A Chiliről minden

14 paprika, amiről érdemes szót ejtenünk - a kalifornia paprikától a Carolina Reaperig

Chili
Carolina Reaper
Trinidad Scorpion
Ghost chili
Szellem chili
Habanero
Jalapeno
Paprika fajták
Szűrés törlése
Nagy-Felföldi Renáta
Nagy-Felföldi Renáta
2021.09.13 16:25
14 paprika, amiről érdemes szót ejtenünk - a kalifornia paprikától a Carolina Reaperig

Mondani szokták, hogy ha ízletesebbé, különlegesebbé szeretnél tenni egy ételt, csak dobj bele némi chili paprikát. Van valami bódító abban, amikor a torkodat égeti a chili paprika. A chili paprika fogyasztása során kibontakozó ízélmény, ahogy fokozatosan felépül a szádban a csípős íz, egyszerűen magával ragadó. Egyes chili paprikáknak, mint például a Chipotle-nak (szárított, füstölt Jalapeno paprika) az a különlegessége, hogy nemcsak az édes paprika pikáns aromáját és csípősségét adja át az ételnek, hanem a kellemes, egészen enyhe füstös ízt is.

Vannak még illatos, zamatos paprikák, mint az édes, lédús és ropogós chilik. Ezeket előszeretettel használják a salsa szószok alapanyagaként, levesekben, koktélokban, sült krumpli mellé, vagy ott, ahol egy pici pikáns ízzel szeretnék feldobni az ételt, vagy italt. A chilis koktélok egyszerűen lenyűgözőek és olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek egy teljesen új és érdekes ízvilágba kalauzolnak el bennünket. Ha Te is szereted a csípős, fűszeres ízeket, akkor ajánlom figyelmedbe a chilis koktélokat, próbáld ki, rajongani fogsz értük.

 

Azt érdemes megjegyezni, hogy nem illik minden chili paprika mindenhez. Nem lehet mindegyik ételt chili paprikával ízletesebbé, különlegesebbé tenni. Ez egy teljesen új, egy teljesen más gasztronómiai világ. Nap, mint nap újabb és újabb paprikafajtákat találnak fel, törekedve arra, hogy minél fűszeresebb, csípősebb és innovatívabb ízeket kapjanak. Bár a jelenlegi becslések szerint, több mint 50 000 különböző típusú paprika létezik a világon. A cikkben összegyűjtöttünk 14 alapvető paprikát, szeretnénk egy átfogó képet adni azok számára, akik egy kicsit is érdeklődnek a különböző paprika fajták iránt.

 

 

Kaliforniai paprika

 

Scoville egység: 0

A listánk élén szerepel a Kaliforniai paprika, amely a magyar háztartásokban előszeretettel használt paprika fajta.  A többi paprikával ellentétben, ez a paprika ugyanis nem tartalmaz kapszaicint, amely a chili paprikák csípősségét, erősségét adja. A Scoville-skála szerint, a Kaliforniai paprika csípősségének a mértéke: 0. Ez azonban nem folyásolja be az ízélményt, amit a fogyasztása során tapasztalunk. Kifejezetten ízletes, lédús paprikáról van szó. Angol nevét, „ bell pepper” a harangszerű alakjáról kapta. A Kaliforniai paprika tele van antioxidánssal, rostokkal és C-vitaminnal. 3 színben kapható a boltokban, leggyakrabban piros, sárga és zöld színekben.

 

 

 

Banánpaprika és Pepperoncini

 

Scoville egység: 100-500

Már az elején szeretném letisztázni, hogy a Banánpaprika és a Pepperoncini két különböző paprika fajta. Bár nagyon hasonlítanak egymásra, mindkettőnek viaszos sárgászöld héja van, és hasonló ízűek is, enyhén csípősek, de a Banánpaprika egy kicsit hosszabb és vékonyabb, hasonlít egy banánra. Míg a Pepperoncinis egy sokkal lédúsabb paprika fajta. Azért említjük mégis együtt őket, meg különbségek ellenére a felhasználásuk mégis nagyon hasonló. Mindkettőt gyakran használják salátákba, szendvicsekbe, vagy pizzafeltétként. Savanyúságként, ecetesen elkészítve, az ecet még inkább kiemeli a Banánpaprika és a Pepperoncinis paprika természetes, finom ízét.

