A Chiliről minden

A magyar hegyes erős paprika és ellenfelei a scoville skálán

Chili
Paprika fajták
Kapszaicin
Legcsípősebb
Scoville
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.09.09 09:02
A magyar hegyes erős paprika és ellenfelei a scoville skálán

A hazai zöld, hegyes, erős paprika a scoville skála szerint nem is annyira erős, ugyanakkor népszerű kiegészítője a vasárnapi húsleveseknek. Ebben a bejegyzésben sorra vesszük az ellenfeleit, és megismerjük a scoville skálát. 

 

Webáruházunk termékpalettáján több díjat nyert szószt, fűszert vagy akár olajat is megtalálsz, amivel remekül ki tudod egészíteni a fűszeres polcod állományát. Ha te is a csípős íz kedvelője vagy, olvass tovább!

Bemutatkozik a kapszaicin

 

Tulajdonképpen a kapszaicin felelős a paprika csípősségéért. Míg C-vitaminnal minden paprikafajta rendelkezik, kapszaicintartalma mondjuk a TV paprikának gyakorlatilag nulla. 

 

Annak megállapítása, hogy mennyire csípős egy adott típusú paprika, elég szubjektív. Vannak, akiknek már a magyar hegyes erős is kaparja a torkát, míg mások élvezettel fogyasztják akár a Jalapenot is. 

 

Egy adott paprika csípősségét ezért az 1900-as évektől a scoville skálán mérik. Wilbur Scoville amerikai kémikus volt az, aki rájött, hogy a termésekben lévő kapszaicinkoncentrátumot hogyan lehet mérni. Innen ered az SHU, azaz a scoville mérték. 

 

1990-től a paprikanemesítők egyre inkább azon munkálkodnak, hogy elnyerjék a legerősebb paprikaminősítést.

 

A hegyes erős paprikától a Dorset Nagáig a scoville skálán

 

Ha azt gondoltad eddig, hogy a magyar paprikák elég erősek világviszonylatban, akkor sajnos van egy rossz hírem: nem azok. Átlagosan a magyar terméseknek 1000-2500 körül mozog az SHU tartalma, míg egy ütősebb Tabasco szósz elérheti a 7-8000-res SHU értéket. A paprika spray nagyjából 2 milliós SHU értékkel bír, és csak hogy el tudd képzelni: 1 millió SHU érték felett már a paprika felnyitásához is vegyvédelmi felszerelés és légzőkészülék kell.

 

 

A Dorset Naga és a Ghost Chili megfelelő körülmények között egyaránt képesek elérni az 1 milliós SHU értéket. A kettő ötvözetéből készült, 2015-ben világbajnoki díjat nyert szószt te is házhoz rendelheted webáruházunkból, vagy rendelés előtt ismerkedj meg a legdurvább szószválogatásunkkal korábbi blogbejegyzésünkből.

 

Csípős és édes kéz a kézben

 

Hallottad már azt a mondást, hogy az ellentétek jól kiegészítik egymást? Ez így van az ízeknél is. Az édes íz nagyjából bármivel párosítható: legyen szó akár savanyúról, akár csípősről. Az édes-savanyú összefonódás talán közismertebb a keleti konyha remekei miatt, de az édes-csípős páros is ismerős lehet például a csokoládéínyencek körében. Egy finom forró csoki pici chili porral meghintve még inkább kiemeli az ízeket és garantáltan átmelegít.

 

Ha eddig is szívesen használtál ilyen különlegességeket akkor azért, ha pedig ezután vágsz bele, akkor bátran kezdd egy enyhén csípős, mégis édes, szintén díjat nyert népszerű szósszal, mint amilyen az Édes csípés chili szósz. 

 

Ha csak a por marad

 

A paprikák szárított formájukban is megőrzik kapszaicintartalmukat, tehát mit sem veszítenek csípősségükből. 

 

Így bátran kiegészíthetjük vagy helyettesíthetjük főzés közben a fűszerpaprikát, vagy beleszórhatjuk olyan ételbe-italba, amilyenbe más formában elképzelhetetlen lenne. Ismét a forró csokis példát hoznám, abba például egy közepesen erős chili por leheletnyi árnyalatban megszórva kulináris mennyország a hűvösebb estéken.

 

Webáruházunk az őrleményeknek is széles tárházát kínálja a látogatónak. A közepesen csípőstől egészen a nagyon erősig válogathatsz. Ha pedig a bőség zavara miatt nem tudsz dönteni, esetleg lennének még kérdéseid, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot!