Chili lexikon

Trinidad Moruga Scorpion

Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2019.09.19 08:43
Trinidad Moruga Scorpion
A Trinidad Moruga Scorpion a maga 2.009.231 SHU értékével a második legcsípősebb chili paprika a világon. Nevét a termés végén elhelyezkedő kis farokról kapta, ami hasonlít a skorpió farkához. Sok csípős chilit neveztek el arról a területről, ahonnan származik. Trinidad állam Moruga kerületében őshonos ez a paprika. 2012-ben még tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet, de későbbi kísérletezgetéseknek köszönhetően megelőzte a Carolina Reaper, melynek SHU értéke jóval meghaladta azt. Az előző rekordtartó az indiai Bhut jolokia volt.

 

Meleg és napfényigényes növény, kedveli a 20-30 °C fok hőmérsékletet. Fóliasátorba és jó vízelvezető képességű szabad földbe is vethető egyaránt, 40 cm tőtávolságra. A magok csíráztatásához napfényre még nincs szükség, viszont kedveli a magas páratartalmat és a tőzeget. Csírázás után ki kell tenni napfényre vagy megfelelő lámpa alá, hogy tovább fejlődjön. Ügyelni kell, hogy ki ne száradjon. Termését nyár végétől, késő őszig lehet szedni.


Trinidad Moruga Scorpion


Kártevője a bagolylepke hernyó, hasonlóan a paradicsoméhoz. Termesztése az utolsó tavaszi fagytól az első kemény őszi fagyig tart. Egyébként évelő növény, ha biztosítva van neki télen is a világos fagymentes hely. Szedésekor érdemes kesztyűt viselni, bár 4 pár latexkesztyűn is „átmarja magát”.

Ha beleharapsz akkor nagyszerű íze van, először nem tűnik erősnek, de aztán elkezd igazán felépülni a pokolian csípős érzés. Kisebb mennyiségben használva ízletes szószokat, mártásokat lehet belőle készíteni. A Trinidad Moruga Scorpionnak gyümölcsös íze van, ami édes-meleg kombinációja.

Nálunk is található Trinidad Moruga Scorpion-ból készült szósz:

Kegyes Halál chili szósz

Trinidad Scorpion Moruga őrlőben

Füstölt Trinidad Scorpion Moruga őrlőben

T.S Moruga por