A Chiliről minden

2019 - Sound of Silence (évértékelő)

Chili
Magyar
Szűrés törlése
Diczkó László
Diczkó László
2020.01.08 09:53
2019 - Sound of Silence (évértékelő)

Újra és gyorsan eltelt egy év. Az átlagtól most csendesebb, de korán sem tétlen időszakon vagyunk túl!

A szegmensben fokozódó piaci verseny ellenére, sikerült a tervezett üzleti célokat elérni és bár nem volt elvárásunk, de több tekintetben túlteljesítettük az elvárt eredményeket.

Elsődleges prioritást élvezett a 2019-es évben a növénytermesztésben végzett kísérletek.

Kíváncsi voltam például a kijuttatott öntözővíz mennyisége és a kijuttatás fizikális helyzete milyen hatással van, különböző sor- és tőtávolságú állományban a betakarított paprikák mennyiségére. Az itt szerzett tapasztalatokat nagyon hasznosnak találtam!

Újra "keresni" kezdtem a tápanyagot a talajomban, így született a ...de hová tűnik a tápanyag a talajomból? című írás.

Többféle izolációs kísérletet is végeztem, melynek közvetlen hasznait – izolált magjaim számát növeltem – jól tudom hasznosítani munkám során. Itt olvashatsz a kísérletről: Nem kelt ki a vetőmagod? Más lett belőle? Izolálsz Te eleget?

Rengeteg érdekes paprikamagot kaptam, melyeket annak rendje és módja szerint, el is vetettem, kíváncsian várva a terméseket. Ezekről több bejegyzés is készült. Például a Chili az űrből, ami szerintem jó kis írás lett.

Az Egyiptom-India-Nepál tengely is a hozzám került vetőmagok termesztési tapasztalatait vizsgálja.

Fiji akció című írásom az év végére számomra nagyon érzékeny lett, mert kedves barátom, Gyapjas Manfréd "Gyapi", aki bármerre járt a világban, mindig hozott valami érdekes magot, tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk! Felfoghatatlan emberi veszteségként éltük meg! Legyen Neki könnyű a föld!

Természetesen, voltak csalódások és nem várt események is az elmúlt évben. Például a Fijiről kapott sárga paprikám nem lett olyan áthatóan tömény citrom illatú, mint az a paprika, ami egyenesen a termőhelyéről jött.  Húúú! Pedig ez nagyon szuper lett volna! Sajnos a növényeknek az a természete, hogy ha átkerülnek egy másik környezetbe, ahol mások a klimatikus- talaj-, vagy topográfiai viszonyok, kiválthatnak olyan génreakciókat a növényből fejlődésük során, amelyek kis mértékben befolyásolhatják a termés fizikai, vagy beltartalmi tulajdonságait. Itt is erről lehetett szó. Sebaj! Megpróbáltuk.

Amitől viszont megijedtem, az az a jelenség volt, hogy bizonyos fajtáknál (nem mindegyiknél), vélhetően a júniusban tapasztalt és egy hétig tartó reggeli 10 fok miatti növényélettani anomália. Nevezetesen az történt, hogy az erre érzékeny állomány, mely addig kifejezetten szépen fejlődött, jól nézett ki, nos ebben az állományban a főhajtás növekedése megállt! Ezt azonnal nem is vettük észre, csak azt, hogy az addig bekötött borsó-bab méretű paprikákat elkezdte beérlelni a növény! Ez baj volt! Valószínűleg kissé megfáztak és amelyik paprika megfázott, az megfázott! (tömören így tudom összefoglalni! :) ) Ami mégis visszahozta a vesztett helyzetet, hogy az oldalhajtások viszont intenzíven elkezdtek fejlődni. Tulajdonképpen ezekről a növényekről a tényleges betakarítható mennyiség több mint kilencven százaléka az oldalhajtásokon termett. Így is jó, de miért kell a frászt hozni az emberre??

