A Chiliről minden

Haverom a levéltetű

Chili
Palánta
Termesztés
Szűrés törlése
Diczkó László
Diczkó László
2019.09.19 13:19
Haverom a levéltetű
Engedjétek meg, hogy bemutassam a legjelentősebb növényi vírusvektort: a levéltetűt!

Kártevők a kertben

A világon mindenütt előfordulnak, így természetesen nálunk is otthon érzik magukat. Nagyon sok fajtájuk létezik, ráadásul vannak elevenszülő anyák és vannak tojásrakóak, tehát igazán mindent megtesznek, hogy alkalmazkodjanak az élet nagy kihívásaihoz. Megjelenésük váratlan és robbanásszerű!

 


Itt nem igaz a mondás, hogy aki a virágot szereti, rossz tetű nem lehet...mert lehet!...pedig imádják a rózsát is!

Ha megfelelően trehányak vagyunk, vagy csak szimplán elkerülte figyelmünket, hogy ezek az apró állatkák érdeklődnek a kultúrnövényeink nedvei iránt, hamarosan természetes ellenségei is megjelennek, pl. a katicabogár és annak lárvája, vagy a fátyolka és annak lárvája.

….és ekkor a gazdák három frakcióra bomlanak. Az első harcot hirdet és indul a permetezőért. A második fejében kattognak a praktikák: gyűjtök csalánt, beáztatom, majd annak a levével permetezek, a szobanövényeimet szappanos vízzel lemosom, a cserepekbe fokhagymát dugdosok, stb, stb. A harmadik hagyja a p…ba, majd a természetes ellenségeik elintézik és bont egy sört.

Fontos tisztázni: a levéltetű kártevő! Veszélyes kártevő! Védekezni szükséges ellenük! Szúró-szívó szájszervükkel, a növény nedveit szívogatja. A megtámadott levél torzul, a fonáka felé sodródik. A hajtások értelemszerűen szenvednek, szélsőséges esetben elpusztulnak.
A másodlagos kártételük azonban sokkal veszélyesebb! Szúró-szívó szájszervükkel vírusokat terjesztenek úgy, hogy a fertőzött növényt megszúrja, majd átkerülve egy egészséges növényre – minden levéltetűfajnak van szárnyas alakja is – azt megszúrva, közvetlenül megfertőzi azt. Védekezhetünk növényvédő szerekkel, én elsősorban felszívódó szereket ajánlok, mivel a levelek sodródása miatt a kontakt szer érintkezése a levéltetűvel kétséges – akkor pedig hatástalan -, de minden esetben méhkímélő permetezési technológiával!
Csalánlével is kezelhetjük a fertőzött növényeket, de tapasztalatom szerint ez csupán gyérít, így a kezelés ismétlése feltétlenül szükséges. A mosószeres lemosás csupán szobanövényeknél jöhet szóba, de működhet az is. Ha komolyan gondoljuk a védekezést gyümölcsfák esetében, akkor az őszi, majd a tavaszi lemosó permetezés elkerülhetetlen. …és ha ezeket mind elvégeztük, …akkor sincs garancia, hogy hétfőről keddre virradóra nem lepik el kedvenc kultúrnövényeinket a levéltetvek.
Ekkor újra gondolkodóba esik a gazda: vajon mi végre teremtette az Úr ezeket a jószágokat? Mi hasznuk ezeknek?

Talán az a mézharmat, amelyet kibocsájtanak magukból és sok apró rovarnak szolgál táplálékul?  Amit a méhek is gyűjtenek és igen kiváló, talán a legmagasabb ásványi anyag tartalommal bíró méz készül belőlük? Lehet. Mindenesetre a hangyák igen szeretik, ezért védelmezik is a tetveket, ezzel nehezítve természetes ellenségeik jóízű falatozását. Mindenesetre, ha növényünkön hangyát látunk, vizsgáljuk meg a levelek fonákát, nincs-e rajta érdeklődő levéltetű!

 Jó védekezést!

fotók: Chili Hungária Manufaktúra archív

Szerző: Diczkó László

Saját termesztésű chili paprika készítményeinket ide klikkelve tudod megnézni.