Chipotle chili paprika – füstölt, szárított Jalapeno
Előszeretettel használják a mexikói konyhában, az ételeknek kellemes pikáns, csípős, füstös ízt kölcsönöznek. Felhasználható főzéshez, mint bármely más szárított paprika. Őrölhető chili pehellyé vagy porrá és használható fűszerként csípős ételeknél vagy szószok készítésénél.
A chipotle a mexikói étrend egyik reprezentatívabb étele, ez egy szárított, füstölt Jalapeno paprika. A legtöbb Jalapenot zölden szedik és használják. De ha tovább hagyjuk érni, akkor a színe vörösre változik. Van, aki ilyen állapotban addig hagyja érni amíg el nem kezdenek száradni és ezt követően leszedi és füstöli amíg teljesen ki nem száradnak. Mások éretten szedik le és füstölés során szárítják meg. Az eljárás során a paprika a súlyából 80-90%-ot veszít.
Chipotle - Füstölt Jalapeno
Kistermelői füstölt Jalapeno 4db
Összetevők: Füstölt Jalapeno
Tárolása száraz hűvös helyen
Messze az egyik legkedveltebb chili paprika. Akár minden napi használatra is. A jalapeno egy közepesen erős, kapszaicin tartalmú paprikafajta. Mexikóból származik és ma már nem csak Amerika kedvence, hanem világszerte népszerű az aromája és enyhe csípőssége miatt.
Mi is az a jalapeno paprika?
Előszeretettel fel lehet használni szószokhoz, savanyúságokhoz, főételekhez, levesekhez és bármihez amit csípősen is megeszünk. A hőszintje a Scoville Skálán átlagosan 5000 SHU-ra tehető (2500-8000 SHU). Ha összehasonlítod a világ legerősebb paprikáival, mint például a Carolina Reaperrel, azt látod, hogy a jalapeno valójában meglehetősen alacsonyan helyezkedik el a Scoville skálán. Ettől függetlenül nem elhanyagolható az erőssége. Színe zöld, de ha rajta hagyjuk a növényen hosszabb ideig érni, akkor pirossá válik. A piros jalapeno paprika is ugyanolyan finom, mint a zöld, bár egy kicsit édesebb.
Mivel viszonylag enyhén csípős, így egészben is fogyasztható. A sajtokkal töltött, rántott, sült jalapeno nagy népszerűségnek örvend a gasztronómiában. Továbbá használják salsa szószok, palackozott csípős chili szószok alapanyagaként. Nagyon finom savanyított formában is. A jalapeno paprikát száríthatjuk, füstölhetjük és chipotle fűszerként is használhatjuk.
A talaj él! Ha anyagként gondolsz a talajra, jusson eszedbe, hogy egy maréknyi talajban 5-7 milliárd (7 000 000 000) élőlény van! Ők csak akkor tudnak élni, ha megfelelő mennyiségű szervesanyag és levegő van a környezetükben. Amennyiben ezekhez nem jutnak hozzá, éhezni fognak, majd elpusztulnak. Ha éheztetjük a talajt, előbb-utóbb, a talaj fog minket éheztetni!
Termesztési filozófiaváltásunk lényege: nem a növényt etetjük, hanem a talajt! Magas szervesanyagtartalmú talajokban termesztett növények nagyobb tápértékkel rendelkeznek, jobb hatással vannak az egészségre és segítik a betegségek megelőzését. Egészséges talaj, egészséges élelmiszer, egészséges ember!
Köszönjük, hogy a mi termékünket választottad!
Vásárlásoddal támogatod ökológiai szemléletű munkánkat!
Légy Te is talajbarát!