A Chiliről minden

Turbózd fel a fűszerkészleted füstölt fűszerpaprikával!

Chili
Csípős
Felhasználás
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.09.27 15:03
Turbózd fel a fűszerkészleted füstölt fűszerpaprikával!

Ha valamilyen magyaros ételt készítesz, az ételízesítők “szentháromsága” garantáltan a kezed ügyébe fog kerülni: só, bors, fűszerpaprika. A sima fűszerpaprikát cseréld le füstölt fűszerpaprikára, és meglátod, egy pici változtatás milyen nagy csodákra képes!

 

A Chili Hungária Webáruházban különböző paprikából készült fűszereket, szószokat és különlegességeket találsz, amik mind hagyományos eljárással, manufaktúrában készültek. 

Hogy került a fűszerpaprika a kamrapolcra?

 

Általános iskolában elég hamar megtanuljuk, hogy a kalocsai és a szegedi paprika világhírű, de az eredetéről vajmi keveset tudunk. Hogy került az Alföldre a paprika? Kinek jutott eszébe őrleményt készíteni belőle?

 

Talán hihetetlen, de a paprika nem őshonos Magyarországon. Kolumbusz hozta el Európába több zöldség- és gyümölcsfajtával együtt a 15. században. Kezdetben dísznövényként tartották a kontinensen. Majd gyógynövényként tartották számon, hiszen a népi megfigyelések szerint hatásos volt a reumatikus betegségekkel szemben, majd a kolerajárvány idején megelőzési céllal is fogyasztották.

 

Mivel a paprika őshazája Dél- és Közép-Amerika, a legkedvezőbb feltételeket az alföldi régiók tudták kihasználni a paprikatermesztésre. Eleinte csak saját fogyasztásra, kis területen nevelték a paprikapalántákat szélvédett, meleg helyen, majd kiültették szabad földterületre, és hozzáértő gondoskodás, valamint bőséges öntözés mellett várták a termés kifejlődését. Tulajdonképpen a paprikatermesztés a mai napig így zajlik.

 

Tökéletes a paprikám, hogy lesz belőle fűszer?

 

Mint annyi területen, a magyar leleményesség itt is megmutatkozott. A pirosra érett paprikákat füzérré fűzték, és amíg az időjárás engedte, addig a napon, majd padláson, esetleg kemence mellett szárították. Csak a tökéletesen száraz paprikát töltötték zsákokba, amit aztán megtapostak, és átszitáltak. Ezután lehetett porrá őrölni. Később a porrá őrlést szélmalom, majd gőzmalom végezte, így tudták a növekvő - nem csak hazai - keresletet kielégíteni.

 

A paprika őrlése önmagában azonban csak egy ízvilágot jelentett, így többnyire ez az eljárás még csak csípős fűszerpaprikát eredményezett. Ahogy az őrlési folyamat fejlődött, úgy az eljáráson is módosítottak: a teljes szárítás előtt kivágták a paprika csumáját, amit a magokkal együtt külön kezeltek, így szabályozva a csípős érzetet.

 

Az első csemege fűszerpaprikát 1920-ban őrölték Kalocsán.

 

Még egy csipet huncutság a füstölt fűszerpaprikáig

 

A füstölés sem új a Nap alatt, de sokáig váratott magára, hogy a húsokon, halakon kívül a paprikát is fellógassák a füstölőbe. A paprika füstölését is ki kellett tapasztalni, hogy melyik fajták viselik el az eljárást, mennyi ideig tartson a füstölés, és milyen fával történjen.

 

A webáruházunkban kapható füstölt fűszerpaprika is ilyen eljárással készül, semmilyen adalékanyagot nem teszünk hozzá, csak az igazi füstös paprikaízt kapod.

 

Milyen ételeket bolondíthatsz meg füstölt fűszerpaprikával?

 

Mivel a magyar konyha ételeinek jellegzetes alapja a zsiradékon megfuttatott hagyma és pirospaprika egyvelege, gyakorlatilag bármilyen ételnél lecserélheted a fűszerpaprikát füstölt változatra. 

 

A paprikás krumpli, pörkölt, gulyásleves tökéletes kiegészítője lehet, hogy csak az alapokat említsük.

 

Továbbgondolva viszont érdemes mindenbe beletenni, ami elbírja a füstös ízt. Így például bablevesbe, töltött káposztába, sütőben sült húsokhoz adva a grillezés jellegzetes aromáját tudjuk pótolni.

 

Korábbi blogbejegyzéseinkből megtudhatod, hogyan készíts házi paprikakrémet vagy jalapenoból savanyúságot.