Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Trinidad és Tobago nevű állam, amelynek egy távoli kis szegletében nőtt, növekedett a Trinidad Scorpion Moruga nevű paprikafaj. Ez a paprika a legkülönlegesebb volt mind közül.
Egy idő után olyan híre ment, hogy még külhonból is a csodájára jártak. Egyszer aztán az Új-Mexikói Állami Egyetemen ország-világ előtt közhírré tették, hogy nincs nála erősebb paprika a vidéken. S bizony ez így is volt addig, míg ki nem nemesítették a Carolina Reapert, majd az X peppert. De a Trinidad Scorpion Moruga neve és hatása örökre az emberek szívében él.
A Trinidad Scorpion Moruga
A paprika nevét egyrészt adja a Karib-térség szigetországa, ahol őshonos, másrészt a gyümölcs felfelé kunkorodó farkincája, ami egy skorpióra emlékeztette az elnevezőt. Maga a gyümölcs nem túl nagy, és első harapásra egész kellemes. Hamarosan azonban felfedi "mérgét", és elkezdi felépíteni azt a csípősséget, amivel megérdemelten lett a világ legerősebb paprikája.
Mit lehet élvezni egy ilyen csípős paprikában?
Hát, pont ezt, hogy ennyire brutálisan csípős. Részt lehet venni különböző erőpróbákon és kihívásokban. A kabai chilievő versenyről mi is írtunk beszámolót blogbejegyzésünkben. Ezek, ha úgy tetszik, mind olyan események, amiknek a világon semmi értelme nincs, viszont feszegetik az ember korlátait, kilép a komfortzónájából, de közben jól is érzi magát. Persze, csak akkor, ha nem ész nélkül eszi két marékra a chilit. A Trinidad Scorpion Moruga ugyanis apró mérete ellenére kegyetlen.
Milyen formában találkozhatsz vele?
Paprikafarmunk skorpió terméseit mi is feldolgozzuk és változatos formában kínáljuk vásárlóinknak. Az egyik legkeresettebb termékünk a Kegyes Halál nevet viselő szószunk. Az eddigi visszajelzések alapján ezt is nagyon szerette a chili rajongó közönség, mégis úgy éreztük, hogy változtatnunk kell a receptúrán. Ezért csavartunk rajta egyet, hogy még kraftosabb legyen, még halálosabb. Még így is egy élvezhető szósz a végeredmény, de tényleg csak az igazán bevállalósaknak ajánljuk. Hogy mihez? Hamburgerbe, sült krumplihoz, grillezett vagy sült húsokhoz, mártogatósnak.
Szárított formában is áruljuk őrlőben klasszikus és füstölt változatban. Az őrlőnek köszönhetően mindig üde és friss az aromája. A füstölt paprika további huncutságot csempész a készülő ételbe. Ha olyan társaságnak főzöl, ahol nem mindenki bírja a csípőset, vagy kisebbek is vannak, inkább tedd az asztalra, és fűszerezze mindenki a saját adagját ízlésének megfelelően. Grillezni valók száraz vagy nedves pácába is kiváló választás az előbb említett szempontok figyelembe vételével.
Frissen kapható?
Vannak olyan lelőhelyek, ahol palánta formájában meg lehet vásárolni. Általában tavasszal van erre lehetőség, korlátozott darabszámban. Ez is egy járható útja, hogy természetes állapotában, növekedés közben megkóstolhasd a paprikát. De ha érzel magadban némi elszántságot, akkor rendelj magokat és nevelj fel saját chilit. Csíráztatásakor magas páratartalomra és melegre van szükség. Laza, jó vízelvezetésű talajban fog a legjobban növekedni napfény hatására. Nagyon kell vigyázni, hogy a melegben ne száradjon ki a földje. Onnan tudhatod, hogy mindent a kedve szerint tettél, hogy nyár végétől késő őszig ajándékoz meg a termésével. Mivel valószínűleg nem fogod tudni az összes növényt megenni nyersen, készíthetsz belőle őrleményt vagy szószt.
Segíthetünk? Ha további kérdéseid vannak a paprikáinkkal kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot, örömmel állunk a rendelkezésedre!