A Chiliről minden

Termesztés, előállítás

Chili
Termesztés
Szűrés törlése
Diczkó László
Diczkó László
2019.09.19 12:42
Termesztés, előállítás
Manufaktúránkban különféle csípős, chilis termékeket készítenek hagyományos eljárással, innovatív módon úgy, hogy megfeleljenek a legszigorúbb élelmiszer biztonsági és higiéniai előírásoknak.

 

Magas minőségű termék előállításához prémium minőségű alapanyagra van szükség, melyet saját kertészetükben, kizárólag fajtaazonos, garantált eredetű vetőmagból termelnek immár 2011 óta.
Magyar Virtus termékcsalád folyamatosan bővül, igazodik a fogyasztói igényekhez, megtartva a tradicionális, magas minőséget.

ChiliHungária: Diczkó László

2011 év óta folyamatosan jelen vagyunk a magyar piacon. Kistermelői, minden elemében kézzel készített csípős termékekre specializálódott manufaktúránk, a Chili Hungária Manufaktúra. 2015 meghatározó év számunkra! 2015 évben első magyarként indultam a "The World Hot Sauce Awards"-on az Egyesült Államokban. Ez a világ csípős önteteinek a világbajnoksága. Kategóriájában termékünk, a Spirit of Attila világbajnoki címet nyert. A hír bejárta a hazai és a nemzetközi sajtót egyaránt. Ugyancsak ez év szeptemberében termékcsaládunk, a Magyar Virtus termékcsalád, elnyerte a Magyar Kézműves Remek címet. Ezek az elismerések és az ezeket követő piaci reakciók inspiráltak ezen versenyen való indulásra.

Diczkó László

Szakmai bemutatkozás

A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres ízvilággal büszkélkedhet. Konyhakultúránk több mint ezeréves történelmi fejlődés eredménye, amely Magyarország jó természeti adottságain, valamint az évszázados tradicionális állattartás, növénytermesztés és a manufakturális élelmiszer-előállítás örökségén alapul. (forrás: Wikipédia) A magyaros ízvilágba abszolút beleillő, mondhatni tradícionális íz, a csípős íz. Vannak ételek, amelyek elképzelhetetlenek egy kis csípős paprika nélkül. A hazánkba látogató turisták keresik a magyaros ízeket, a paprikát, a fűszerpaprikát, a paprikakrémet. A Magyar Virtus termékcsalád e meglévő igényt próbálja meg kielégíteni a létező hazai kereslet kielégítése mellett úgy, hogy folyamatos innovációval egy eddig nem, vagy csak korlátozott kínálatú termékkört szélesít. A termékcsalád vizuális megjelenésével és névválasztásával is próbál hatni, a magyar terméket keresőkre. Pl. Aranyszarvas vagy Attila. Két terméken egy-egy üzenet is olvasható. A Sárga Vihar szószon az: In memoriam 1241 felirattal, a Tatárjárás áldozatainak állít emléket, míg a Kabai Tüzes mennykőn az: In memoriam 1857. 04.15 felirat, a Kabán ekkor lehullott, csillagászat-történelmi meteoritnak állít emléket. Minden termékünk címkéje kétnyelvű, ezzel is megtisztelve a hazánkba látogatókat. A Magyar Virtus termékcsalád 2011 óta van jelen a magyar kézműves élelmiszer piacon. Nagy hozzáadott értékkel, magas feldolgozottságú kézműves élelmiszert kívánunk készíteni úgy, hogy megfeleljen a legmagasabb élelmiszerbiztonsági előírásoknak és már lehetőleg megjelenésében is tükrözze az erre való törekvést. Címkéink kétrétegű műanyag címkék, a hátsó etikett címke papír. A 40 és a 120 ml-es üvegek twist-off lapkával szereltek, míg a 100 ml-es üvegek csavarzárasak, hőre zsugorodó, lakkfényes, tépőzáras kapszulával fedettek. Díszdobozban is elérhetőek termékeink. Magas minőségű élelmiszert, csak prémium minőségű alapanyagokból lehet készíteni. Manufaktúránkban kizárólag a saját kertészetünkben nevelt zöldségeket dolgozzuk fel. Ezen tevékenységünket a Hajdú-Bihar Megyei Terméktanács 2013-ban Hajdú-Bihar Megyei Minőségi termékdíjjal jutalmazta, 2014-ben pedig a 100 ml-es chili szósz sorozat Kitüntetett Minőségi termékdíjat nyert. Első magyarként indultunk 2015-ben, az Egyesült Államokban rendezett World Hot Sauce Awards-on. Tizennégy országból, közel száz gyártó, több mint kétszáznegyven terméke közül a Spirit of Attila szószunk kategóriájában világbajnok lett. Erre az eredményre felfigyelt a hazai közszolgálati és kereskedelmi média is, pl origo, index, hír24, metropol, stb. Az MTI, Kossuth és Petőfi Rádió, Music FM, számos helyi érdekeltségű rádió, Duna TV, stb. Több nemzetközi sajtóorgánum is beszámolt az eredményről, pl. Romániában, Szlovákiában, Egyesült Államokban. 2015 szeptemberében munkánkat a Magyar Kézműves Remek címmel ismerte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Termelő Bemutatása

Diczkó László vagyok, kistermelő. 2011 évben kezdtem el különleges paprikákat és paradicsomokat termelni és feldolgozni. A kezdeti útkeresési időszak után definiálódott az az irány, amely attól kezdve meghatározza tevékenységünket. Kis sorozatban, minden elemében kézzel készített szószokat, paprikakrémeket készítünk. Igyekszünk a csípős paletta teljes szegmensét lefedni termékeinkkel. A növények nevelése során törekszünk a szélsőségektől mentes organikus termesztést szem előtt tartani, mert ez magában hordozza az élelmiszer minőség javulást, amellyel nem csak saját életünk minőségén változtatunk, de a gyermekeink, unokáink jövőjére is hatással vagyunk. A magas minőségű élelmiszerek alapja a prémium minőségű alapanyag. 2013-ban 30 féle chilit és 5 fajta paradicsomot, 2014-ben 40 féle chilit és 8 fajta paradicsomot, 2015-ben 42 féle chilit és 8 féle paradicsomot termesztünk friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt. A megtermelt növényeinket igyekszünk minél magasabb szinten feldolgozni és értékesíteni. A feldolgozásban segítségemre van feleségem, aki élelmiszeripari mérnök. Aktívan részt vesz a feldolgozás és csomagolás hatályos jogszabályok szerinti végrehajtásában. Élelmiszer előállításnál a legfőbb szempont az élelmiszerbiztonság! A tiszta, világos, nyomon követhető feldolgozási technológiával hozzá kívánunk járulni a fogyasztói bizalom növekedéséhez, mert ez üzleti politikánk alapja. A feldolgozás kizárólag kézi erővel, hagyományos technikákkal, pl. szárítva, aszalva, őrölve, füstölve, főzve történik.