Chili lexikon

A 20 legerősebb chili paprika a világon

Chili
Carolina Reaper
Trinidad Scorpion
Ghost chili
Szellem chili
Habanero
Jalapeno
Csípős
Paprika fajták
Kapszaicin
Legcsípősebb
Scoville
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2019.09.19 09:22
A 20 legerősebb chili paprika a világon

Ez a legerősebb chili paprika lista egyénileg készült, tapasztalatokból és hosszas utána járásokból, lehetne még megemlíteni többféle paprikát, de próbáltunk olyanokat választani ami biztosan méltó a listán való elhelyezéshez.

 

20. White Habanero (Fehér Habanero 100,000-350,000 SHU)

A híres Habanero ezen fajtája különösen ritka és nehezen tartható. Kis növésű bokor de nagy hozamú terméssel rendelkeznek. Vita származik abból, hogy Peruból vagy Mexikóból származik-e. De eredetüktől függetlenül ezek a paprikák a hagyományos mexikói ételek és salsák alapanyagául szolgálnak.

White Habanero

19. Habanero (100,000-350,000 SHU)

Ez a Habanero az egyik legnépszerűbb fajta, piros és narancssárga színben pompáznak. Könnyen beszerezhető és nevelhető, sok egzotikus étel és chili szósz alapanyaga. Ez a tipikus Habanero paprika a Scoville skálán 100.000 – 350.000 egységet körül mozog. Évtizedekkel ezelőtt, 1999-ben Guinness világrekorder volt. Ez nem azt jelentette, hogy csípősebb paprika nem létezett, csak a többit nem ismerték még olyan széles körben, mint a Habanero-t. Az Amazonaszból származik, de ennek ellenére Mexikóban a legnépszerűbb és széles körben felhasznált növény. Íze gyümölcsös, csípőssége kemény rúgást ad, de még mindig elmarad a legerősebbtől. A habanero chili paprikáról már írtunk egy korábbi cikkünkben.

Habanero

18. Fatalii (125,000-325,000 SHU)

A föld déli féltekén a lista első helyét a Fatalii paprika foglalja el, Közép- és Dél-Afrikai chili. A lelkes rajongói azt állítják, hogy az íze különösen citrusos és ezért nagyrészt gyümölcsös csípős mártásokhoz használják. Csak vigyázni kell vele, mert az égető érzés intenzív és elég sokáig tart mire enyhül kezd.

Fatalii

17. Devil’s Tongue (Ördög Nyelve 125,000-325,000 SHU)

A Fatalii és a Habanero család tagjaihoz hasonlóan a Devil’s Tongue paprikát elsőként fedezték fel Pennsylvaniaban. Senki sem tudja biztosan, hogy honnan származik vagy hogyan került az Amish farmerek birtokára, de hamar népszerű lett. Híres a gyümölcsös és néha kissé diószerű ízéről. Mint ahogy a múltja rejtély és az Ördög Nyelvére nem létezik valódi, hagyományos felhasználási mód, ezért a hozzáértők azt javasolják, hogy frissen fogyasszuk salsába vagy salátákba.

Devil's Tongue

16. Tigerpaw NR (265,000-328,000 SHU)

Ezt az eltérő típusú Habanero paprika nem természetesen, hanem tudatosan hozták létre. A nevében szereplő „NR” ellenállást jelent, mivel az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutatási osztálya (ARS) fejlesztette ki, hogy ellenálljon a gyökércsomó nematódáknak, ami sok chili paprika és paradicsomnövény közös parazitája. A neve egy tudóstól származik, aki úgy gondolta, hogy a paprika kissé hasonlít egy tigrisre. Úgy, mint a Devil’s Tongue-nak, ennek sincs hagyományos felhasználási módja.

15. Chocolate Habanero (aka Congo Black 300,000-425,000 SHU)

Ez a chili paprika Trinidadból származik és valójában semmi köze Kongóhoz. Ez sok, chili imádó kedvence, gazdag füstös íze miatt, ami valahol a csípősség alatt van "elrejtve". A nevétől ellentétben, amit nem lehet érezni, az a csokoládé íze. A neve a színéből származik, nem pedig az ízéből.

Chocolate Habanero

14. Caribbean Red Habanero (300,000-475,000 SHU)

A Habanero korszerűsített változata, ez az imádni valóan kis paprika közel áll a baljós hűszinthez. Mint a többi chili a listán, ez is a Karib-térség, azon belűl is valószínűleg az Amazonasz medencéből származik.

