A Chiliről minden

Teszteld magad! Milyen magyar paprikafajtákat ismersz?

Csípős
Paprika fajták
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.11.22 10:48
Teszteld magad! Milyen magyar paprikafajtákat ismersz?

A magyar paprikafajták termesztésének nagy múltja van annak ellenére, hogy nálunk ez a gyümölcs nem őshonos. Dél- és Közép-Amerikából került Magyarországra az 1600-as években. Ahhoz, hogy általánosan ismert legyen, még további kétszáz évet kellett várni, ugyanis először csak a főúri kertek dísznövényeként volt népszerű.

Még száz évet váratott magára, hogy a gyógyászat is felismerje a paprikában rejlő potenciált: észrevették étvágygerjesztő hatását, valamint hogy vérbőséget okoz és serkenti az emésztést. 

 

Mivel a bors beszerzése egyre nagyobb nehézségekbe ütközött, ami miatt az ára is jelentősen megemelkedett, a szegényebb réteg  a paprikával helyettesítette. Ezzel meg is dőlt az a tévhit, hogy ez a gyümölcs mérgező. A kolerajárványok idején immunerősítőként használták a betegség megelőzése érdekében. (Ez kitűnő ötletnek bizonyult, hiszen a paprika C-vitamin tartalma egyes citrusfélékét is megelőzi).

 

Annak ellenére, hogy egyre közismertebbé és népszerűbbé vált a lakosság körében, az ipari termesztésre csak az 1900-as évek elején kezdtek gondolni. Akkor viszont nem csak a növény, hanem a belőle készült őrlemény is fenekestül fordította fel a magyar konyha alapjait.

 

Mi pedig őrizve a hagyományokat, de keresve az új utakat, több díjnyertes paprikaszószt alkottunk, amikre rendkívül büszkék vagyunk!

 

Hungarikummá avanzsált fűszerpaprika

 

Nem szabad elfelejteni, hogy a fűszerpaprika magyar találmány. Az eleinte gyógynövényként számtartott gyümölcs, amit később is csak pótlékként használtak, végül kivívta magának az elismerést, és megalapozottan került a hungarikumok listájára. Eleinte Kalocsán és Szegeden termesztették nagyüzemben, viszont az első világháború után annyira megnőtt a kereslet a kiváló minőségű magyar paprika iránt, hogy kormányrendeletben kellett szabályozni a termesztést, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására.
A nálunk kapható füstölt fűszerpaprika a saját manufaktúránkban készül, speciális eljárással, meleg füsttel érlelve.

 

További magyar paprikafajták

 

  • Pritamin: Paradicsomalakúnak is nevezik ezt a hagyományos, ősi típust. Kezdetben sötét zöld színű, az érés előrehaladtával válik egyre pirosabbá. Édes ízű, húsa vastag. 
  • Cseresznyepaprika: Gömb alakú, kis méretű gyümölcs. Zöld színű, az érési folyamat során válik egyre pirosabbá. Fel lehet használni nyersen, szárazon vagy félszárazon is levesek, hús- és halételek ízesítésére. Ecetben jól elrakható, a boltokban is ilyen formában árulják. Édes és csípős változata is van.
  • Kápia: Egyre nagyobb rajongótábora van ennek a fajtának, valószínűleg a sokféle felhasználhatóság miatt. Hosszúkás, hegyesen kúpos, lapított háromszög formájú növény. Sötét zöld színű, az érés során pirosodik be. Magas cukortartalmú, mégsem nyers formában fogyasztják elsősorban, hanem sülve. 
  • Hegyes erős: Világos vagy középzöld színű, keskeny háromszög vagy szarv formájú csípős paprikák tartoznak ebbe a kategóriába. Inkább a friss fogyasztása jellemző.
  • Kosszarvú: Szintén keskeny háromszög vagy szarv alakú, mint a hegyes erős. Ismertetőjegye a termés hullámossága a magház környékén. A zöld mindenféle árnyalatában előfordulhat az egészen világostól a sötétzöldig. Friss fogyasztásra termesztik. 
  • Almapaprika: Eredendően csípős, de édes változata is ismert. Lapos, kerek vagy szív alakú, vastag húsú, fehér színű gyümölcs. Főleg savanyításra használják.

 

Ha szeretnél bővebb információt, vagy a rendeléssel, szállítással kapcsolatban lennének kérdéseid, keress minket bizalommal.