+36202161870 | info@chilis.hu

December 20. és január 2. közötti rendelések feldolgozását január 3-tól kezdjük meg.

+36202161870 | info@chilis.hu

December 20. és január 2. közötti rendelések feldolgozását január 3-tól kezdjük meg.

A Chiliről minden

3, 2, 1… indul a BBQ szezon, jöhet a BBQ szósz!

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2022.06.21 11:43
3, 2, 1… indul a BBQ szezon, jöhet a BBQ szósz!

A nyári BBQ sütögetés különlegességét a száraz pác vagy a speciális BBQ szósz adja. Ha te is szívesen jössz össze a barátaiddal vagy a család apraja-nagyjával egy jó kis kerti mulatságra, akkor feltétlenül olvasd el ezt a bejegyzést, hogy mindenkitől bezsebelhesd a dicséretet.

Milyen húst válassz?

 

A tökéletes BBQ-hoz elengedhetetlen a jó alapanyag, ami ebben az esetben a hús. Mivel az a cél, hogy az olvadó zsírréteg egy kérget hozzon létre, és ezáltal belül szaftos maradjon a hús, olyan részeket kell választanod, amik kellően zsírosak. Ez lehet akár fedőzsíros, mint amilyen a kacsamell, vagy szövetközi zsírral rendelkező, mint az oldalas. Fontos, hogy az első esetben fedőzsírjával felfelé tedd a húst a rácsra, utóbbiban pedig a csontján süljön. Bár a marhából készült csemegét tartják a BBQ koronázatlan királyának, a sertés is népszerű, és a jól tartott tanyasi csirke is kiválóan megfelel a célnak. Az oldalas mellett a lapocka, tarja és a zsíros részével együtt a dagadó is megsüthető ilyen módon. S hogy miért javasoljuk az uraknak, hogy vállalják ezt a hosszú procedúrát? Korábbi blogbejegyzéseinkből megtudhatod.

 

Száraz pác vagy BBQ szósz?




A hús kiválasztása után még van egy kis tennivalód: az ízesítés. Ehhez vagy száraz pácot (BBQ rub) vagy nedves pácot használsz, esetleg kombiálhatod a kettőt. Értelemszerűen a száraz pácban csak szilárd fűszerőrlemények vannak, a nedves pedig lehet akár a mi BBQ szószunk, mustár vagy valamilyen olajos keverék. Ügyelj arra, hogy a karakteresebb fűszerek se nyomják el a füstös ízt vagy a hús zamatát; inkább éppen csak kiegészítsék. A fűszerkeverékben mindenképp legyen durva szemű só, frissen őrölt bors. Emellé társulhat pirospaprika, chili, római kömény, koriandermag, fokhagyma-granulátum, vöröshagymapor, babér, szegfűbors. A legjobb, ha te magad töröd össze a kedvenceidet egy mozsárban vagy aprítóban, majd jó alaposan belemasszírozod a húsba. Pihentesd így 1-3 órát, mielőtt elkezded a sütést. 

 

Ha nedves pácról beszélünk, az összetevők jelentősen eltérhetnek. Az Egyesült Államok déli részein szinte sehol nem lehet ugyanolyan ízvilágú BBQ-val találkozni. Az egyik államban a paradicsomalap dívik, a másik whiskyvel ízesít. Texasban úgy tartják, hogy ha jó a BBQ rub, akkor felesleges szósszal elrontani az ételt. Egy a lényeg: te itthon nyugodtan készíts saját nedves pácot, vagy kenegesd kész szósszal a sütés közben. Arra azonban figyelj, hogy ha tartalmaz cukrot a szósz, akkor csak a sütés vége felé kezdd el kenegetni, különben megég és keserű lesz.

 

Sütés

 

Ha az előkészületek megvannak, jöhet a türelem próbája: a sütés. A BBQ egy sütési mód, ami azt jelenti, hogy a több kg-os húsdarabokat több órán keresztül füstölik. A több órát értsd úgy, hogy 6, 8, de lehet 10 órás is a folyamat, attól függően, hogy a húsnak az adott 110-150°C-on mennyi időre van szüksége.

 

Mivel az eljárás lényege a füstölés, amihez fa, faszén vagy egyéb, fából nyert tüzelőanyag szükséges, gázgrillen nem fogsz tudni BBQ-t készíteni. A legjobbak azok a grillsütők vagy smokerek, amiknek zárható fedelük van. Kezdők dolgát nagyban megkönnyíti a beépített hőmérő, így könnyen lehet ellenőrizni, hogy a kellő hőtartományban puhul-e a vacsora. A hő lefojtása érdekében tehetsz egy lábos vizet a hús mellé (az izzó parázs fölé) és / vagy egy másikat a hús alá. Azt is szokták javasolni, hogy frissen vágott gyümölcsfaágat kell a parázsba dobni. Ezekkel a trükkökkel fenntartod az optimális hőmérsékletet, generálod a füstöt, és még a levegő sem fogja szárítani a készülő ételt. 

 

Kérdésed van? Keress minket az elérhetőségeinken, ha a termékeinkkel vagy a rendelés menetével kapcsolatban érdeklődnél, örömmel állunk a rendelkezésedre.

Raktáron

A barbecue szó eredetileg egy szabadtéri társas összejövetelt jelent, ahol fa- vagy faszénparázson húst vagy halat sütnek. Jelentheti azt a sütési technikát is, ami elsősorban az USA déli államaiban terjedt el, beleértve a fűszerezést is.

Ma már a világ minden táján népszerű a barbecue, a barbecue étel, a barbecue fűszerezés.

BBQ chili szósz díszdobozban 100ml
BBQ chili szósz díszdobozban 100ml
1 990 Ft
Egységár: 19 900 Ft/L
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A barbecue szó eredetileg egy szabadtéri társas összejövetelt jelent, ahol fa- vagy faszénparázson húst vagy halat sütnek. Jelentheti azt a sütési technikát is, ami elsősorban az USA déli államaiban terjedt el, beleértve a fűszerezést is.

BBQ chili szósz 2x100ml
2 980 Ft
Egységár: 14 900 Ft/L
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

"...Ha elindul a vonat..." Füstös akár egy gőzmozdony, enyhén édeskés. A legendás magyar 424-es gőzmozdonyról kapta nevét. Habaneró alapokon nyugvó épített füstös-erős szósz! Az alapanyagnak használt chili paprikát megfüstöltük.

424 - Smokey hot chili szósz 2x100ml
3 980 Ft
Egységár: 19 900 Ft/L
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

"...Ha elindul a vonat..." Füstös akár egy gőzmozdony, enyhén édeskés. A legendás magyar 424-es gőzmozdonyról kapta nevét. Habaneró alapokon nyugvó épített füstös-erős szósz! Az alapanyagnak használt chili paprikát megfüstöltük.

1 990 Ft
Egységár: 19 900 Ft/L
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A barbecue szó eredetileg egy szabadtéri társas összejövetelt jelent, ahol fa- vagy faszénparázson húst vagy halat sütnek. Jelentheti azt a sütési technikát is, ami elsősorban az USA déli államaiban terjedt el, beleértve a fűszerezést is.

Ma már a világ minden táján népszerű a barbecue, a barbecue étel, a barbecue fűszerezés.

1 490 Ft
Egységár: 14 900 Ft/L
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez