A Chiliről minden

5 tipp a habanero paprika felhasználására

Chili
Habanero
Csípős
Felhasználás
Paprikakrém
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.11.29 15:02
5 tipp a habanero paprika felhasználására

Egyedülálló ízvilága miatt a habanero paprikának a felhasználása többféleképpen történhet. Annak ellenére, hogy egy viszonylag erős fajtáról van szó (SHU értéke 100.000-350.000), meglehetősen édeskés, enyhén gyümölcsös aromával rendelkezik. Így már értheted is, hogy miért ennyire népszerű. 

Különleges ízvilága rengeteg lehetőséget nyújt a vele való kísérletezésre. Ebben a bejegyzésünkben igyekeztünk néhányat összegyűjteni, amiket akár te is elkészíthetsz. Ellenben ha nem vagy az a kísérletezgetős típus, hanem inkább biztosra mennél, rendeld meg tőlünk, amit megkívánsz. Szeretettel, odafigyeléssel nevelt palántáink terméseit gondosan válogatjuk össze, és készítjük el az ínyenceknek szánt fűszereket, szószokat. Hozzáértésünket több készítményünk nemzetközi dobogós helyezése bizonyítja.

 

A habanero paprika felhasználása

 

Mint a legtöbb paprikafajtát, a habanerot is ízesítésre használják elsősorban. Különleges aromája miatt nem csak csípőssé teheted vele ételeidet, hanem rendkívüli ízvilágot varázsolhatsz.

 

  • Szósz: A chiliszószok egyik közkedvelt alapanyaga. Általában valamilyen más paprikával társítják. Ezzel ráerősítenek a gyorsan halványuló hőérzetre, viszont megmarad az édeskés, gyümölcsös zamat.
  • Mártogatós: Egy jó kis nachos mellé vagy sült húsokhoz, de akár zöldségekkel is fogyaszthatod. Kiemelheted a gyümölcsösségét, ha további termésekkel készíted.
  • Lekvár, dzsem: Bizony, egy jó kis barack-, ananász- vagy eperlekvárt is megbolondíthatsz némi habanero hozzáadásával.
  • Savanyúság: A télire eltett savanyúságokkal könnyebben tudjuk a napi szükséges C-vitamin mennyiséget pótolni. Ha nem kedveled a csalamádét, de a chiliket igen, akkor próbáld ki az ebből készült csemegét.
  • Őrlemény: Természetesen a klasszikus por változatban is megtalálod. Ebben az esetben a fűszerpaprika kiegészítéseként vagy helyettesítőjeként óvatosan adagold az ételhez.
Manufaktúránkban mi is előszeretettel dolgozzuk fel a habanerot a legkülönfélébb módokon. Így mindenki kedve szerint eheti savanyúság, szósz vagy őrlemény formájában.

 

Havannai családtagok

 

Az elnevezés kicsit megtévesztő, ugyanis ez a gyümölcs Kubában ritkán tartozik a termesztett növények közé. Igazából az Amazonas vízgyűjtő területeiről származik, és a trópusi területeket hódította meg. Nálunk, ha nem akarja a termesztő az időjárás kegyeire bízni magát, akkor inkább fóliasátorban nevelgeti a paprikát. Több tagból áll a család, külön egyedi jegyeket hordoznak a mindegyikükre jellemző megkülönböztető jegyen túl.

 

A piros habanero az érett termés színéről kapta a nevét. Ez a legnépszerűbb fajta. 3-6 centiméteres gyümölcse sokféle formát ölthet, rendhagyó, gyümölcsös zamatú, lédús. A sárga változat valamivel erősebb a piros testvérénél. A névválasztás itt is a gyümölcs adottságaira vezethető vissza, ugyanis az érés előrehaladtával változik sötétzöldről citromsárgára. A termése jellegzetesen kihegyesedő végű, enyhén citrusos íze van. 

 

A narancsszínű habanero különféle formájú, tompa végű gyümölcsökkel örvendezteti meg a rajongóit. Viszont ez a fajta lényegesen apróbb paprikákat hoz a többi rokonához képest. Ez nem meglepő, hiszen maga a növény mérete is feleakkora. Méltatlanul kevesen ismerik a havanna család legerősebbjét, a csokoládét. Az érés folyamán vált sötétzöldről csokoládészínűre. A tompa végű, érett termésnek a gyümölcsös, édes illat is a védjegye.

 

A habanero a házi paprikakrémnek is közkedvelt alapanyaga, készítsd el a sajátodat a korábbi receptünk alapján!