A Chiliről minden

A legnépszerűbb chili fűszerek, amelyek bármely ételt feldobnak

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
A legnépszerűbb chili fűszerek, amelyek bármely ételt feldobnak

Magyarként sokan szeretjük a pikáns ételeket, a chili fűszer pedig ezerféle aromát adhat egy fogáshoz - utóbbi attól függ, hogy pontosan milyen növényből készült. Milyen fűszerek közül választhatunk, és az ízlelőbimbóinkon túl testünk mely részei lesznek még hálásak a chiliért? Cikkünkből kiderül!

Bár a chili paprika nyersen is fogyasztható, konyhakészen leginkább szószok és chili fűszerek formájában szokás felhasználni ételízesítés céljából. 

 

A legnépszerűbb chilik, melyből chili fűszer készül

 

  • Carolina Reaper - A világ legerősebb chilije, melynek fogyasztása is felér egy rekordkísérlettel. Elsőre gyümölcsös íze van, a csípős “sokk” csak később következik, ez másfél-kétmilliós SHU (Scoville Heat Unit) értéknek köszönhető.
  • Habanero - Sokáig csúcstartó volt, amíg meg nem “érkezett” a Carolina Reaper, SHU értéke 100 ezer és 350 ezer közé tehető, füstös és gyümölcsös, citrusos íze van, ez a legalkalmasabb salsa vagy dzsem készítésére. Három legismertebb színváltozata a narancs - mint például amiből a Chili Hungária Habanero por készül -, a piros és a sötétbarna, utóbbit sokszor feketének címkézik.
  • Madárszem chili - A Scoville-skálán 50 ezer és 100 ezer között helyezkedik el, Mexikóban és a Távol-Keleten honos leginkább ez az aprócska termésű növény. 
  • Cayenne - Valószínűleg egy rossz magyar fordítás következtében hívjuk itthon borsnak, pedig chili ez is, 30 ezer és 50 ezer közötti SHU értékkel. A legtöbb esetben porítva, szárított formában, chili fűszerként kapható a boltokban.
  • Jalapeno - Ebből a fajtából is rengetegféle megtalálható a piacon. Füstölve Chipotle a neve, a hagyományos sárgán és zöldön túl létezik például narancs és lila is, melyek íze sokkal édeskésebb, mint a hagyományos Jalapeno chilié. Pizzafeltétként, grillezve, sajttal megtöltve igazi ínyencség, 2500 és 10 ezer SHU közé sorolható a csípősségi skálán.

 

Chili fűszer az egészségért

 

A chili fűszer tápanyagokban és bioaktív vegyületekben gazdag, a paprikákban megtalálható kapszaicin nevű vegyület antioxidáns hatással rendelkezik, ami segíti a sejtek védelmét a káros szabadgyökökkel szemben. Ezenkívül magas C-vitamin tartalommal is bír, ami erősíti az immunrendszert és segíti a sebgyógyulást. 




A chili és a belőle készült termékek serkenthetik az anyagcserét, még akkor is, ha csak csekély mennyiségben fogyasztunk belőlük. Az anyagcsere fokozásával támogathatja a fogyást és a testsúly kontrollálását. Nem mellesleg pedig étvágycsökkentő hatása van, így könnyebben tartható a kalóriadeficit. 

 

A kapszaicin gyulladácsökkentő hatása révén hasznos lehet olyan állapotok kezelésében, mint az ízületi vagy a gyomor-bélrendszeri gyulladások. Segíthet a gyulladás mértékének csökkentésében és a kapcsolódó tünetek enyhítésében.

 

Jó társ lehet továbbá az izomfájdalmak, migrén elleni küzdelemben kapszula vagy krém formájában, de fontos megjegyezni, hogy az érzéstelenítő hatás csak átmeneti és nem helyettesíti az orvosi kezelést.

 

Plusz két tipp

 

  • Mindig érdemes előzetesen kóstolni a chili fűszert, hogy kiderüljön, mennyire csípős valójában, hiszen utólag már nem tudunk az adagoláson változtatni, és hiába van a csomagolásra írva, hogy enyhe, ha az egyeseknek már túlságosan csípős.
  • A chili irritációt okozhat a bőrön vagy a szembe kerülve, ezért fontos körültekintően eljárni főzéskor és a fűszerek felhasználásakor. Viseljünk kesztyűt és alaposan mossunk kezet!

 

Receptötletekért vagy egyéb, chilivel kapcsolatos kérdésekkel keress fel minket elérhetőségeink egyikén!

Nincs raktáron
Kedvencekhez
1 790 Ft
Egységár: 35 800 Ft/kg
Nincs raktáron
Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 29 800 Ft/kg