A Chiliről minden

"Ríper" kell? Itt egy kabai! (Év összefoglaló 2018)

Chili
Termesztés
Magyar
Szűrés törlése
Diczkó László
Diczkó László
2019.09.19 10:55
"Ríper" kell? Itt egy kabai! (Év összefoglaló 2018)
Milyen év volt 2018? Mindent összevetve remek évet hagyunk magunk mögött, bár tudtuk, hogy nehéz év lesz, és értek meglepetések is bennünket. Nézzük sorban.

Ez történt velünk 2018-ban - Chili Hungária Manufaktúra

Növénytermesztés:

Palántanevelés. Kicsit változtattunk ezen-azon, - pl. elkészült az új palántanevelőnk, -  amelynek eredménye az lett, hogy májusban "pocsékolásig" volt gyönyörű palántánk.

 

Hirdettük is, hogy akinek kell, szóljon bátran! Értékesítettünk is egy-két ezret, de júniusban becsuktam a szemem és bizony legalább 1500-2000 megöregedett, túlnőtt palántát a komposztra tettem. Tulajdonképpen nem baj ez, de azért sajnáltam!

 

Palántázás után, a szokatlanul hűvös és csapadékos június majdnem megoldotta, hogy ne kelljen bajlódni a betakarítással. Minden tapasztalatomat össze kellett szednem, hogy a rossz körülmények miatt kialakult növénytermesztési anomáliákat helyrehozzuk.

Ez olyannyira sikerült, hogy bár nem volt annyi palántánk, mint 2017-ben,  és az állományban, foltokban maradtak problémás növények, mégis terven felül sikerült betakarítani. Hétköznapi nyelven: belefulladtunk a sok paprikába.

Megfigyelt mintaállományon mért termésátlagok:

Carolina Reaper 0,92 kg/tő

Trinidad Scorpion Moruga  1,0 kg/tő

Dorset Naga  1,51 kg/tő

Habanero Tropical Red 1,83 kg/tő

Szerintem ez még lesz jobb is!

Nem különösebben terveztem szárítani paprikákat, a vége mégis az lett, hogy több mint 800 kg nagyon erős fajtát le kellett szárítanunk.

 Tavaly is szárítottunk és le is daráltattuk. Igaz, azt mondták, hogy soha többet nem fognak nekem erős paprikát őrölni, de gondoltam majd alszanak rá egyet! Aludtak, de akkor sem! Furcsán kerülgettek, amikor behajtottam az udvarra a szárítani való paprikákkal. Végül jó fej volt a tulaj, mert felajánlott egy kisebb darálót, hogy vigyem el bárhová és őröljem meg magamnak, de ott ezt biztosan soha többé nem fogják!

Na, majd mi! Majd mi tudjuk! Elkezdtük az udvaron, de látva a szomszédasszony pánikszerű menekülését, száműzve lettünk a kert végébe! Sebaj! A szellemcsiliig semmi baj nem volt! Maszkot, szemüveget használtunk persze! Jött a Carolina Reaper és a Moruga! Ott már volt baj! Négyszer (!) kavarta valahogyan a szél a szemembe a Reaper port. Nem estem pánikba, szépen csukott  szemmel mentem a kerti csaphoz, valahogyan összevizeztem az arcom. Sokkal nem lett rosszabb! Kb. öt perc volt a tisztulás. A negyedik porba-nézéskor már nem jött könny a szememből! Az már tizenöt perc vakság volt! A nap végén egyáltalán nem sokalltam a Carolina Reaper, vagy a Moruga árát! Higgyétek el, több, mint sportértékű kaland volt!

A legnagyobb mellényúlás a sárga paradicsommal volt. Valahogyan a két zacskó gyári vetőmagból egy sem lett nagy sárga paradicsom, hanem leginkább pink koktél! Ezen változtatnom kell a 2019-es évben! Egyáltalán, a megbízhatatlan vetőmag beszerzésen, legyen az paradicsom, paprika, chili, …bármi! Erre vonatkozóan vannak terveim!

A 2017 decemberi World Hot Sauce Awards "nyereménycunami" után, természetesen fokozott volt az érdeklődés termékeink után. Februárban érkezett meg a vadonatúj üstünk, amit gyorsan be is üzemeltettünk. Nagy segítség volt és kellett is már! Picit könnyített helyzetünkön! Gyorsan össze is barátkoztunk, igaz kellett még ezt-azt beszerezni, hogy minden jól működjön, de apránként minden szépen összeáll!

Termékfejlesztés

  Vásárlói kérésre elgondolkodtunk azon, tudnánk-e csilicseppet készíteni? Összevásároltuk a piacon lévő csilicseppeket, megkóstolgattuk, melyik, milyen. 2018 év elején sok lehetőségünk nem volt, csupán Szellem csiliből tudtunk készíteni egy viszonylag hosszú technológiai folyamattal. Elkészült, megkóstoltuk, oda merjük tenni a többi termék mellé. Év végére a lehetőségeink kibővültek, ezért a 2019-es cseppek már részben TS Morugából is fognak készülni.

Szószaink repertoárját nem bővítettük, viszont a Sárga Vihar még citromosabb lett.

Új termékeket az év negyedik negyedében készítettünk, amik kizárólag a fűszeroldalt bővítik. Elérhető már TS Moruga és a Carolina Reaper por is standunkon és viszonteladóinknál.


Ami nagyon remek lett, az az őrlőfejes Skorpió és Füstölt Skorpió! Ezeket én nagyon szeretem!