 

 

Anaheim paprika

 

Scoville egység: 500-2500

Az Anaheim paprika, amelyet valójában a dél-kaliforniai városról neveztek el. Az elnevezés nem véletlen, ugyanis elsősorban ezeken a területeken termesztik ezt a paprika fajtát. Az Anaheim paprika kifejezetten értékes fajta, jellegzetes, édes és fűszeres ízű. Zöld színe a biológiai érés során pirosra változik. Friss fogyasztásra és savanyításra is alkalmas paprika fajta.  A paprika elég nagy ahhoz, hogy megtöltsék mindenféle finomsággal, hússal vagy akár sajttal is. Mexikóban van egy helyi specialitás, az úgynevezett „Chile Relleno”, (másnéven a töltött paprika.) Az elkészítés során, a paprikát töltés előtt gázon feketedésig megpörköljük, majd konyharuhában pihentetjük. Miután kihűlt a paprika, a héját lehúzzuk, majd a belsejét sajttal megtöltjük, ezután tojás bundában kisütjük, csípős salsával tálaljuk.

 

 

Poblano

 

Scoville egység: 1000-2000

A Poblano paprikák nagy, enyhén csípős paprika fajták, amelyek Mexikóból, Puebla városából származnak. A konyhában számos módon felhasználhatóak. A friss Poblanót megsütve és hámozva konzervbe teszik, vagy lefagyasztják. Friss fogyasztásra, mexikói szószok, raguk és mártások készítéséhez szokták használni, de jól szárítható, vagy süthető is. A Poblano paprikák, tipikusan azok a paprikák, amelyeket gyakran megtöltenek, hogy az úgynevezett „Chile Relleno-t” készítsék el belőle. Szárítás után Ancho chilis néven emlegetik, ami spanyolul utal a paprika széles, hagymás formájára. A szárított Anchót szellős helyen tárolják vagy megőrölik, és így a Mole nevű szószhoz használják. Színe kezdetben sötétzöld, majd később pirossá érik. Szedhető zöld és piros állapotban is, ez ízlés kérdése. Kúp alakú mérsékelten, enyhén csípős paprika fajta.

 

 

 

Jalapeno

 

Scoville egység: 2500-5000

Talán kevesen tudják, de a világon az egyik legjobban ismert és kedvelt, valamint a leginkább elterjedt paprika fajtáról van szó. A Jalapeño paprika a salsa szószok, a pizzák, a nachos -ok és a guacamole-k „legjobb barátai”. Ajánljuk akár minden napi használatra is. A Jalapeno egy közepesen erős kapszaicin tartalmú paprikafajta. Mexikóból származik és ma már nem csak Amerika nagy kedvence, hanem világszerte népszerű, az aromája és enyhe csípőssége miatt. A Jalapenok csípőssége nagyon eltérő, egyes fajták enyhén, mások sokkal csípősebbek. Az erősség mértéke abban rejlik, hogy a paprika mely részeit használják fel. Abban az esetben, amikor eltávolítják a magokat és a membránt, és csak a Jalapeno húsát használják fel, egy enyhébben csípős változatot kapunk. Az enyhén csípős ízvilág kifejezetten kellemes, élvezhető aromát ad az ételeknek. A legjobb frissen fogyasztva, de lehet használni ételek ízesítésére is, továbbá befőzésre, savanyításra is kiválóan alkalmas. Szárított formában, egészben vagy összemorzsolva is használhatjuk.

 

 

Serrano

 

Scoville egység: 6.000-23.000

A Serrano Mexikó legnépszerűbb csípős paprikája, a közönséges paprika (Capsicum annuum) egyik változata. Külsőre hasonlít a Jalapeno paprikára. Színét tekintve viszont élénk pirosra vált az érése során. A Serrano szó jelentése, „a hegyekből való” , ezt a nevet azért kapta, mert először Közép-Mexikóban Puebla és Hidalgo államok hegyvidékén termesztették.  Ha valami igazán tüzesre vágysz, akkor cseréld le a Jalapeno paprikát a salsa szószban, vagy a guacamole-ban Serrano paprikára. A legtöbb Serranot frissen fogyasztják. Leginkább a szószokhoz (salsa, guacamole) használják fel, de hús-, baromfi-, hal- és tojásételeket is ízesítenek vele.

 

 

Chile de Arbol paprika

 

Scoville egység: 15.000-30.000

A Chile de Arbol paprika egy kicsi, de erős mexikói paprika. Mérsékelten csípős chilik közé tartozik. Körülbelül hatszor olyan csípős, mint a Jalapeno paprika. Erős fajta, határozott, kissé savas csípősséggel, kissé füstös jelleggel, természetes széna ízzel, mogyoró beütéssel. A De Arbol Chilit úgy is nevezik, hogy "pico de parajo" madárcsőr, vagy "cola de rata" vagy patkányfarok. A De Arbol elnevezést, a fásszerű törzséről kapta, mert spanyolul a De Arbol" azt jelenti, hogy fásszerű. A mexikóiak elsősorban főzéshez használják, leveseket, chili corne carnet, ragukat készítenek vele. A főzés mellett a Chile de Arbol dekoratív célokra is használható, ugyanis élénkvörös színét a szárítás után is megőrzi. A legtöbb szakács kedvence, mert a Cayenne-el ellentétben a Chile de Arbol paprika sok más aromát is tartalmaz, nemcsak csípősséget.

