Rajongsz a csípős fűszerekért, szószokért, de a chili krémet még nem próbáltad? Te vagy az, aki mindig hozzátesz a leveséhez, pörköltjéhez egy kis pikáns ízesítőt?
A Chili Hungária Webáruház akkor a második otthonod lesz. Itt ugyanis manufaktúrában, innovatív módon dolgozunk. Minden termékünk, legyen szó akár chili szószról, chili cseppekről, chili őrleményekről, fűszerekről, minden saját alapanyagból készül, így 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy minőségi terméket tudunk neked küldeni.
Több termékünk is díjnyertes, amire felettébb büszkék vagyunk!
Hogyan készül a chili krém?
Az ihletője a híres-neves magyar paprikakrém volt, ezt gondoltuk tovább és készítettük el a chili paprikából készült megfelelőjét. Tehát ez is egy darált paprikaőrlemény némi sóval, különlegessége az alapanyagban rejlik, ami nem más, mint a habanero chili paprika.
Miért pont habanero?
A habanero az egyik legnépszerűbb és legközkedveltebb fajta. Felhasználásnak lehetősége lényegében korlátlan. Ha bírod a csípőset, akkor te is azonnal rájössz népszerűségének okára, hiszen a csípős mellett kellemes gyümölcsös íze van.
Egy átlagos habanero paprika 100.000-350.000 erősségű a Scoville skálán, tehát nagyjából százszor csípősebb, mint a jalapeno.
Készítsd el a saját chili krémedet!
A chili krém készítése nem bonyolult konyhai manőver, és kiélheted a kreativitásodat is munka közben.
Attól függően, hogy mennyire csípősre szeretnéd a végeredményt, variálhatod a paprikafajtákat. Ha nem szeretnél nagyon csípőset, akkor lazíthatsz rajta kápiapaprikával. Viszont ha extra csípőset és még valami egyedi ízt is szeretnél, akkor a habanero mindenképp legyen benne… Vagy akár csak az.
Tovább fokozhatod az ízeket, ha a krém készítését azzal kezded, hogy serpenyőben pici olívaolajon rápirítasz a paprikákra.
Hozzávalók:
- Ha egyféle paprikából készíted, akkor legalább 1 kg legyen a mennyiség. Ha két különböző fajtát fogsz felhasználni, akkor 50-50 dkg.
- 5-6 kanál só
- Pici olívaolaj, majd a főzéshez 1 dl
- Tehetsz bele fokhagymát, de nem kötelező
- Szükséged lesz egy darálóra vagy turmixra
- Kisebb dunsztos üvegekre
Elkészítés:
Érdemes egy eldobható gumikesztyűben dolgoznod, hogy a kezedről még véletlenül se vidd a kapszaicint a szemedbe!
A paprikákat jó alaposan mosd meg, majd itasd fel róluk a vizet. Ezután a zöld szárát vagy egyszerűen letéped, vagy késsel levágod. A magokat hagyd benne, tehát nem kell kicsumázni, hiszen az erejét a magok adják. A fokhagymát is pucold meg.
Vegyél egy nagyobb serpenyőt, hevíts benne pici olajat, és tedd bele a paprikákat is. Nagyjából 5-8 perc alatt, amikor a paprika oldala már barnás, akkor jó. Közben természetesen forgatni kell.
Ha készen van, várj egy picit, hogy kihűljön. A kihűlt paprikákat a fokhagymával együtt daráld vagy turmixold le.
A ledarált paprikát egy edényben 5-6 kanál sóval közepes/alacsony hőmérsékleten feltesszük főni. A só miatt természetes, hogy minimális levet fog engedni, illetve azt is érdemes észben tartani, hogy ha kápiát használsz, akkor az több vizet enged.
A főzés kezdetén nagyjából egy deciliter olajjal locsold meg a paprikát, majd 10-12 percre magára hagyhatod. Ekkorra már szép krémes állagúra kell, hogy összeálljon, még további 10-12 percig főzd.
Amikor kész, csírátlanított üvegekbe szedd ki, teljesen megtöltve azokat. Fejjel lefelé fordítva 10-15 percig tartsd, majd visszafordítva hagyd kihűlni.
Meg is rendelheted
Ha nem szeretnél a főzéssel bajlódni, a Chili Hungária Webáruháztól többféle különleges paprikakrémet vagy szószt rendelhetsz. Kérdés esetén pedig szívesen állunk rendelkezésedre.