Ha valamilyen magyaros ételt készítesz, az ételízesítők “szentháromsága” garantáltan a kezed ügyébe fog kerülni: só, bors, fűszerpaprika. A sima fűszerpaprikát cseréld le füstölt fűszerpaprikára, és meglátod, egy pici változtatás milyen nagy csodákra képes!
A Chili Hungária Webáruházban különböző paprikából készült fűszereket, szószokat és különlegességeket találsz, amik mind hagyományos eljárással, manufaktúrában készültek.
Hogy került a fűszerpaprika a kamrapolcra?
Általános iskolában elég hamar megtanuljuk, hogy a kalocsai és a szegedi paprika világhírű, de az eredetéről vajmi keveset tudunk. Hogy került az Alföldre a paprika? Kinek jutott eszébe őrleményt készíteni belőle?
Talán hihetetlen, de a paprika nem őshonos Magyarországon. Kolumbusz hozta el Európába több zöldség- és gyümölcsfajtával együtt a 15. században. Kezdetben dísznövényként tartották a kontinensen. Majd gyógynövényként tartották számon, hiszen a népi megfigyelések szerint hatásos volt a reumatikus betegségekkel szemben, majd a kolerajárvány idején megelőzési céllal is fogyasztották.
Mivel a paprika őshazája Dél- és Közép-Amerika, a legkedvezőbb feltételeket az alföldi régiók tudták kihasználni a paprikatermesztésre. Eleinte csak saját fogyasztásra, kis területen nevelték a paprikapalántákat szélvédett, meleg helyen, majd kiültették szabad földterületre, és hozzáértő gondoskodás, valamint bőséges öntözés mellett várták a termés kifejlődését. Tulajdonképpen a paprikatermesztés a mai napig így zajlik.
Tökéletes a paprikám, hogy lesz belőle fűszer?
Mint annyi területen, a magyar leleményesség itt is megmutatkozott. A pirosra érett paprikákat füzérré fűzték, és amíg az időjárás engedte, addig a napon, majd padláson, esetleg kemence mellett szárították. Csak a tökéletesen száraz paprikát töltötték zsákokba, amit aztán megtapostak, és átszitáltak. Ezután lehetett porrá őrölni. Később a porrá őrlést szélmalom, majd gőzmalom végezte, így tudták a növekvő - nem csak hazai - keresletet kielégíteni.
A paprika őrlése önmagában azonban csak egy ízvilágot jelentett, így többnyire ez az eljárás még csak csípős fűszerpaprikát eredményezett. Ahogy az őrlési folyamat fejlődött, úgy az eljáráson is módosítottak: a teljes szárítás előtt kivágták a paprika csumáját, amit a magokkal együtt külön kezeltek, így szabályozva a csípős érzetet.
Az első csemege fűszerpaprikát 1920-ban őrölték Kalocsán.
Még egy csipet huncutság a füstölt fűszerpaprikáig
A füstölés sem új a Nap alatt, de sokáig váratott magára, hogy a húsokon, halakon kívül a paprikát is fellógassák a füstölőbe. A paprika füstölését is ki kellett tapasztalni, hogy melyik fajták viselik el az eljárást, mennyi ideig tartson a füstölés, és milyen fával történjen.
A webáruházunkban kapható füstölt fűszerpaprika is ilyen eljárással készül, semmilyen adalékanyagot nem teszünk hozzá, csak az igazi füstös paprikaízt kapod.
Milyen ételeket bolondíthatsz meg füstölt fűszerpaprikával?
Mivel a magyar konyha ételeinek jellegzetes alapja a zsiradékon megfuttatott hagyma és pirospaprika egyvelege, gyakorlatilag bármilyen ételnél lecserélheted a fűszerpaprikát füstölt változatra.
A paprikás krumpli, pörkölt, gulyásleves tökéletes kiegészítője lehet, hogy csak az alapokat említsük.
Továbbgondolva viszont érdemes mindenbe beletenni, ami elbírja a füstös ízt. Így például bablevesbe, töltött káposztába, sütőben sült húsokhoz adva a grillezés jellegzetes aromáját tudjuk pótolni.
Korábbi blogbejegyzéseinkből megtudhatod, hogyan készíts házi paprikakrémet vagy jalapenoból savanyúságot.