Chili lexikon

A legismertebb fűszerpaprika fajták – tudtad, hogy többféle van?

Chili
Paprika fajták
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
A legismertebb fűszerpaprika fajták – tudtad, hogy többféle van?

A magyar konyha elengedhetetlen kiegészítője a fűszerpaprika, szinte minden magyaros étel alapját képezi, el sem tudjuk képzelni, hogy ne legyen ott a polcon. Sokan nem tudják, hogy fűszerpaprika fajták tucatjait találjuk meg a hazai piacon, így aztán a készülő ételtől függően válogathatunk is köztük.

A legtöbben a pirospaprikát csak úgy leemeljük a polcról, nem gondolkozunk a fűszerpaprika fajtákon, pedig van belőlük több is. A legnépszerűbb fűszerek egyike, minden magyar háziasszony “csodafegyvere”, mégsem tudunk róla eleget. Olvass tovább, és ez megváltozhat.

 

A fűszerpaprikáról röviden

 

Bár úgy érezhetjük, hogy a fűszerpaprika használata egyidős a magyar konyhával, valójában itthon csak a 18. század során vált bevett szokássá. A szegedi ferences kolostor kertjében termettek az első tövek, a porrá őrlést pedig Csapó József debreceni főorvos, botanikus fejlesztette ki. De még közel egy évszázadnak kellett eltelnie, hogy aztán a családok mindennapjaiba is eljusson, onnan pedig a nagykereskedelembe, a többit pedig már tudjuk, hiszen a nemzeti fűszereink közé tartozik ma is.

 

A magyarországi fűszerpaprika fő termelési körzeteit ma is a Duna és a Tisza folyók mentén találjuk, nem véletlen, hogy az itteni nagyvárosok nevéhez kötjük leginkább a fűszerpaprika fajtákat. Szeged és Kalocsa továbbra is különösen kiemelkedőek ebből a szempontból. 

 

A fűszerpaprikát elsősorban őrleményként forgalmazzák a gyártók, ezt hívjuk pirospaprikának. Ez a fűszer annyira beépült a gasztronómiánkba, hogy a külföldön élő magyaroknak a Túró Rudi után ez hiányzik a legjobban, és sokan ezt kérik a hazai rokonoktól ajándékba is. Így legközelebb küldjünk a kintieknek Füstölt fűszerpaprikát, biztos, hogy odalesznek érte!
Milyen fűszerpaprika fajtákat találunk a polcokon?

 

A fűszerpaprikát utóérlelést követően megmossák, megszárítják és megőrlik. Több minőségi csoportba sorolhatjuk a magyar őrleményeket, ehhez azonban fontos tudnunk egy jelzőértéket, az úgynevezett ASTA-t. Minél több a paprikában a piros szín, annál nagyobb lesz az ASTA értéke. 

 

Ezek alapján az alábbi fűszerpaprika fajtákról számolhatunk be:

 

  • Extra különleges - 160 ASTA feletti érték 
  • Különleges - 130 ASTA felett
  • Csemege - 110 és 129 ASTA között
  • Édesnemes - 100 és 109 ASTA között
  • Rózsa - 60-99 ASTA között

 

A Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint érzékszervi jellemzők tekintetében 

 

  • a különleges őrlemény élénk, tűzpiros, édeskés,
  • a csemege őrlemény világosabb piros vagy sárgáspiros,
  • az édesnemes mozaikos megjelenésű és lehet világosabb piros, de sárgásbarnás is,
  • míg a rózsa fűszerpaprika őrlemény fakópiros.

 

Természetesen nem csupán ilyeneket találunk a polcokon, hanem számtalan variációban és kombinációban léteznek.

 

Ételek, amelyekhez elengedhetetlen a fűszerpaprika

 

Kezdjünk a legkézenfekvőbbel: gulyás és pörkölt. Egy jó gulyás- vagy pörköltalap nem létezik pirospaprika nélkül, meg se próbáljuk elkészíteni. De ugyanígy elengedhetetlen a fűszerpaprika a krumplis tésztához, főzelékekhez, paprikás krumplihoz, rántásokhoz, levesekhez, ragukhoz, mártásokhoz vagy épp sült húsokhoz. Szépen megszínezi az ételeket, és pikáns ízt ad nekik, hagymával párosítva pedig legyőzhetetlen duót alkot ugyebár.

 

Ha egy kis extra csípésre vágysz, chilis termékekért keress meg minket elérhetőségeinken!

Nincs raktáron
Kedvencekhez
Cayenne Bors
1 790 Ft
Egységár: 35 800 Ft/kg
Nincs raktáron
Raktáron
Kedvencekhez
Sárkánypor
1 490 Ft
Egységár: 29 800 Ft/kg
Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g