú, jobb oldalt a 2. számú növény, itt még egyformák.

Mérőlécet készítettem, amit leszúrtam az edény aljáig, hogy véletlenül se tudjon a későbbiekben megsüllyedni az öntözés hatására. Körülbelül negyven centiméteres méretnél már nem tudtam használni a mérőlécet, mert a paprikaszár annyira megvastagodott, hogy nem tudtam/mertem a léchez hajtogatni. Áttértem a mérőszalagra.

Az alanyok történetesen Dragon’s Breath Morugák voltak, de ez a vizsgálat szempontjából másodlagos. Capsicum Chinense fajba tartoznak, melyeknek a növekedési sajátosságai morfológiai szempontból ismertek.

A paprikák szára csomókkal (nodus) szártagokra (internodium) tagolt, úgynevezett hosszúhajtásúak. (A nóduszokból nő ki a levél, a virág. Rövidhajtású növény például a fenyő)

A nóduszokból nő ki a levél, a virág.

A vizsgálatom, a szár, mint a hajtás tengelyképletének növekedési változásának mérését célozza.

Növényeinken 2x2 (ritkábban 3x2) elágazásig egyenértékű továbbnövő ágak fejlődnek, majd a további elágazásokban egy egyenértékű, továbbnövő fő ág és egy korlátozottan, gyengébben továbbnövő és csökevényesedésre hajlamos ág fejlődik. A csökevényes ágvonalon a harmadik, negyedik elágazás gyakran bogban végződik, ezért a növekedés során kiválasztottam egy teljes értékűen továbbnövő ágat és ezt mértem.

A mérés naponta kétszer történt, reggel hat órakor és este hat órakor. Tudom, hogy még este hat után is világos van, de így tizenkét órás szakaszokra osztottam a mérési periódust.

A mérési pontosság 0,5 cm volt.

71 napig mértem a növényeket, így a két paprikán összesen 284 mérést végeztem. Mindkét növény, a 23. nódusznál ágazott el először!

Nézzük az eredményeket, vajon tényleg jobban nő a paprika este, mint nappal?

Az 1. számú növény növekedésének grafikus ábrázolása

Az 1. számú növény éjszakai/nappali növekedése

2. számú növény növekedésének grafikus ábrázolása

A 2. számú növény éjszakai/nappali növekedése

Tisztán és világosan olvasható a mérési eredményekből, hogy igen, a paprika növekedési intenzitása nagyobb éjszaka, fény hiányában, még ha hűvösebb is a környezet, mint nappal, világos és melegebb viszonyok között!

Mire is jó, ez az információ? Ettől jobban fogunk termeszteni? Nem hiszem, egész egyszerűen, picit jobban megismerjük a paprika, vagy egyáltalán a növények természetét.

Régi kedves barátom - aki halbiológus - mondta egyszer, hogy "a pontynak a fejében nagyon sok, és nagyon jó minőségű halzsír van! ...és ez olyan jó szöveg, hogy ezzel lehet csajozni is!"

Nos remélem eme információval én is hozzá tudok járulni a most ismerkedő nemzedék sikeres randizási technikájához! "Te tudtad, hogy éjszaka jobban nő a paprika, mint nappal?"  Sima ügy!

"Utána kép", amikor befejeztem a méréseket, az 1-es számú paprika (a képen bal oldalon látható) kisebb méretűre nőtt, mint a populáció átlaga.

Köszönöm, hogy végigolvastad! Megosztásokat is nagyon köszönöm!

Ha bármi csípősre lenne szükséged, webáruházunk széles választékkal vár: chili termékeink

Diczkó László

Minden jog fenntartva!