 

 

Cayenne

 

Scoville egység: 30.000-50.000

A Cayenne-bors nem bors, hanem a csípős ízű chilipaprika, fűszerként használt durva őrleménye. Az üzletekben kapható legtöbb chili fűszerkeverék meghatározó alkotója. Magyar elnevezése feltehetőleg a "pepper" szó téves fordításának eredménye, mely az angol nyelvben borsot és paprikát is jelent. Sokan úgy gondolják, hogy a Cayenne paprika a gyógynövények királya. Valójában évezredek óta használják számos egészségügyi probléma kezelésére. Nemcsak gyógyászati tulajdonságai vannak, hanem a Cayenne bors nagyszerű alapanyag főzéshez is. A Cayennet leggyakrabban szárított por formájában találjuk meg. A Cayenne paprika szinte minden étellel jól harmonizál, még a forró csokoládéval is. Erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, sült húsokhoz és halakhoz, rizshez, burgonyához, tojásételekhez, savanyúságok eltevéséhez használják. Nagy kapszaicin tartalma miatt célszerű jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy dobozban tárolni.

 

 

Tabasco

 

Scoville egység: 30.000-50.000

Ha valaki meghallja a Tabasco elnevezést, azonnal a belőle készült világhírű csípős Tabasco szósz jut az eszébe. Mexikóból származik, de mivel a szószt Louisianában találták fel, tömegesen ott is kezdték termelni. A paprika nevét a mexikói Tabasco államról kapta, ahol a főzés során a hölgyek a helyi konyhában előszeretettel használják. Nagyon hasonlít a Cayenne-i paprikához és azzal azonos feltételek mellett termeszthető. Éretlenül sárgásak, a paprika éretten megváltoztatja színét, és érettségi szintjén élénkpiros. Ízük a csípősség mellett enyhén kesernyés. Szinte az összes Tabasco paprikából szószt készítenek, amelyek közül a leghíresebb a Tabasco szósz. Erre nemcsak az íze miatt alkalmas, hanem azért is, mert vékony húsa igen leveses. Ez is egyike azon kevés paprikáknak, amelyek valójában lédúsak. A paprikát először felaprítják és besózzák, majd több évig fa hordókban fermentálják. A csípős léhez végül az eltarthatóság és az ízhatás javítása érdekében ecetet adnak. A Tabasco paprikát se frissen, se szárítva nem szokták használni.

 

 

Madárszem chili (Bird’s Eye) /Piri Piri/Thai Chili

 

Scoville egység: 50 000–250 000

Annak ellenére, hogy ennek a chilinek elég sok neve van, egy igazi íze van: intenzív fűszeres, kifejezetten az a fajta, amely rekordidő alatt végig marja a szádat. Tipikusan az a kis mérges chilifajta, amely minden olyan ételbe ajánlott, ahol a csípősség előnyt jelent, legyen  szó az afrikai, mexikói, arab, indiai, kínai, thai vagy magyar ételről.

Ezt a fajta chilit általában a délkelet-ázsiai konyhában, sült krumplik, mártások és saláták mellé tálalják. Sok chilihez hasonlóan Dél -Amerikán keresztül jutott el a világ minden tájára, ma már Afrikában is megtalálhatóak. Thaiföldön „phrik kee noo” vagy „egér kaka chili” néven ismertek, állítólag azért, mert bár kicsik (mint az egér ürüléke), vitathatatlanul erősek, és észrevehetőek minden ételben.


 

Habanero

 

Scoville egység: 100 000-350 000

1999 -ben a Habanerót tartották a világ legerősebb chilijének. Bár ma már ez nem így van, de ez a kis narancssárga paprika, amely piros, sárga, barna és zöld változatban is kapható, még mindig nagyon erős, csípős paprika fajta. A csípős chili szószok egyik legfontosabb és leghíresebb alapanyaga. A Habanero az Amazonas vidékéről származik, így terjedt el Amerikában, majd eljutott egészen Ázsiáig, ahol leginkább salsa szószokban, mártásokban és különböző chilis ételekben használják. A Habanerót főleg jellegzetes, trópusi gyümölcsös íze miatt kedvelik. Húsa nem túl vastag, frissen mégis lédús. A Habanerot már nem csak az USA-ban és Mexikóban használják csípős szószok készítésére, hanem az utóbbi időben az európai konyhákban is elterjedt, ugyanis előszeretettel használják a szakácsok. Aromája a paradicsomhoz és a trópusi gyümölcsökhöz is illik. Szárítva is használják fűszerként, ekkor használat előtt be kell áztatni vízbe, hogy felpuhuljon, vagy mozsárban kell összeporítani. Egy jó tanács ilyenkor, vigyázzunk, nehogy belélegezzük a porát. Feldolgozásához mindenképp húzzunk védőkesztyűt!

