A Chiliről minden

A chili paprika tartósítása klasszikusan

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
A chili paprika tartósítása klasszikusan

A chili paprika tartósítása során is megőrzi remek tulajdonságait. Ilyen kiváló tulajdonság például az egyedülálló zamat, a rendkívül magas C-vitamin-tartalom és az egyéb jótékony vitaminok, nyomelemek és antioxidánsok. A legegyszerűbb módja, ha idényen kívül is szeretnéd élvezni a kedvenc csemegéd, hogy valamilyen eljárással tartósítod. Erre hoztunk most néhány ötletet.

A klasszikus paprikafüzér

 

Ha látod, hogy frissen nem fogy el az a mennyiség, amit vásároltál vagy szüreteltél, akkor célszerű füzérként fellógatni. Előtte a paprikákat mosd meg és töröld alaposan szárazra. A csumájukon fűzz át cérnát, damilt vagy vékony drótot. Igazgasd el úgy a chiliket, hogy ne érjenek egymáshoz. Napos, jól szellőző helyre akaszd fel úgy, hogy minden irányból érje a száraz levegő. 

 

Amikor csörgősre száradt, akkor elteheted akár egészben, vagy összetörheted chilipehelynek. Ebben a formában fűszerezéshez tudod felhasználni. Ha kíváncsi vagy arra, hogy elődeink hogyan kísérletezték ki, hogy ma már a csípősségmentes és füstölt fűszerpaprikát is élvezhessük, akkor szemezgess a blogunk korábbi bejegyzéseiből.




A chili paprika tartósítása fagyasztóban

 

Ha csak néhány nappal tovább szeretnéd megőrizni a chili frissességét, akkor a hűtőszekrény polcán is pihentetheted. Viszont, ha nagyobb mennyiségről van szó, vagy már előre gondolkodsz, akkor célszerű lefagyasztani. 

 

Ha ezt a módszsert választod, akkor javasoljuk, hogy ne egészben fagyaszd le a paprikákat, hanem előtte vágd legalább félbe és szabadítsd meg őket a magoktól. Ezután zacskóban vagy ételtároló dobozban akár hónapokig is elállnak. 

 

Csalamádé helyett

 

Vannak, akik a vágott vegyes savanyúságra esküsznek, és vannak, akik a chilire - még savanyú formájában is. Az alaplé ugyanúgy a csapvíz, só, cukor, ecet egyvelegéből áll, amit a megtisztított, felkarikázott paprikára kell öntened. 

 

Érdemes hőkezeléssel vagy borkénnel gondoskodni arról, hogy sokáig megőrizze a szavatosságát a stelázsin. Az üveg lezárása után egy hónapig hagyd érni az ízeket, csak ezután bontsd fel és fogyassz belőle jóízűen. 

 

Szereted a savanyúságot? Webáruházunkban megtalálod az egyik legkedvesebb termékünket: a habanero savanyúságot. Egy üveg habanero és vöröshagyma találkozása, amely melengeti és lángra lobbantja az érzékeidet.

 

“Brutál erős” chili olaj

 

A fűszerolajok itthon még nem annyira népszerűek, de ha szereted az olasz vagy az ázsiai konyha remekeit, akkor szükséged lehet rájuk. Igaz, a magyar ételekbe is tehetsz egy-két cseppet, ha valami igazán extravagánsat szeretnél kihozni egy átlagos húslevesből vagy pörköltből. 

 

Ebben az esetben a chiliket először félbe kell vágni, majd ki kell magozni. Tegyél fel egy lábosban vizet forrni, amihez literenként keverj 2 dl ecetet, 20 g sót és 10 g cukrot. Három percig főzd ebben a lében a paprikákat, majd szedd ki őket. Amikor megszáradtak, akkor rétegesen helyezd el őket a steril üvegekben. 

 

Tehetsz melléjük hagymát, fokhagymát, rozmaring ágat vagy friss kakukkfüvet. Ezután önts rá annyi olívaolajat, hogy ellepjen minden növényt. Sötét, hűvös helyen hónapokig eláll. Ha sikerül szép formájú üvegeket beszerezned, akkor különleges dísze lehet a konyhádnak vagy el is ajándékozhatod. 

 

Próbáld ki valamelyik, vagy ha sok chilid van, akár az összes tartósítási módot, hogy minél változatosabb formáit ismerhesd meg kedvenc növényednek. Ha pedig inkább készen vásárolnál egy jól bevált receptúra alapján készült terméket, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy mielőbb elküldhessük rendelésed.

Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
Nincs raktáron
Kedvencekhez
1 790 Ft
Egységár: 35 800 Ft/kg
Nincs raktáron
Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 29 800 Ft/kg