Ha beírjuk a Google keresőbe a “kajen paprika” kifejezést, akkor döbbenten tapasztalhatjuk, hogy a találatok nagy része a Cayenne borsra mutat majd. Vajon megzavarodott volna a kereső? Aligha, inkább arról van szó, hogy igazából egyik kifejezés sem helyes. Nézzük is a részleteket.
Mi is az a kajen paprika?
Először is bogozzuk ki az elnevezés körüli gubancokat. A “kajen” szó minden bizonnyal a Cayenne fonetikusan leírt változata, még szerencse, hogy ma már a Google van annyira intelligens, hogy ennyiből is kitalálja, mire gondoltunk valójában.
Ám érdemes tudni, hogy a “Cayenne bors” kifejezés sem helyes. Miért is? Nos, azért mert ez valójában nem egy bors-, hanem egy chili paprika fajta, amit általában fűszerként használnak. A magyar nyelvben azért terjedt el ebben a formában, mert az angol “pepper” szó egyaránt jelent borsot és paprikát is. Őrlemény formájában ráadásul tényleg a vörös borsra hasonlít élénkpiros színe miatt.
Tehát a lényeg: ha helyesen akarunk hivatkozni erre a fűszerre, akkor a Cayenne paprika megnevezést használjuk. Azaz nem bors és nem is kajen. A továbbiakban mi is ekkép említjük majd.
Alapvető tudnivalók a Cayenne paprikáról
A Cayenne paprika a virágos növények családjába tartozik, közeli rokona a jalapenónak. Közép- és Dél-Amerika vidékéről származik, eredetileg az indiánok termesztették, Európába csak a 15. században jutott el Kolumbusz Kristóf expedíciója által, azóta pedig már az egész világon ismerik.

Az érett termés nagyjából 10-25 cm hosszú, íves végű, alapvetően piros színű, de létezik lila és sárga változata is. A mérsékelten csípős paprikák kategóriájába tartozik, a Scoville-skála szerint 30.000 és 50.000 SHU erősségű.
Frissen, egészben, ritkán használják fel, általában szárított, őrölt formában, fűszerként alkalmazzák. Ha olyan terméket akarunk vásárolni, ami csak ezt az egy paprikafajtát tartalmazza, akkor a Cayenne por vagy Cayenne bors (igen, a kereskedelemben is általában ezt a megnevezést használják) feliratú készítményeket keressük, a chili por ugyanis egyéb chili fajtákat és más fűszereket is tartalmazhat.
Miért érdemes fogyasztani?
A csípős ízek kedvelői számára talán nem is kérdés, hogy miért érdemes vele ízesíteni az ételeket, hiszen kellemesen erős aromát ad. Ám a fogyasztásának egészségügyi előnyei is vannak.
Található benne ugyanis kapszaicin (ez felel a csípős ízért), mellette gazdag A- és C-vitaminban, bioflavonoidokban, antioxidánsokban is.
Már több ezer évvel ezelőtt is alkalmazták gyógyászati célokra, az aztékok például pépet készítettek belőle, mellyel a fájó ízületeiket borogatták, a maják pedig emésztési gondok, főként hasmenés kezelésére használták.
A kapszaicinről tudjuk, hogy erős fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, ugyanis gátolja, hogy az agy fájdalomérzékelő receptorai működésbe lépjenek. A benne lévő antioxidánsok miatt csökkenti a gyulladásokat, elpusztítja a kórokozókat. Menstruációs görcsök ellen is hatékony.
Serkenti az anyagcserét, stimulálja a belek mozgását, csillapítja az éhségérzetet, ezért diétás étrendben is célszerű alkalmazni.
A vérkeringésre szintén jótékony hatással van, tágítja az ereket, gyorsítja a vér áramlását, ezáltal meggátolja a plakkok kialakulását, rugalmasabbá teszi az erek falát. Szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek – hacsak nincs orvosi ellenjavallat – különösen ajánlott a fogyasztása.
Mindazonáltal muszáj kiemelni, hogy túlzásba esni nem szabad, fontos, hogy csak mértékletességgel fogyasszuk mind a Cayenne paprikát, mind az egyéb chilis termékeket, hiszen túlzott mennyiségben már káros lehet.