 

Megjelenések, aktivitások

Januárban, a már említett WHSA győzelmek miatt ismét sokfelé jártunk. Emlékeztetőül:

 

 

Jöttek is hozzánk, mi is mentünk, ha hívtak.

Augusztusban a Kabai Önkormányzat felkérésére Kaba lengyel testvérvárosából és román testvérvárosából fogadtam csoportokat. Jó erős csilis pálinkával készültem, hogy oldjam kissé a feszültséget!

Virtuális időutazás során, hat helyszínen mutattam be a tevékenységünket. Így utólag úgy gondolom, jó volt! Még aznap délután a Kabai Káposztás Nap keretében megrendeztük az I. Kabai Erős paprikaevő Versenyt. Két országos TV-nek is elérte az ingerküszöbét a rendezvény. Sok ember előtt, nagyon jó hangulatú verseny volt! Itt köszönöm meg Füstös Laci barátomnak és Kozma Peti barátomnak a segítséget a színpadon, valamint Vágó Emesének a lehetőséget, a támogatóknak a felajánlott díjakat!

 

Ilyen sokan voltak:

 


Köszönjük a támogatóknak a felajánlott díjakat!


Nyíregyházán már második éve rendezzük meg a Chili Eating Challenge-t a csodaszertárban! Itt mindig családias, jó kis verseny alakul ki! Köszönjük Dorka és Balázs! …ja és Füstös Lacinak, aki mindenhol ott van!Szeptemberben megtisztelő felkérésnek tettünk eleget, részt vettünk a 3. Food Structure Design Konferencián a Debreceni Egyetemen.  Innen is nagyon köszönjük!Októberben a tevékenységünket, a Chili Hungária Manufaktúra tevékenységet szinte egy időben a Kabai és a Debreceni Értéktár is felvette soraiba…..


….majd nagy meglepetésünkre, decemberben a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárba is felvételt nyertünk! Ezt mi nagyon nagy elismerésnek éltük meg!


 

Novemberben Kabán rendezték meg a Hajdú-Bihar Megyei napokat. Ennek keretén belül kaptam egy felkérést, egy rövid bemutatkozó prezentációra.
Szerintem jó volt!

 


 

Sajnos néhány felkérést vissza is kellett mondanunk, mert augusztustól nagyon szoros az időbeosztásunk! Igyekszünk megfelelni, de mindent már nem bírunk elvállalni!

 

A év legjei! 

Az év beszólása:  „Erős Pista utánzatok!”

Az év benézései:  Ennek nézték paprikáinkat ebben az évben:

  1. Szappan
  2. Gyertya
  3. Nyalóka
  4. Műanyag (ezt már szinte bóknak éreztük)

Az év legkínosabb pillanata: amikor a lengyel vendégeknek háromszor mondtam el, a begyakorolt köszöntő mondatot lengyelül és senki nem értett belőle egy szót sem!


Az év legfurcsább díja: Születésnapomra Füstös Laci barátom a bolhapiacon vett egy Lenin plakettet! Mit mondjak? Mindig erre vágytam! Ki is posztoltam tisztességesen, ahogy kell: Kézműves Lenin díjat kapok!  Ritkán kaptam ennyi gratulációt! Kicsit már kínos és ijesztő  is volt, ezért később odaírtam: ez csak egy vicc!


 

Az év kudarca: Az egész télen ápolgatott, szaporított wasabi állományom "átnyaraltatása". Na, az nem sikerült! Már három éve próbálkozom, de.....


Az év legjobb eseménye: Holtverseny!

  1. Kabai Erőspaprikaevő Verseny, mert jó volt és utána az afterparti a főtéren... az is jó volt!

 

  1. First Chili Boat Challenge, mert a legjobb volt!

Talán érzékelhető, mennyi minden történt velünk ebben az évben is! Minden talán eszembe sem jutott! A tavalyi évértékelésem után kérdezték többen, - miért nem írsz a negatív dolgokról is? Mert nem szeretnék! Az a sithek világa! Ha azzal foglalkoznék, nem különböznék Tőlük!

 Egyik kedves barátomat szeretném idézni:

     "Mindenképpen jól vagyunk!"

                                                                               Willmann Fábián

  2018 a kutya éve volt a kínai horoszkóp szerint. Kemény csaták is voltak, de tudtam, hogy kézben tudjuk tartani az eseményeket! A jövő év a disznó éve lesz, hmmm..hogyan is mondjam? Várakozón és bizakodón tekintünk az elkövetkező időszakra!

Technológiai fejlesztéseket tervezek a kertészetben éppúgy, mint a feldolgozásban. Az utóbbinál csupán infrastrukturális beruházások lesznek, de bármi előfordulhat!

  Egyre fontosabbnak tartom a környezettudatos életvitelt. Emiatt pl. ma már nem használunk műanyag szatyrokat, áttértünk a papírtasakokra. Nem olcsóbb, de ebben az összefüggésben ez másodlagos szempont. Apróságnak tűnhet, de a paprika növény kötözését sem fogjuk már műanyag zsineggel végezni, hanem természetes kötözőanyagot használunk a jövőben. Ez esetünkben 30 kg mennyiségről szól, ami ki tudja, hány kilométer! Ez sem kevés és nem is olcsóbb!

  Még kevesebb növényt tervezek nevelni, de nem várok kevesebb termést a tavalyinál, köszönhetően a eddigi kísérletezéseknek, kutakodásoknak, ami ugyan rengeteg időt és energiát elvett, de sokat tapasztalhattam belőle!

...és nem szabad elfelejteni dolgozni!

 Majd' elfelejtettem! Ha "Ríper" kell, itt egy kabai!

Fotók:Chili Hungária Manufaktúra archív