Caribbean Red Habanero

13. Red Savina (200,000-577,000 SHU)

Ez egy másik Habanero fajta és ez volt a legcsípősebb chili a világon 1994 és 2006 között. Véletlenszerűen fedezték fel, amikor egy gazdálkodó, aki Habanerokat termesztett, olyan fényes vörös színű paprikát talált, amely a narancssárga társaitól eltért. Megtartotta, izolálta, szaporította és elkezdte saját paprikaként eladni. Ezt a törzset az amerikai kormány növényfajta-oltalmi törvénye védi, biztosítva annak sok generációra visszanyúló eredetét.

Red Savina

12. Naga Morich (aka Dorset Naga 1,000,000-1,500,000 SHU)

Ez a chili az extrém csípős bengáli paprikák közül került ki, más néven „kígyó chili” (serpent chili). A híres Ghost Pepper „nővére”. Ez a szépség Észak-Indiában és Bangladesben őshonos, ahol gyakran zölden, érettlen és nyers formában fogyasztják. A Dorset Naga a Naga Morich paprika különleges fajtája, amelyet szelektíven tenyésztettek a magasabb kapszaicin tartalom elérése miatt. A zavarba ejtő csípősség mellett gyümölcsös íze van, egyesek szerint az ananász és a narancs ízjegyeit viseli. Ebből a paprikából is használunk fel alapanyagként a Spirit of Attila chili szószunkhoz, amely Amerikában világbajnokságon első helyezést ért el.

Dorset Naga

11. Trinidad Scorpion CARDI (800,000-1,000,000 SHU)

A Trinidad Scorpion nevét hazájáról és megjelenéséről kapta. A paprikának van egy kis csúcsos farka a végén, a szárral szemben, amely úgy néz ki, mint a skorpió farkán lévő mérgező „lándzsa”. A hasonlat jól összekapcsolható a paprika méregerős mivoltával. A „CARDI” kiegészítés, a Karib-térség Mezőgazdasági Kutatási és Fejlesztési Intézetét jelenti, amely az adott paprika tenyésztéséért felelős kutatócsoport. Most már átléptük a „veszélyesen erős” tartományt, amit a Trinidad Scorpion CARDI két fő felhasználása is bizonyít. Első körben a katonaságnál, a harci gázok alapanyagaként használták, másodsorban festékkel összekeverve a tengerjáró hajók fenekét bekenve a kagylók elszaporodásának megakadályozására volt alkalmas. De azt hiszem, mindenki el tudná képzelni az ételeiben is, nyers vagy akár chili szósz formályában.

Trinidad Scorpion CARDI

10. Bhut Jolokia Chocolate (Naga Jolokia 800,000-1,001,304 SHU)

A chili paprikának ezen „csokoládé” változata nagyon ritka és nem csak gazdag vörös színezéséről, hanem hírhedt, édes ízéről is. Ne tévesszen meg az édes íz, mert ugyanolyan csípős, fűszeres, mint az „unokatestvére” a Ghost Pepper.

Bhut Jolokia Chocolate

9. Bhut Jolokia (aka Ghost Pepper 800,000-1,001,304 SHU)

A Bhut jelentése szellem vagy természetfeletti teremtmény és ezt nagyon jól tükrözi az erejét is. Indiából származik. A paprika standard piros színűvel, sokkal többször lehet találkozni, mint a Chocolate változatával. Az egész világon az éttermek és a szórakoztató YouTube-videó kihívásainak az „üzemanyaga”. A Ghost Pepper egy Habanero és Tabasco fajok közötti hibrid. A szellem chili paprikáról, írtunk bővebben előző cikkünkben.

Ebből a paprikából is használunk fel alapanyagként a Spirit of Attila chili szószunkhoz.

Bhut Jolokia aka Ghost Pepper

 

8. 7 Pot Chili (1,000,000 SHU feletti)

Az állítólagos képességéről kapta a nevét, hogy elegendő csípősséget tud biztosítani hét különböző edényben is, amit hajlandó vagyok elhinni a több mint 1 millió feletti SHU értékéről. Nem meglepő, hogy ez a kis démon is Trinidadból származik, ahol úgy növekszik, mint máshol a gyom.

7. Gibraltar (aka Spanish Naga 1,086,844 SHU)

Ezt természetesen Spanyolországban termesztik, de valójában az Egyesült Királyságból származik.

6. Naga Viper (1,349,000 SHU)

A Naga Viper nagyon rövid ideig tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címét és azóta 5 másik előzte meg. Ez a chilit az Egyesült Királyságban hozták létre, instabil 3 irányú genetikai hibrid, mely a Naga Morich, a Bhut Jolokia és Trinidad Scorpion között helyezkedik el. Rövid uralkodása miatt ez az egyik legritkább és legnehezebben beszerezhető fajta.

