A Chiliről minden

Üvegbe zárt csípősség: chili krém

Chili
Habanero
Csípős
Felhasználás
Paprikakrém
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.10.18 08:55
Üvegbe zárt csípősség: chili krém

Rajongsz a csípős fűszerekért, szószokért, de a chili krémet még nem próbáltad? Te vagy az, aki mindig hozzátesz a leveséhez, pörköltjéhez egy kis pikáns ízesítőt?

 

A Chili Hungária Webáruház akkor a második otthonod lesz. Itt ugyanis manufaktúrában, innovatív módon dolgozunk. Minden termékünk, legyen szó akár chili szószról, chili cseppekről, chili őrleményekről, fűszerekről, minden saját alapanyagból készül, így 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy minőségi terméket tudunk neked küldeni.

 

Több termékünk is díjnyertes, amire felettébb büszkék vagyunk!

Hogyan készül a chili krém?

 

Az ihletője a híres-neves magyar paprikakrém volt, ezt gondoltuk tovább és készítettük el a chili paprikából készült megfelelőjét. Tehát ez is egy darált paprikaőrlemény némi sóval, különlegessége az alapanyagban rejlik, ami nem más, mint a habanero chili paprika.

 

Miért pont habanero?

 

A habanero az egyik legnépszerűbb és legközkedveltebb fajta. Felhasználásnak lehetősége lényegében korlátlan. Ha bírod a csípőset, akkor te is azonnal rájössz népszerűségének okára, hiszen a csípős mellett kellemes gyümölcsös íze van.

 

Egy átlagos habanero paprika 100.000-350.000 erősségű a Scoville skálán, tehát nagyjából százszor csípősebb, mint a jalapeno.

 

Készítsd el a saját chili krémedet!

 

A chili krém készítése nem bonyolult konyhai manőver, és kiélheted a kreativitásodat is munka közben. 

 

Attól függően, hogy mennyire csípősre szeretnéd a végeredményt, variálhatod a paprikafajtákat. Ha nem szeretnél nagyon csípőset, akkor lazíthatsz rajta kápiapaprikával. Viszont ha extra csípőset és még valami egyedi ízt is szeretnél, akkor a habanero mindenképp legyen benne… Vagy akár csak az.

 

Tovább fokozhatod az ízeket, ha a krém készítését azzal kezded, hogy serpenyőben pici olívaolajon rápirítasz a paprikákra.

 

Hozzávalók:

 

  • Ha egyféle paprikából készíted, akkor legalább 1 kg legyen a mennyiség. Ha két különböző fajtát fogsz felhasználni, akkor 50-50 dkg.
  • 5-6 kanál só
  • Pici olívaolaj, majd a főzéshez 1 dl
  • Tehetsz bele fokhagymát, de nem kötelező
  • Szükséged lesz egy darálóra vagy turmixra
  • Kisebb dunsztos üvegekre

 

Elkészítés:

 

Érdemes egy eldobható gumikesztyűben dolgoznod, hogy a kezedről még véletlenül se vidd a kapszaicint a szemedbe!

 

A paprikákat jó alaposan mosd meg, majd itasd fel róluk a vizet. Ezután a zöld szárát vagy egyszerűen letéped, vagy késsel levágod. A magokat hagyd benne, tehát nem kell kicsumázni, hiszen az erejét a magok adják. A fokhagymát is pucold meg.

 

Vegyél egy nagyobb serpenyőt, hevíts benne pici olajat, és tedd bele a paprikákat is. Nagyjából 5-8 perc alatt, amikor a paprika oldala már barnás, akkor jó. Közben természetesen forgatni kell.

 

Ha készen van, várj egy picit, hogy kihűljön. A kihűlt paprikákat a fokhagymával együtt daráld vagy turmixold le. 

 

A ledarált paprikát egy edényben 5-6 kanál sóval közepes/alacsony hőmérsékleten feltesszük főni. A só miatt természetes, hogy minimális levet fog engedni, illetve azt is érdemes észben tartani, hogy ha kápiát használsz, akkor az több vizet enged.

 

A főzés kezdetén nagyjából egy deciliter olajjal locsold meg a paprikát, majd 10-12 percre magára hagyhatod. Ekkorra már szép krémes állagúra kell, hogy összeálljon, még további 10-12 percig főzd. 

 

Amikor kész, csírátlanított üvegekbe szedd ki, teljesen megtöltve azokat. Fejjel lefelé fordítva 10-15 percig tartsd, majd visszafordítva hagyd kihűlni.

 

Meg is rendelheted

 

Ha nem szeretnél a főzéssel bajlódni, a Chili Hungária Webáruháztól többféle különleges paprikakrémet vagy szószt rendelhetsz. Kérdés esetén pedig szívesen állunk rendelkezésedre.