Chili lexikon

A 20 legerősebb chili paprika a világon

Chili Hungária Webáruház
2019.09.19 09:22
A 20 legerősebb chili paprika a világon

Ez a legerősebb chili paprika lista egyénileg készült tapasztalatokból és hosszas utána járásokkal, lehetne beékelni még többféle paprikát, de próbáltunk olyanokat választani ami biztosan méltó a listán való elhelyezéshez.

 

20. White Habanero (Fehér Habanero 100,000-350,000 SHU)

A híres Habanero ezen fajtája különösen ritka és nehezen tartható. Apró növésű bokrok és nagy hozamú terméssel rendelkeznek. Vita származik arról, hogy Peruból vagy Mexikóból származik-e. De eredetüktől függetlenül ezek a paprikák a hagyományos mexikói ételek és salsák alapjául szolgálnak.

White Habanero

19. Habanero (100,000-350,000 SHU)

Ez a Habanero narancssárga színű és az egyik legnépszerűbb fajta. Könnyen beszerezhető és nevelhető, sok étel és szósz alapanyaga. A tipikus Habanero paprika 100.000 – 350.000 Scoville egységet tartalmaz. 1999-ben Guinness világrekorder volt. Ez nem azt jelentette, hogy csípősebb paprika nem létezett, csak a többit nem ismerték még olyan széles körben mint a Habanero-t. Az Amazonaszból származik és egészen Mexikóig vitték, ahol most a legtöbben ezt termesztik. Íze gyümölcsös, virágos és csípőssége kemény rúgást ad. A habanero chili paprikáról itt olvashatsz bővebben.

Habanero

18. Fatalii (125,000-325,000 SHU)

A földgömb keleti féltekén a lista első helyét a Fatalii paprika foglalja el, Közép- és Dél-Afrikai chili. A lelkes rajongói azt állítják, hogy az íze különösen citrusos és ezért nagyrészt gyümölcsös csípős mártásokhoz használják. Csak vigyázni kell vele, mert az égető érzés lefedi az egész szád és elég sokáig tart mire enyhül az.

Fatalii

17. Devil’s Tongue (Ördög Nyelve 125,000-325,000 SHU)

A Fatalii-val és a Habanero család tagjaival hasonlóan a Devil’s Tongue paprikát elsőként fedezték fel Pennsylvaniaban. Senki sem tudja biztosan, hogy honnan származik vagy hogyan került az Amish farmerek birtokára, de népszerű lett a híres gyümölcsös és néha kissé diószerű ízéről. Mint ahogy a múltja rejtély és az Ördög Nyelvére nem létezik valódi, hagyományos felhasználási mód, ezért a hozzáértők azt javasolják, hogy frissen fogyasszák salsába vagy salátákba.

Devil's Tongue

16. Tigerpaw NR (265,000-328,000 SHU)

Ezt az új típusú Habanero paprikát tudatosan létrehozták, nem pedig természetes úton jött létre. A nevében szereplő „NR” nematóda ellenállást jelent, mivel az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutatási osztálya (ARS) fejlesztette ki ezt a paprikát, hogy ellenálljon a gyökércsomó nematódáknak, ami sok chili paprika és paradicsomnövény közös parazitája. A neve egy tudóstól származik, aki úgy gondolta, hogy a paprika kissé hasonlít egy tigris mancsára. Úgy mint a Devil’s Tongue-nak, ennek sincs hagyományos felhasználási módja.

15. Chocolate Habanero (aka Congo Black 300,000-425,000 SHU)

Ez a chili paprika Trinidadból származik és valóban semmi köze Kongóhoz. Ez sok „chilihead” kedvence, gazdag füstös íze miatt, ami valahol a csípősség alatt van eltemetve. Amit nem érzel az a csokoládé. A neve a színéből származik, nem pedig az ízéből.

Chocolate Habanero

14. Caribbean Red Habanero (300,000-475,000 SHU)

A Habanero korszerűsített változata, ez az imádnivalóan kis paprika közel áll a baljós hűszintekhez. Mint a többi chili a listán, a Karib-térség, valószínűleg az Amazonasz medencéből származik.