Naga Viper

5. Trinidad Scorpion „Butch T” (1,463,700 SHU)

A Trinidad Scorpion Butch T egy olyan csípős paprika, amit nem szabad könnyedén venni. Elismerést érdemlően 1.463.700 SHU-t ért el a csípősségi skálán, ami valljuk be nem kevés és ezzel a világ legkiválóbb paprikái közzé sorolható.

Igaz már más paprikák tartják a rekordot, de 2011-ben megkapta a The Worlds Hottest Pepper hivatalos címét. A nevét a felfedezőjéről kaptak, akit Butch Taylor-nak neveztek. Egyedülálló alakja megkülönböztette a többi paprikától. Taylor úgy döntött, hogy megkóstolja és ez volt az, amikor úgy érezte, hogy valami különlegest talált. Elég sok idő telt el, amikor benyújtotta a Guinness World Records-nak és ezzel letaszított a trónról az előző rekordert a Naga Vipert. Ezúton is köszönjük neki. A Scorpion paprikaeredetileg a Karib-térség Trinidad és Tabago régiójából származik. Erről a chili paprikáról, korábbi cikkünkben itt olvashatsz bővebben.

Trinidad Scorpion „Butch T”

4. 7 Pot Primo (1,469,000 SHU)

A megfoghatatlan Primo paprika. Ez egy nagyon ritka fajta és az igazi Primo magvak nehezen érhetők el. Rendkívül csípős, a színe narancssárgától a sárgáig terjed.

3. 7 Pot Douglah (1,853,936 SHU)

Egy újabb tagja a jól ismert 7 Pot családnak, mint a legjobb ízű és legcsípősebb paprikája. A hagyományos piros paprikától eltérőn ez barna színű, külseje göcsörtös egyenetlen.

7 Pot Douglah

2. Trinidad Moruga Scorpion (2,009,231 SHU)

A Trinidad Moruga Scorpion a maga 2.009.231 SHU értékével a második legcsípősebb chili paprika a világon. Nevét a termés végén elhelyezkedő kis farokról kapta, ami hasonlít a skorpió farkához.

Sok csípős chilit neveztek el arról a területről, ahonnan ez származik. Trinidad állam Moruga kerületében őshonos. 2012-ben még tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet, de későbbi kísérletezgetéseknek köszönhetően megelőzte a Carolina Reaper, melynek SHU értéke jóval meghaladta azt. Az előző rekordtartó az indiai Bhut jolokia volt.

Ha beleharapsz akkor nagyszerű íze van, először nem tűnik erősnek, de aztán elkezd igazán felépülni a pokolian csípős érzés. Kisebb mennyiségben használva ízletes szószokat, mártásokat lehet belőle készíteni. A Trinidad Moruga Scorpionnak gyümölcsös íze van, ami édes-meleg kombinációja. Erről a legerősebb chili paprikáról itt olvashatsz.

Meg is tudod vásárolni itt.

Trinidad Moruga Scorpion

1. Carolina Reaper (2,200,000 SHU)

A Carolina Reaper, amely eredetileg a HP22B nevet viseli és a Capsicum chinese családjába tartozik. 2013-ban erősségben Guinness rekorder volt a chili paprikák között.

Ízvilága első harapásra gyümölcsös, utána fokozatosan felépülő csípősség követi. Mint ha égő parazsat rágnánk.

Csípősségét a kapszaicin vegyület adja, melyet a Scoville skálán mérnek. A hivatalos Guinnes World Record bejegyzése szerint a Winthrop Egyetem mérései alapján 2013-ban a legcsípősebb darab közel 2.200.000 SHU volt a skálán.

Carolina Reaper

 

A férfi akinek köszönhetjük a Carolina Reaper-t Ed Currie. Itt egy kis videó róla:


 

+1. Pepper X (3,180,000 SHU)

 

A Pepper X chili paprika egyike a világ egyik legerősebb chili paprikáinak, amelyet többek között Ed Currie neves chili-paprika-szakértő és támogatói csoportja, az Ed Currie Chili Pepper Company fejlesztett ki. A Pepper X-et először 2017-ben mutatták be, és azóta nagy figyelmet kapott a chili-szerelmesei körében.


Itt van néhány részlet a Pepper X chili paprikáról:

  1. Eredet és fejlesztés: A Pepper X-et Ed Currie és csapata fejlesztette ki az Ed Currie Chili Pepper Company-nél. Az Ed Currie cég korábban a Carolina Reaper nevű chili paprikát is kifejlesztette, amely korábban a világ legcsípősebb paprikájának tartották.

