A Chiliről minden

Sokoldalú orvosság a konyhában: az erőspaprika

Chili
Csípős
Felhasználás
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2022.03.10 14:27
Sokoldalú orvosság a konyhában: az erőspaprika

Az erőspaprikát sokkal hamarabb felfedezte a gyógyászat, mint a gasztronómia. Amikor a paprika kezdett Magyarországon teret nyerni, eleinte még mérgezőnek tartották a csípőssége miatt. Leginkább a nemesek tartották dísznövényként a kertjeikben, majd szép lassan a 17. századra megbizonyosodtak ennek az ellenkezőjéről.

Több korabeli feljegyzés is alátámasztja, hogy ekkorra már felfedezték, hogy vérbőséget okoz, serkenti az étvágyat, és az emésztésre is jó hatással van. Mivel ebben az időszakban a történelmi események hatására a főzéshez használt bors egyre drágább és ritkábban kapható fűszer lett, a szegényebb réteg erőspaprikával helyettesítette. Igazán népszerű azonban csak akkor lett, amikor a kolerajárvány elleni védekezésben használták - sikerrel.

 

Miután nagy sokára elkezdték a nagyüzemi termelést, a fókusz inkább az ételízesítőként betöltött szerepére terelődött, pedig nagy potenciál rejlik a gyógyító erejében is.

 

Csíp, szúr, mar

 

Ha valaki óvatlanul kóstolt már számára nagyon erős paprikát, akkor érezte már mindhármat a fentiek közül, sőt esetleg verejtékezés vagy a szem könnyezése, esetleg torokkaparás is társult hozzá. Igen, az erőspaprika pont ilyen hatást vált ki a benne található kapszaicin nevű vegyületnek köszönhetően. A paprikák különböző mértékben tartalmaznak kapszaicint (még egy adott fajtán belül is), de ne aggódj, ha még nem túlzottan rajongsz a csípős ízekért. Szép lassan, fokozatosan lehet növelni a napi adagot, a szervezeted egyre jobban fogja viselni a kapszaicin okozta tüneteket.

 

A fenti külső reakciók mellett számos más tevékenységet beindít a szervezetedben, így érdemes rendszeresen fogyasztanod. Édesebb és extra csípős chili szószainkkal élvezni fogod az erőspaprikához szokást. 

 

Fertőtlenít kívül-belül

 

 

Az erőspaprikában található kapszaicin kiváló fertőtlenítő. Elpusztítja mind a baktériumokat, mind a vírusokat. Ez a tulajdonsága a mostani járványos, de más légúti megbetegedések időszakában különösen hasznos. Elfogyasztva ugyanis belülről pusztítja el a nemkívánatos sejteket, szabadgyököket, parazitákat, baktériumokat, ezzel gyorsítja a betegség lefolyását. De külsőleg is használhatod a kezelendő felületen. A rettegett és csúnya herpeszvírusnak például méltó ellenfele.

 

Fájdalom volt, nincs

 

Szokták mondani, hogy az jó, ha fáj valamid, mert legalább érzed, hogy van. De azért egy erős ízületi fájdalom, ami miatt az embernek korlátozódik a mobilitása, vagy egy napokon át tartó erős migrénes fejfájás kifejezetten rosszul érinti az embert. Az erőspaprika természetes fájdalomcsillapító, ráadásul teljesen másképp működik, mint a hagyományos gyógyszerek. A kemikáliák nagy része a központi idegrendszerre hat, nem az idegvégződéseknél stimulálja a fájdalom érzékelését. Az erőspaprikát bármilyen formában eheted, korábbi blogbejegyzéseinkben számos chilis receptet találsz.

 

Az erőspaprika javítja a keringést

 

Testünk összeomlik, ha a vérkeringés nem megfelelő. A sejtek nem jutnak friss oxigénhez, az elhasznált oxigént pedig nem tudja megfelelően elszállítani. A keringés nagyban múlik az erek állapotán, ami az egészségtelen étkezés, dohányzás, alkohol, mozgásszegény életmód hatására rohamosan romolhat. Az erőspaprika hozzájárul a vérkeringés megfelelő működéséhez, ami kedvezően befolyásolja a vérnyomást, a szív optimális működését. 

 

Segíthetünk? Ha kérdésed van a chilikkel vagy a rendeléssel kapcsolatban, keress minket az elérhetőségeinken, örömmel állunk rendelkezésedre!