Chili lexikon

Te tudod, miért tv paprika a neve a tv paprikának?

Felhasználás
Paprika fajták
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Te tudod, miért tv paprika a neve a tv paprikának?

Gyerekként, de talán felnőttként is valószínűleg sokan elgondolkoztunk azon, miért tv paprika a neve a sárga héjú paprikának, amiből lecsót és uzsonnaszendvicset csinálunk. A kezdő szakácsok és a kíváncsi konyhatündérek maradjanak velünk, olvassatok tovább.

Ha már te is feltetted a kérdés valakinek, hogy “miért tv paprika a neve”, akkor maradj velünk. Az emberi kíváncsiságnál ugyanis kevés jobb dolog van, és egyáltalán nem kell szégyellni, hogy egy ilyen köznapi kifejezésnek nem tudod az eredetét. E cikk írója is csak néhány évvel ezelőtt szembesült a jelentéssel.

 

Miért tv paprika a neve? Íme a válasz

 

Ha már idáig eljutottál, valószínűleg tőlünk fogod megtudni, hogy a tv jelentése nem a televízióra utal, hanem arra, hogy “tölteni való” (hiába van egy hasonló nevű tévécsatorna). Ugyanakkor nemcsak egy fajta paprikát értünk alatta, ide tartozik a sárga héjú félék közül például a bajnok, a Cecei, a fehérözön vagy a HRF is. Sőt, nem a tv paprika az egyetlen név, amivel ezeket illetjük, nagymamáink lecsópaprikának is hívták, de a piacon étkezési paprika, fehér paprika vagy magyar paprika néven is megtaláljuk (utóbbi persze akkor érvényes, ha hazai zöldségről van szó).
A tv paprikának, mely jellegzetesen magyar zöldség, magas a C-vitamin tartalma, mellette gazdag A- és B-vitaminban is. Ezért amikor szezonja van, érdemes nagyobb mennyiséget megvenni belőle, és eltenni savanyúságként télire is, mert ekkor a legfinomabb az íze. 

 

Receptötletek tv paprikából

 

A legelső étel, ami még gyerekkorunkból eszünkbe juthat, az a paprikás szendvics. Édesanyám sokszor csomagolt tízóraira vajjal megkent szalámis zsemlét, és mindig volt benne valamilyen zöldség, általában tv paprika. De nemcsak így, nyers állapotában szoktuk fogyasztani. Ha tehát már megválaszoltuk, hogy miért tv paprika a neve, nézzünk pár ételötletet is.

 

  • Saláták alapanyagaként tökéletes, hiszen kissé savanykás íze remek kiegészítője például a diónak, céklának.
  • Pörkölt és sült húsok alá a paradicsommal együtt mehet a felkockázott paprika, ami jó, pikáns alapot teremt számukra.
  • A tv paprika köretként gomba, hagyma, padlizsán, paradicsom, fokhagyma mellé sütőben sütve is kiváló.
  • Savanyítva a téli étkezések egyik legjobb kiegészítője lehet, mert nemcsak almapaprikát lehet eltenni, hanem tv paprikát is.
  • Ha hűek szeretnénk maradni a nevéhez, a töltött paprika – akár hússal, akár rizzsel, akár sajttal megtöltve – könnyű és tápláló nyári ebéd vagy vacsora.
  • Nyáron elengedhetetlen az is, hogy egy jó, ízes lecsót főzzünk belőle, amit ízlés szerint tojással és friss kenyérrel tálalhatunk.
  • Paprikakrémet, paprikalekvárt is készíthetnek belőle az ínyencek, amit érdemes egy kis csípős paprikával vagy Zöld felső chili szósszal megbolondítani.

 

Milyen fajta paprikák léteznek még?

 

Azt tudjuk, hogy a tv paprikának nincs erős íze, viszont rokonságában találunk jó sok csípős paprikát. A Capsicum nemzetség neve ugyanis a latin capsis (“csípés”) kifejezésből fakad, és elég, ha a magyar fűszerpaprikára gondolunk, tudjuk, hogy már annak az íze sem semleges. Öt fő fajtapaprika létezik, a közönséges, a cserjés (ide tartoznak a chili paprikák), a kínai, a bogyós és a szőrös. Mindegyikre igaz, hogy tele van C-vitaminnal (amit Szent-Györgyi Albert fedezett fel bennük), és a legtöbben található kapszaicin is, ami a csípősségért felelős vegyület. Ez egyébként fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre is jó.

 

Chilis receptekért, paprikás témákkal kapcsolatban keress fel minket elérhetőségeinken!