A Dorset Naga pepper az egyik legcsípősebb chili fajta a világon. Erőssége elérheti az 1,6 milliós értéket a Scoville-skálán, amely alapján minden kétséget kizáróan az élmezőnybe tartozik.
A Naga Morich alfajáról van szó
A Dorset Naga voltaképpen a kiváló chili szósz alapanyagnak számító Naga Morich egyik alfaja. Joy Michaud és Michael Michaud Angliában, Dorsetben vettek egy Naga Morich chilit egy helyi üzletben. Ennek a legkiválóbb magjait félretették, majd el is ültették. Így jártak el minden új termény esetében, azaz mindig a legkiválóbb Naga Morich termések legjobb magjaiból neveltek chili töveket.
Néhány évnek el kellett telnie, mire létrejött a Dorset Naga, de a kitartó munkának meglett az eredménye. A létrejött Naga Morich alfaj rendkívül népszerű lett az egész földkerekségen.
Kiemelkedően tüzes a Dorset Naga pepper
Ez a paprika éppúgy a rendkívül erős szellempaprika rokona, mint a Naga Morich. A fent vázolt szelektív tenyésztéssel hozták létre ezt a rendkívüli hővel bíró chili változatot, amely erőssége alsó hangon egy millió SHU-val rendelkezik, de bizonyos esetekben mértek már 1,6 milliós értéket is.
Hogy legyen mihez viszonyítani, hogy milyen erős is a Dorset Naga, érdemes tudni, hogy a jalapenónál minimum 125-ször erősebb. Mivel ennyire brutális chiliről van szó, így minden esetben óvintézkedéseket kell eszközölnie annak, aki érintkezésbe kerül vele. Legyen szó akár a termések betakarításáról, akár azok feldolgozásáról, minden esetben kivétel nélkül viselni kell kesztyűt.
Nem egyszerű felfedezni a különbséget a Naga Morich és a Dorset Naga között
Szakavatatlan szemek számára talán fel sem tűnik az eltérés a két chili változat között. A különbségek egészen minimálisak, legalábbis ránézésre. A Dorset Naga pepper simább héjjal rendelkezik, a termés fala pedig vastagabb. Összességében egy lédúsabb paprikáról beszélünk, mint amilyen a szülő, a Naga Morich.
Az ízvilág tekintetében is jelentős hasonlóságot lehet tapasztalni. Formára, méretre szinte megkülönböztethetetlenek a két fajta termései egymástól. A legfeljebb 8 centiméteres paprikák eleinte zöldek, majd ha megérnek, pirossá válik a színük.
Rengeteg ételhez használható a Dorset Naga pepper
Amennyiben egy rendkívül csípős szószt szeretnénk készíteni, akkor minimális mennyiségű a Dorset Naga hozzáadása garancia a sikerre. Kissé édeskés íze egyértelműen kiérezhető, mielőtt valósággal lángolni kezd az ember szájában. Ha egy mártásba keverjük, akkor csillapítható a hője.
Egészen kis mennyiség elég ahhoz, hogy alaposan megbolondítson egy levest vagy egy pörköltet.
Szinte bárki nevelhet Dorset Nagát
Sok más chilihez hasonlóan a csírázási hőmérséklete 22 és 28 Celsius-fok között alakul. Szerencsés esetben 8 nap után csírázik, de az is megeshet, hogy erre három teljes hetet kell várni. Üvegházban jobban fejlődik.
Fontos, hogy tápanyagokban gazdag, remek vízáteresztő képességgel rendelkező talajba ültessük. Naponta legalább hat órán át kell, hogy napfény érje. Cserépben is termeszthető, így egy déli tájolású erkély vagy ablakpárkány is megfelelő lehet a neveléséhez.
A termések érési ideje legalább három hónap. Ha a nappali hőmérséklet 12 fok alá csökken, érdemes bevinni, így gyorsítható valamelyest az érés folyamata.
Amennyiben kérdésed van a Dorset Naga pepper kapcsán, ne habozz, keresd fel bátran ügyfélszolgálatunkat!