A titokzatos Szellem chili
Az elképesztő, fajon belüli variabilitás, számos izgalmas chilivel ismerteti meg a termesztőt és a fogyasztót egyaránt, de számomra van egy fajta, amely meghatározó! Amiről már mindenki (jó, legalább is sokan) hallottak, amiről többünknek van egy sztorija: ez a Szellem chili! 2007-2011-ig Guinness World Recorder, mint a legcsípősebb paprika a világon! 1,041,427 SHU értékkel úgy, hogy abban az időben nagyjából mindentől kétszer erősebb volt!
Na ez a Szellem chili!
Ez a könyv, egy megelőző etimológiai analízist, majd egy kísérleti állomány morfológiai vizsgálatsorozatát és az azokból levont következtetéseket írja le. Kísérletet teszek, a különféle Szellem chili változatokat eredeti termőhelyükhöz rendelni.
Folyamatosan íródott és a kezdetnél, még nem lehetett tudni, milyen eredményre fogok jutni az összegzésnél. Éppen ezért, ahogy gyarapodott az ismeret, úgy kellett néha-néha visszalapozni és módosítani, korrigálni, finomítani a kéziratot. Voltak nehezebb, izgalmasabb időszakok, amikor a növénytermesztés "szépségei" majdnem elgáncsolták a projektet, de a végére már kifejezetten érdekessé vált számomra.
„A titokzatos Szellem chili” című könyv, itt az ideje megköszönni mindazoknak, akik nélkül nem, vagy csak sokkal nehezebben valósulhatott volna meg.
Elsőként szeretném megköszönni családomnak, akik támogattak és elnézték azt, hogy számos teendőm ellenére, sokszor ültem a gép elé, pakoltam szét a cuccaimat, nem lehetett hozzám szólni néha, mert belemerültem a munkába. Köszönöm fiamnak és lányomnak a megfelelően kritikus észrevételeket, nagyon fontosnak értékelem!
Köszönöm bátyámnak az etimológiai tanácsokat, sokat segített eligazodni ebben a témában!
Köszönöm Füstös László barátomnak, aki mind a vetőmag beszerzésben, mind a folyamat egésze során segített, kikérhettem véleményét! Köszönöm Ajanayana Atesz Leányfalvi, aki bevezetett a hindi nyelvek rejtelmeibe, kiejtéseibe, segítségével kissé bepillanthattam az indiai kulturális valóságába!
Köszönöm Kozma Péter barátomnak, hogy felhívhattam bármikor és kérdezhettem , mert szerintem Ő igazán ért a chilitermesztéshez!
Andreas Domonyai barátomat is meg kell, hogy említsem, aki – bár tőlünk távol él – mégis szívesen segített bármikor, amikor megkerestem!
Köszönöm Pál Turza, Pali bácsinak, aki amit nem tud a paprikatermesztésről, azt vélhetőleg nem is kell tudni! A legnagyobb tudású szakember ebben a vonatkozásban, akivel összesodort az élet.
Köszönöm Bhut Jolokia Bangladeshnek (https://www.facebook.com/bhutjolokiabangladesh/ ) a segítséget, szükség volt rá a nehezebb időkben. Köszönöm Sanjeet Kumarnak (World Vegetable Center) az információkat és köszönöm Riccardo Camaioni a fotót, ami pont kellett még!
Nem feledkezhetek meg Pintér Norbert barátomról sem, aki bevezetett a könyvnyomtatás technikai rejtelmeibe, és köszönöm Szalkai-Lőrincz Ágnesnek, aki minden pontot, vesszőt és ékezetet a helyére tett!
...és egyáltalán, mindenkinek, aki így, vagy úgy hozzájárult a megjelenéshez.
Diczkó László