  2. Csípősség: A Pepper X azt állítják, hogy a világ egyik legcsípősebb chili paprikája. Az Scoville-skála szerinti csípősségét 3,18 millió Scoville hőfokra teszik, ami rendkívül magas szint, és jóval meghaladja a Carolina Reaperét, amely körülbelül 2,2 millió Scoville hőfokot ér el.

  3. Megjelenés és alak: A Pepper X chili paprika hasonló megjelenésű lehet, mint más habanero vagy scotch bonnet típusú chili paprikák. Általában kicsi és gömbölyű alakú, és az általános chili paprikáknál jellemző piros, narancssárga vagy akár zöld színben is megtalálható.

  4. Felhasználás: Bár a Pepper X igen csípős, sokan élvezik az ízét is. Felhasználható szószokban, ételízesítőkben, salsákban és más ételekben, ahol a csípős íz kívánatos.

  5. Figyelem a Guinness világrekordokkal kapcsolatban: A Pepper X bemutatása körül a Guinness világrekordokkal is kapcsolatos hírek keletkeztek, mivel az előállítók azt remélték, hogy a Pepper X bekerül a "Legcsípősebb Chili Paprika" kategóriába. Bár sokan spekuláltak erről, hivatalosan még nem vették fel a Pepper X-et a Guinness világrekordok közé.

  6. Érdeklődés és hype: A Pepper X bevezetése jelentős figyelmet kapott a média és a chili paprika-szerelmesei körében egyaránt. A hatalmas csípőssége és az előző rekordokat megdöntő állításai miatt sokan kíváncsiak voltak arra, hogy milyen íze van és hogyan viselkedik a többi paprikához képest.

  7. Elérhetőség: Mivel a Pepper X viszonylag új, még nem feltétlenül széles körben elérhető a piacokon. Azonban az érdeklődés növekedésével egyre több helyen lehet megtalálni, különösen az olyan specializált fűszerboltokban vagy online kereskedőknél, amelyek széles választékot kínálnak a chili paprikák közül.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Pepper X sokak számára érdekes lehet kipróbálni, fontos fenntartani a megfelelő óvatosságot, mivel a rendkívül magas csípősségű paprikák súlyos égési sérüléseket okozhatnak, különösen érzékeny embereknél. Ajánlott kis mennyiségben kezdeni, és fokozatosan növelni az adagot, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket és a sérüléseket.

Raktáron

Ez a válogatás a világ 3 legerősebb chili paprikáját tartalmazza porított formában. Carolina Reaper, Trinidar Scorpion Moruga és Szellem chili (Ghost chili)

Legerősebb chili paprika válogatás
Legerősebb chili paprika válogatás
Legerősebb chili paprika válogatás
Legerősebb chili paprika válogatás
6 970 Ft
Egységár: 2 323 Ft/db
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Egészben szárított Carolina Reaper  - 3db

100% Carolina Reaper az extra erős chilik kedvelőinek.

Ez a chili hozzáértő ízlelőbimbókat igényel.

Sokan rajonganak azért a forró, égő érzésért, amivel az erős paprika gyakran szó szerint jól megizzasztja a fogyasztóit.

Carolina Reaper - egészben szárított
Carolina Reaper - egészben szárított
Carolina Reaper - egészben szárított
1 890 Ft
Egységár: 630 Ft/db
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Szellem chili paprika más néven Bhut Jolokia ismertebb nevén Ghost chili eléri az a Scoville skála 1 milliomodik értékét, pontosabban 1.041.427 SHU-t.

Szellem chili egészben szárított
Szellem chili egészben szárított
1 990 Ft
Egységár: 398 Ft/db
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Kistermelői Carolina Reaper paprika örlemény - 15g

100% Carolina Reaper az extra erős chilik kedvelőinek.

Ez a chili hozzáértő ízlelőbimbókat igényel.

Sokan rajonganak azért a forró, égő érzésért, amivel az erős paprika gyakran szó szerint jól megizzasztja a fogyasztóit.

2 990 Ft
Egységár: 199 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Sok csípős chilit neveztek el arról a területről, ahonnan származik. Trinidad állam Moruga kerületében őshonos ez a paprika. 2012-ben még tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet, de későbbi kísérletezgetéseknek köszönhetően megelőzte a Carolina Reaper, melynek SHU értéke jóval meghaladta azt. Az előző rekordtartó az indiai Bhut jolokia volt.

1 990 Ft
Egységár: 133 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Szellem chili paprika más néven Bhut Jolokia ismertebb nevén Ghost chili eléri az a Scoville skála 1 milliomodik értékét, pontosabban 1.041.427 SHU-t.

1 990 Ft
Egységár: 133 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez