Chili lexikon

Végy egy adag serrano chilit és üdvözöld Mexikót a konyhádban

Chili
Csípős
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Végy egy adag serrano chilit és üdvözöld Mexikót a konyhádban

Bár a mexikói gasztronómiát említve sokaknak a jalapeno paprika jut eszébe, ugyanilyen fontos alapanyag a serrano chili is, mely élénkzöldből lángoló vörössé változik, amíg megérik.

A “kulináris kaméleon” szó igazán jól leírja a serrano chilit, mert nagyon sokféle étket készíthet belőle a profi szakács és a kezdő kukta is. Azoknak is jó tehát, akik most ismerkednek a csípős ételekkel - de ők csak óvatosan bánjanak vele, mert nem a legenyhébb paprikák közé tartozik -, valamint a tapasztaltabb chilifogyasztók is kedvüket lelik benne. Elő a csípős szószokkal, készüljenek a pikáns étkek!

 

Amit a serrano chiliről tudni érdemes

 

Mexikó egyik legnépszerűbb chili paprikája a serrano chili, nevének jelentése “a hegyekből való”, mivel elsőként Mexikó középső részén, Puebla és Hidalgo államok hegyvidékes részein kezdték termeszteni. Később aztán máshol is elterjedt, ma főleg Veracruz, Nayarit, Tamaulipas és Sinaloa államokban termesztik tonnaszámra. 

 

A közepesen csípős chilikhez sorolhatjuk, a Scoville-skálán 15 és 23 ezer SHU közötti értéket ér el - ehhez persze tudni kell, hogy az Erős Pista 1000, a jalapeno paprika 2500-10000 SHU között mozog.

 

Külső jegyei jellegzetesek: a serrano chili bokor levelei szőrösek, a paprika élénkpiros, éretlenül még zöld, hosszúkás formájú, de nem kifejezetten hegyes. Íze nemcsak csípős, hanem kicsit gyümölcsös is. Tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal és persze kapszaicinnel.

 

Otthon is nekiállhatunk a termesztésének, mert viszonylag egyszerű nevelni, sok termést hoz, és nemcsak termőföldben, hanem cserépben is jól növekszik. Fontos, hogy a földjét mindig nedvesen tartsuk, a növekvő hajtásokat pedig mindig érje meleg. 
Mire használhatjuk ezt a chili fajtát?

 

A serrano chili változatos konyhai alapanyag, amit sokféleképpen felhasználhatunk, ha becsempésznénk Mexikót kis magyar otthonunkba.

 

  • Elsősorban szószokat (mint a Tüzes mennykő chili szósz) készítenek belőle, ilyen a híres mexikói salsa, 
  • de gyakran fogyasztják nyersen, valamint szárított formában is,
  • quesadilla töltelékként kiváló, és illik a pico de gallóba is, jalapeno helyett.
  • Ugyanígy az előzőt helyettesítve sajtos puffancsokat is készíthetünk serrano chili felhasználásával.
  • A bevállalósabbak desszertekbe is illeszthetik, készíthetnek például csokoládés ganache-t, karamellszószt, sőt, még jégkrémet is!
  • Valamint a pesto szószokat, paprikakrémeket és különleges, csípős-édes chili lekvárokat is jól kiegészíti.

 

Jó, de miért fogyasszunk csípős ételeket?

 

A csípős étkek fogyasztása számos országban és kultúrában tölt be fontos szerepet, Mexikóban például a bátorság és a férfiasság jele, Indiában pedig a vendégszeretetet, megbecsülést jelképezi. További ok természetesen az íz, hiszen a csípős igen összetett érzetet okoz a szánkban, a hőérzet és a fájdalomérzet kombinációjából adódóan. Ha valami erőset eszünk, az stimulálhatja az ízlelőbimbókat és az agyat, amitől kellemesen érezzük magunkat. Ennek az az oka, hogy endorfint szabadít fel bennünk. 

 

A másik ok, hogy nemcsak finomak, de hozzátesznek ahhoz is, hogy egészségesek maradjunk. A kapszaicin vegyület csökkentheti a szervezet gyulladásait, így számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is visszafogja. A szív egészségére is pozitívan hat, mert a koleszterinszintet és a vérnyomást is alacsonyan tarthatja. Felpörgeti az anyagcserénket, így egészségesebbek lesznek tőle a beleink, és akár a fogyást is támogatja.

 

Keress fel minket elérhetőségeink egyikén, ha serrano chilivel vagy más csípős termékkel kapcsolatos kérdésed lenne!