Caribbean Red Habanero

13. Red Savina (200,000-577,000 SHU)

Még egy Habanero fajta és ez volt a legcsípősebb chili a világon 1994 és 2006 között és a listában még nem járunk félúton. Véletlenszerűen fedezték fel, amikor a gazdálkodó, aki Habanerokat termesztett, olyan fényes vörös színű paprikát talált, amely a narancssárga társaitól eltért. Megtartotta, szaporította és elkezdte saját paprikaként eladni. A törzset az amerikai kormány növényfajta-oltalmi törvénye védi, biztosítva annak sok generációra visszanyúló eredetét.

Red Savina

12. Naga Morich (aka Dorset Naga 1,000,000-1,500,000 SHU)

Ez a chili paprika bengáli „kígyó chili” (serpent chili). A híres Ghost Pepper „nővére”. Ez a szépség Észak-Indiában és Bangladesben őshonos, ahol gyakran zölden, érettlen és nyers formában fogyasztják. A Dorset Naga a Naga Morich paprika különleges fajtája, amelyet szelektíven tenyésztettek a magasabb kapszaicin tartalom elérése miatt. A zavarba ejtő csípősség mellett gyümölcsös íze van, egyesek szerint az ananász és a narancs ízjegyeit viseli. Ebből a paprikából is használunk fel alapanyagként a Spirit of Attila chili szószunkhoz, amely Amerikában világbajnokságon első helyezést ért el.

Dorset Naga

11. Trinidad Scorpion CARDI (800,000-1,000,000 SHU)

A Trinidad Scorpion nevét hazájából és megjelenéséből kapta. A paprikának van egy kis csúcsos farka a végén a szárral szemben, amely úgy néz ki mint a skorpió farkán lévő mérgező „lándzsa”. A hasonlat jól összekapcsolható a paprika méregerős mivoltával. A „CARDI” kiegészítés a Karib-térség Mezőgazdasági Kutatási és Fejlesztési Intézetét jelenti, amely az adott paprika tenyésztéséért felelős kutatócsoport. Most már átléptük a „veszélyesen forró” tartományt, amit a Trinidad Scorpion CARDI két fő felhasználása is bizonyít: első körben a katonaságnál, a harci gázok alapanyagaként, másodsorban festékkel összekeverve a tengerjáró hajók fenekét bekenésével a kagylók elszaporodásának megakadályozására. De azt hiszem mindenki el tudná képzelni az ételeiben is.

Trinidad Scorpion CARDI

10. Bhut Jolokia Chocolate (Naga Jolokia 800,000-1,001,304 SHU)

A chili paprikának ezen „csokoládé” változata nagyon ritka és nem csak gazdag vörös színezéséről, hanem hírhedt édes ízéről ismerszik meg. Ne tévesszen meg az édes íz, mert ugyanolyan csípős, fűszeres mint a többi „unokatestvére” a Ghost Pepper.

Bhut Jolokia Chocolate

9. Bhut Jolokia (aka Ghost Pepper 800,000-1,001,304 SHU)

Bhut jelentése szellem vagy természetfeletti teremtmény és ezt nagyon jól tükrözi az erejét is. Indiából származik. A paprika standard piros változatát sokkal könnyebb megtalálni, mint a Chocolate változatát. Az egész világon az éttermek és a szórakoztató YouTube-videó kihívásainak az „üzemanyaga”. A Ghost Pepper egy Habanero és Tabasco fajok közötti hibrid. A szellem chili paprikáról itt olvashatsz bővebben.

Ebből a paprikából is használunk fel alapanyagként a Spirit of Attila chili szószunkhoz, amely Amerikában világbajnokságon első helyezést ért el.

Bhut Jolokia aka Ghost Pepper

 

8. 7 Pot Chili (1,000,000 SHU feletti)

Az állítólagos képességéről kapta a nevét, hogy elegendő csípősséget tud biztosítani hét különböző edényben is, amit hajlandó vagyok elhinni a több mint 1 millió feletti SHU értékéről. Nem meglepő, hogy ez a kis démon is Trinidadból származik, ahol úgy növekszik mint máshol a gyom.

7. Gibraltar (aka Spanish Naga 1,086,844 SHU)

Ezt természetesen Spanyolországban termesztik, de valójában az Egyesült Királyságból származik.

6. Naga Viper (1,349,000 SHU)

A Naga Viper nagyon rövid ideig tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet és azóta 5 másik előzte le. Ez a chili az Egyesült Királyságban létrehozott  instabil 3 irányú genetikai hibrid a Naga Morich, a Bhut Jolokia és Trinidad Scorpion között. Rövid uralkodása miatt ez az egyik legritkább és legnehezebben beszerezhető fajta.