Többféle keresztezési kísérletet is elkezdtem, de ezek eredményei először ebben az évben látszanak majd, hiszen a termő már kialakult mire a virág kinyílik és a kényszerporzásból keletkező génkeveredések adott évben csupán a magban valósulnak meg (nyilván). A termő ebben a stádiumban a fajtára, vagy a változatra jellemző módon fejlődött ki. Ilyen lesz például a Kabanero projekt, amely egy nem hibrid annuum fajta és  egy Habanero változat keresztezése. Érted: Habanero + Kaba = Kabanero. (Bocsánat)

Több helyen olvastam, hogy a Carolina Reaper, a Red Savina és a Trinidad Scorpion Moruga hibridje. Nosza! Beszereztem szaporítóanyagot az általam legjobb (értsd: legmegbízhatóbb) helyről és elkezdtem a kísérletet. Miután chinense x chinense hibrid lenne, ezért jó eséllyel gondoltam, hogy viszonylag könnyen sikerül a keresztbeporzás. Hát nem! Egész nyáron (de tényleg egész nyáron) poroztam Őket, de őszre egy, azaz egy virágot sikerült megtermékenyítenem, úgy, hogy a Red Savina az anya. Nem lesz teljes a kísérlet, de hát ez így alakult.

Nem úgy a Kabanérónál, ahol annuum x chinense keresztezés volt, amire azt írja az irodalom, hogy nem igazán ideális ez a párosítás. Itt azért tízből kettő-három virág azért sikerült így is és úgy is.

Kíváncsian várom az utódokat!

Közben persze zajlott az élet.

Tevékenységünkért a település képviselő testülete, "Kabáért Emlékérmet" adományozott nekünk! Mit is mondhatnék: Nagyon büszkék vagyunk rá!

Újra "megrendeztük" a Chili Boat Challenge-t, Immár Kozma Petivel (Chilivilág) kiegészülve. Mi ketten voltunk (öregek) egy hajóban, Füstös Laci (Chili Azteca) és Leányfalvi Attila (ChiliChill Chili és Zölddió) a másikban és hát....a fiatalok jól elvertek minket!

Megelőző héten Kabán indultunk a "káposztafőző" versenyen, ahol - viszonylag kevés káposztával - egy különdíjat azért bezsebeltünk! Szóval jó volt!

Megszerveztük a második Kabai Erőspaprika Evő Versenyt, ahol ismét sokan voltunk! Jövőre újra nagyszínpadra kerülünk az ígéret szerint!

A végére hagytam azt a dolgot, ami igazából egész évben lekötött, kitöltötte nemlétező szabadidőmet és nagyon nagy feladat elé állított! Ez, a végére könyvvé átváltozó kísérletsorozat, a "Titokzatos Szellem chili".

Nem könyvnek indult, valójában egy probléma feloldása miatt kezdtem el behatóbban foglalkozni a Szellem chilikkel. Szerettem volna vetőmagot vásárolni, de különböző helyeken, különböző alakú paprikákat árultak azonos névvel és másfajta nevűt ugyanolyan kinézettel! Elkezdtem hát utánaolvasni - jellemzően külföldi - különböző publikációkat, anyagokat. A végére már annyira belemerültem, hogy jegyzetelnem kellett!  ...és csak gyűlt az anyag, gyűlt az anyag. Elhatároztam, hogy vásárolok több helyről szaporítóanyagot és megnézzük mi is lesz valójában belőlük. Az év közepén abban már biztos voltam, hogy ezt a rengeteg jegyzetet nem a fióknak kellene csinálni, de a nyomtatott kiadvány még mindig nem volt biztos, mivel még nem tudtam, hogy valami konklúziót tudok-e majd levonni a végére, valamint szakmailag kellő súlyú-e az írás! Elküldtem hát a kéziratot annak a szakértőnek, aki szerintem mindent tud a paprikáról, amit esetleg nem tud, azt valószínűleg nem is érdemes tudni! Ez nagyon izgalmas két hét volt. Majd csörgött a telefonom és ...hát...zöld lámpát kaptam! Nagyon-nagyon örültem!

Hamarosan elérhetővé válik és meglátjuk milyen lesz a fogadtatása!

Mit várok az új évtől? Nem is tudom! Sok munkát, nyugalmat, békességet, erőt és egészséget! Ugyanezt kívánom Nektek is! Köszönöm, hogy végigolvastad!

Megosztásokat is nagyon köszönöm!

Diczkó László

Fotók: Chili Hungária Manufaktúra

Minden jog fenntartva