A scorpion chili pepper a harmadik legcsípősebb chili fajta. A skorpió chiliként is emlegetett paprika közel olyan erős, mint a Carolina Reaper.
Egykor a világ legerősebb chilije volt
Egészen 2012-ig a Trinidad Moruga Scorpion volt a Föld csípősebb chili paprikája a maga több, mint 2 milliós SHU értékével. A folyamatos keresztezéseknek köszönhetően aztán a már emlegetett Carolina Reaper taszította le a trónról, ahogy arról Chili Lexikonunkban is olvashattál. Bő egy éve már a Pepper X számít a legerősebbnek, amely csípőssége meghaladja a Scoville-skála szerint a 2,6 milliós értéket.
Honnan az elnevezés?
A Trinidad Moruga Scorpion neve igen beszédes, hiszen árulkodik a származási helyéről és a paprika alakjáról is. A termés végén van egy kis farokhoz hasonló rész, ami pont úgy néz ki, mint a skorpió farka.
A scorpion chili pepper ha bérik, ráncossá válik a felülete. Attól függően, hogy pontosan milyen fajtáról beszélünk, éretten lehet piros, barna vagy akár citromsárga is.
Ismert scorpion chili pepper fajták
Rengeteg különféle chili változat létezik, sőt, még a scorpion chili peppernek is vannak altípusai. A Trinidad Moruga Scorpion Yellow egy vastag húsú chili, és ahogyan a neve sejteti, citromsárgára érik be. Közel azonos az erőssége, mint amilyen a Carolina Reaperé, valamint rendkívül tüzes.
A Trinidad Moruga Scorpion Chocolate csokibarnára érik, mint a csoki habanero. Íze édeskés és egyben füstölt, kifejezetten telt ízvilággal bír. Különlegesen erős chili, amivel óvatosan kell bánni.
A Trinidad Moruga Scorpion Red már tűzpiros színével is kivívja a tiszteletet. A többi változatnál hosszabb csírázási időszakra van szüksége, és lassan növekszik.
Mi mindenre használhatóak a Trinidad Moruga Scorpion változatai?
A scorpion chili pepper grillezéskor kapóra jöhet. Húsokhoz, marinádok elkészítéséhez tökéletesen alkalmas, legyen az akár csirke- akár sertéshús. Szószokat ugyancsak meg lehet bolondítani a Trinidad Moruga Scorpion változataival.
Mivel szélsőségesen erős chiliről beszélünk, így a termések betakarításától kezdve azok feldolgozásáig mindenképpen szükséges védőfelszerelést, azaz kesztyűt és szemüveget viselni. Csípősségéből adódóan mértékletesen kell alkalmazni bármilyen étel esetén.
Házilag is termeszthető a scorpion chili pepper
A bátrabbak magról nevelhetnek saját palántát. Fontos persze, hogy ha te is megpróbálkozol ezzel, a vetőmagot megbízható forrásból szerezd be, hiszen így lesz a lehető legjobb a csírázás esélye. Csak akkor vágj bele, ha nap mint nap tudsz foglalkozni a palánta nevelésével, hiszen sok törődésre van szüksége.
A magokat már januárban elvetheted palántaföldbe vagy tőzegbe, de legkésőbb februárban sort kell erre keríteni. Az ideális hőmérséklet 30 Celsius-fok környékén van ahhoz, hogy kicsírázzanak a magok, amely két-három héten belül történik meg.
Amint megjelennek a palántákon az első valódi levelek, át kell ültetni nagyobb cserépbe, ahol egyedül fejlődhet. A szabadföldbe történő kiültetést megelőzően gyommentesíteni kell a talajt, és fel is kell lazítani. Tápanyagigényes növény, sok fényre, magas hőmérsékletre és rengeteg vízre van szüksége ahhoz, hogy egészséges terméseket tudjon hozni.
Jó ötlet támasztékot biztosítani a scorpion chili pepper számára. Amennyiben optimálisak a körülmények, akkor augusztustól az első fagyokig folyamatosan lehet szüretelni a terméseket.
Ha kérdésed van a szóban forgó chiliről, írj nekünk bizalommal!