A Chiliről minden

Chilit ettél? Hogy állítsd meg az égő érzést.

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2019.09.19 13:16
Chilit ettél? Hogy állítsd meg az égő érzést.
Jártál már úgy, te is, hogy csípős chili paprikát kellett feldarabolnod és bátor voltál és nem vettél fel védőkesztyűt. Belenyúltál a szemedbe, megtörölted az arcod vagy csak simán égeti a bőrödet vagy a szádat? Miért olyan nehéz csillapítani az égető érzést?

A chili paprikában lévő kapszaicin aktív összetevője meg tudja gyötörni az embert. A szappannal és vízzel történő mosás nem csillapítja az égő érzést, mivel az olaj alapú kapszaicin nem oldódik vízben. Az enyhítés kulcsa az olaj semlegesítése. Tudom, tudom az egyik tipp, hogy mindig viseljünk kesztyűt ha chili paprikával dolgozunk, hogy elkerüljük az égető érzést. 

Az alábbiakban néhány megoldást találsz, hogy enyhítsd a fájdalmadat.

A bőrödön:

A vízzel csak még jobban szétmosod a kapszaicint a bőrfelületen és az eredménye az lesz, hogy nagyobb felületen fog csípni. A szappan és a víz önmagában nem mindig megoldás a semlegesítésre.

1. Alkohol / mosogatószer kombináció. Az alkohol és a mosogatószer legtöbbször sikeres volt. Dörzsöld be a bőrfelületet alkohollal majd mosd le mosogatószerrel és ezt ismételd meg minimum kétszer.

2. A szódabikarbónának nagyon jó zsír és olaj oldó hatása van. Dörzsöld be a bőrfelületet szódabikarbónával, majd mosd le. Szükség esetén szódabikarbónás vízben is áztathatod.

3. Kukoricakeményítő. Hasonlóan kell eljárni mint a szódabikarbónánál. A keményítő kivonja az olajat a bőrből és segít az égő érzés semlegesítésénél.

4. Ecet. Öblítsd le a kezed ecettel.

A szádban:

1. Savas ételek és italok. Paradicsomlé, friss citromlé, lime, ananász vagy avokádó fogyasztása javasolt. A savas élelmiszerek fogyasztása semlegesíthetik az alkáli kapszaicinoid aktivitását. Az ecet is kiváló de csak öblögetésre, ne nyeld le.

2. A tejtermékek a csípős érzés csökkentésére szolgálnak. A tej, a joghurt és a tejföl savas. A kapszaicin könnyen felszívódik a tejtermékben található zsírokban. A tejföl a szájba véve igen komoly hígítást hoz létre, ezáltal csökkenti az égő érzést. A kapszaicin és a tejzsírok összekeverednek, így a kapszaicin molekulák egy része nem találja meg a nyelvén a fájdalom-receptorokat. Ne feledd, hogy a zsír biztosítja a megkönnyebbülést, így az alacsony zsírtartalmú tejtermékek nem lesznek olyan hatékonyak.

3. Cukor / méz. Hallottam a cukorról. Nem mondhatom hogy próbáltam még, de néhányan azt mondják, hogy a méz csodákra képes.

A szemedben:

Ez a legrosszabb. A szem a legérzékenyebb erre, még ha a kezeden nem is érzed hogy csíp, de a szemeden egyből érezni fogod, ha hozzányúlsz chilis kézzel.

1. Gyorsan villogó fény. A villogó fény a könnycsatornák stimulálását eredményezi, ami fokozza a könny termelődését és így a szemből könnyebben távozik a kapszaicin.

2. Alkalmazz tejet az égő érzés csökkentésére. A tej tejzsírt tartalmaz, ami csökkenti a kapszaicin hőtermelési képességét. A módszer alkalmazásához vegyünk nagy tálat és töltsük fel tejjel, majd az érintet területet egy ruhadarab segítségével öblögessük. 

3. Sóoldat. Segít az égő érzés csökkentésében. Az oldat alkalmazása után folyamatosan gyorsan pislogjon hogy fokozódjon a szem nevessége.

Ezekkel a tippekkel próbálunk segíteni, ha átléped azt a vonalat amit már te sem bírsz elviselni.

Ajánló:

Itt megnézheted mivel okozhatsz magadnak égető érzést.

Saját termesztésű chili paprika készítményeinket ide klikkelve tudod megnézni.