Dobd fel a hideg téli reggeliket kenyérre való paprikakrémmel! Minden leleményességre szükség van a téli hónapokban, hogy a kiürülő vitaminkészleted feltöltsd, erre kiválóan megfelel a nyári szüretkor eltett paprikakrém. Vége az egyhangú vajas szendvics korszaknak, ezzel a pikáns, izgalmas alapanyaggal nem csak az unalmas reggeli étkezésnek vetsz véget, hanem az őszi-téli hónapokra jellemző vitaminháztartás-visszaesést is megelőzheted.
Ebben a bejegyzésünkben többféle paprikakrémet is mutatunk neked, amiket könnyen elkészíthetsz most is, próbáld ki akár mindet! Ezek a krémek inkább édesek, amiket chili hozzáadásával kellemesen csípőssé tehetsz. Korábbi írásunkból pedig a chili krém kivitelezését sajátíthatod el, amitől garantáltan szem nem marad szárazon.
Muhammara, a diós-chilis krém
Jóllehet a muhammara származási helyének Szíriát tartják számon, Törökországban és arab területeken is népszerű csemege. Alapanyaga bármilyen piros húsú paprika, amit legelőször megsütnek. Fűszerezését tekintve igen nagyvonalú, mégis olyan, amit hétköznapi halandó ember is megtalál a konyhájában. Az édes sült paprika adja az alapot, ehhez adják hozzá a darált diót és a kenyeret. Pikantériáját a fokhagyma, kevés méz, citrom és a római kömény adja. Ez így csemege változatnak felel meg, természetesen ha te a csípősebb ízvilág kedvelője vagy, bátran szórj bele chilit is.
Hozzávalók:
- 6 db kápia paprika
- 10 dkg darált dió
- 2 szelet szikkadt kenyér
- 2 gerezd fokhagyma
- Fél citrom leve
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- Chili ízlés szerint
- 1 dl olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
A paprikát grillen vagy sütőben addig sütjük, míg egészen fekete lesz a bőre. Ezután lefedhető műanyag dobozba vagy nylonzacskóba tesszük 10 percre. Miután a bőre felpuhult, könnyedén le tudjuk húzni. Eltávolítjuk a magjait, kicsumázzuk. A kenyereket vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Az olaj kivételével az összes hozzávalót turmixba tesszük és krémesre dolgozzuk. Az olajat apránként, mixelés közben adagoljuk hozzá, hogy még selymesebb legyen. Ha szükséges, fűszerezzük még.
Ennél te a csípősebb ízeket kedveled? Mi is! Webáruházunkban van nagyon és eléggé csípős paprikakrém. Biztos lehetsz benne, hogy a legkiválóbb alapanyagokból készítettük, a legjobb tudásunk szerint, hogy neked már csak élvezned kelljen.
Így kerül a paprikakrém a kenyérre
Az urnebes nagyon emlékeztet a magyarok körözöttjére. Az egyetlen, ám hatalmas különbség a két étel között: a grillezett kápia paprika. Készítheted túróval vagy juhtúróval, a krémességét pedig a tejföl vagy joghurt mennyiségével szabályozhatod. Attól függően változtasd ezek arányát, hogy mártogatósnak szánod, vagy körözöttnek, akár szósznak valamilyen hús mellé. Szárazabban tökéletes szendvicskrém, krémesebben tökéletesen illik grillezett vagy sült húsokhoz.
Hozzávalók:
- 25 dkg kápia paprika
- 25 dkg tehéntúró
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál csípős pirospaprika
- 2 teáskanál olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
A kápia paprikákat grillen vagy sütőben megsütjük, ezután 10 percre műanyag tárolódobozba vagy nylonzacskóba helyezzük, hogy a bőre felpuhuljon. A bőrét lehúzzuk, magjait kivesszük, a húsát mixerben a többi hozzávalóval összedolgozzuk.
Amennyiben kérdések merültek fel benned, vagy rendelni szeretnél, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, készséggel állunk rendelkezésedre!