Naga Viper

5. Trinidad Scorpion „Butch T” (1,463,700 SHU)

A Trinidad Scorpion Butch T egy csípős paprika, amit nem szabad könnyedén venni. Elismerést érdemlően 1.463.700 SHU-t ért el a csípősségi skálán, ami valljuk be nem kevés és ezzel a világ legkiválóbb paprikái közzé sorolható.

Igaz már más paprikák tartják a rekordot, de 2011-ben megkapta a The Worlds Hottest Pepper hivatalos címét. A nevét a felfedezőjéről kaptak, akit Butch Taylor-nak neveztek. Egyedülálló alakja megkülönböztette a többi paprikától és úgy döntött, hogy megkóstolja és ez volt az, amikor úgy érezte, hogy valami különlegest talált. Elég sok idő telt el, amikor benyújtotta a Guinness World Records-nak és ezzel letaszított a trónról az előző rekordert a Naga Vipert. Ezúton is köszönjük neki. A Scorpion paprikaeredetileg a Karib-térség Trinidad és Tabago régiójából származik. Erről a chili paprikáról itt olvashatsz bővebben.

Trinidad Scorpion „Butch T”

4. 7 Pot Primo (1,469,000 SHU)

A megfoghatatlan Primo paprika. Ez egy nagyon ritka fajta és az igazi Primo magvak nehezen érhetők el. Rendkívül csípős, a színe narancssárgától a sárgáig terjed.

3. 7 Pot Douglah (1,853,936 SHU)

Egy újabb tagja a jól ismert 7 Pot családnak, mint a legjobb ízű és legcsípősebb paprikája. A hagyományos piros színű paprikától eltérőn barna színű, külseje göcsörtös egyenetlen.

7 Pot Douglah

2. Trinidad Moruga Scorpion (2,009,231 SHU)

A Trinidad Moruga Scorpion a maga 2.009.231 SHU értékével a második legcsípősebb chili paprika a világon. Nevét a termés végén elhelyezkedő kis farokról kapta, ami hasonlít a skorpió farkához.

Sok csípős chilit neveztek el arról a területről, ahonnan származik. Trinidad állam Moruga kerületében őshonos ez a paprika. 2012-ben még tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet, de későbbi kísérletezgetéseknek köszönhetően megelőzte a Carolina Reaper, melynek SHU értéke jóval meghaladta azt. Az előző rekordtartó az indiai Bhut jolokia volt.

Ha beleharapsz akkor nagyszerű íze van, először nem tűnik erősnek, de aztán elkezd igazán felépülni a pokolian csípős érzés. Kisebb mennyiségben használva ízletes szószokat, mártásokat lehet belőle készíteni. A Trinidad Moruga Scorpionnak gyümölcsös íze van, ami édes-meleg kombinációja. Erről az egyik legerősebb chili paprikáról itt olvashatsz bővebben.

Trinidad Moruga Scorpion

1. Carolina Reaper (2,200,000 SHU)

A Carolina Reaper, amely eredetileg a HP22B nevet viseli és a Capsicum chinese családjába tartozik. 2013-ban erősségben Guinness rekorder volt a chili paprikák között.

Ízvilága első harapásra gyümölcsös, utána fokozatosan felépülő csípősség következik. Mint ha égő parazsat rágnánk.

Csípősségét a kapszaicin vegyület adja, melyet a Scoville skálán mérnek. A hivatalos Guinnes World Record bejegyzése szerint a Winthrop Egyetem mérései alapján 2013-ban a legcsípősebb darab közel 2.200.000 SHU volt a skálán.

Carolina Reaper

 

Kösszönöm, hogy végigolvastad a cikket! Szeretnék kedveskedni neked egy 10% kedvezmény kuponnal amit 3 napig tudsz felhasználni webáruházunkban, ide kattintva.

Kuponkód: TOP20

A férfi akinek köszönhetjük a Carolina Reaper-t Ed Currie. Itt egy kis videó róla:


 

A két legerősebb paprikát (Carolina Reaper és Trinidad Moruga Scorpion) használjuk fel a 'Kegyes Halál' chili szószunk elkészítésénél. A neve is sugallja brutális erejét.

A carolin Reaper chili paprikáról itt olvashatsz bővebben.