 

 

Scotch Bonnet

 

Scoville egység: 80 000-400 000

A Scotch Bonnet chili paprika többféle néven terjedt el a karibi térségben. Ata rodo-nak hívják a nigériai nyelvvilágban, Guyanában tűzlabdapaprika néven ismerik. A Maldív-szigeteken githeyo mirus-nak, Panamában aji chombo-nak, míg a Karib- szigetek más részein chachu-nak hívják. Skót sapkásnak is hívják, de mint származása mutatja, skót csupán csak a kinézetében van, ugyanis a Tam o’Shanter kalapra hasonlít, amit a skótok hordanak.

Rendkívül csípős paprika fajtáról van szó, gyümölcsös, kissé édeskés ízvilág. Úgy kell elképzelni, mintha a meggyet, a paradicsomot és az almát kevernénk össze. Íze hasonlít a Habanero paprikáéhoz.

Leginkább a karibi konyhában használják, de megtaláljuk egyes borsszószok és rántott ételek alapanyagaként is. Némileg hasonlít a Habanero paprikához, hasonlóan fűszeres ízvilág, azonban elfogyasztása után leginkább a csípős, kissé édeskés, enyhén gyümölcsös íz marad a szánkban.

 

 

Ghost Pepper /Szellemchili paprika

 

Scoville egység: 850 000-1 050 000

A szellempaprika, amelyet őshonos Indiájában bhut jolokia -nak is neveznek, a világ egyik legfűszeresebb chili paprikája. Valójában a Szellempaprika annyira csípős paprika fajta, hogy Indiában természetes állati elrettentőként használták a termőföldeken, hogy a nagy vándorló emlősök ne tapossák le és ne egyék meg a termést. A Szellempaprikát frissen és szárítva is fogyasztják, valamint currybe, chutneyba és erjesztett halakra is szórják. Kétségkívül az egyik legemberpróbálóbb ínyencség a világon. Olyannyira erős paprikafajta, hogy egyetlen magját elfogyasztva, harminc percen keresztül égető fájdalmat érezhetünk a szánkban. A termés jellegzetes alakú, ráncos. Az érés kezdetekor még zöldessárga színű termései idővel narancssárgára, majd később narancsos-vöröses színűvé válnak. Vékony héjú fajta, ezért szárításra is alkalmas. A termés alakja kúp alakú, hegyes végű és göröngyös felületű.

 

 

Carolina Reaper

 

Scoville egység: 1 500 000–2 200 000

A Guinness -Rekordok Könyve szerint a Carolina Reaper tartja a világ legerősebb, legcsípősebb paprikájáért járó címet. A Carolina Reaper vaskos és skarlátvörös, ráncos paprika, ívelt farokkal. Az eredeti keresztezett fajták a Bhut jolokia (a korábbi világcsúcstartó), valamint egy piros Habanero voltak. A "Reaper" (Kaszás) nevet a "farkának" a formájáról kapta. A Carolina Reapert leginkább extrém csípős mártások készítésére használják a bátrak (vagy a mazochisták) számára. Az íze gyümölcsös, amikor először beleharapunk édeskés, majd hirtelen a nagyon csípős íz kezd el kibontakozni a szánkban, olyan, mint ha „olvadt lávát” vagy parazsat ennénk. Amikor már teljesen megérett, körülbelül akkora, mint egy ping-pong labda.

 

 

A fenti jótékony lista fényében talán számodra is kezdenek vonzóvá válni a csilis készítmények. Gratulálunk, ez az első lépés ahhoz, hogy igazi csilirajongóvá válj! A következő lépés pedig az lesz, amikor megkóstolod ezt a pokolian mennyei ízvilágot és engeded, hogy átjárja testedet az égető érzés. Az első csilis falatok mindenképp életre szóló élményt jelentenek, és hidd el, idővel kimondottan gyönyörködtetni fog a különböző receptúrák változatos ízvilága.

 

Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld ezt az egészséges finomságot, akkor válassz egyet a Chili Hungária Webáruház csilis termékei közül a chilis.hu weboldalon! Többféle formában is kipróbálhatod annak függvényében, hogy vajon a csiliszószok, a csilis fűszerek vagy őrlemények, esetleg a csilicseppek keltenek inkább bizalmat és ellenállhatatlan kíváncsiságot benned.

 

Ha pedig bátran kísérleteznél különböző típusokkal, akkor válaszd a többféle ízvilágot tartalmazó csomagjainkat! Sőt, akár másokat is megajándékozhatsz ezzel a különösen egészséges ízélménnyel.