Chili lexikon

Amit a lila chili kapcsán tudni kell

Chili
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Amit a lila chili kapcsán tudni kell

A lila chili (angolul purple) tulajdonképpen olyan, mint egy miniatűr padlizsán. Az ízét tekintve persze jelentős eltérés van a két zöldség között. A kis termések ellenére nem szabad lebecsülni ezt a chilit, vastag húsú és közepesen erősen csíp.

A hagyományos Jalapeno paprika egyik fajtájáról beszélünk, ami nevét onnan kapta, hogy sötétlila színű, amikor megérik. Méretét tekintve a normál Jalapenótól nem tér el: 6-8 centiméter hosszú és 2-3 centiméter széles.

 

A lila chili házilag is termeszthető

 

A paprikafélék különleges bánásmódot igényelnek, aki rendszeresen olvassa Chili lexikonunkat, az tisztában van ezzel. A lila chili sem tartozik a kivételek közé, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne volna érdemes tenni egy próbát a lila chili nevelésével, mivel egy igen dekoratív növény. Termése nemcsak szép, de ízletes is. Ha ideálisak a feltételek számára, akkor gyakran és sokat terem. Akár 30 paprikát is hozhat egyetlen tő.

 

Célszerű olyan helyre ültetni, ahol jól rá lehet látni, hiszen szemet gyönyörködtető, ahogy érik. A korai szakaszban mélyzöld színben pompázik a fejlődésben lévő termés, ami később mélylila színűvé változik, majd bíbor színű lesz. A legfinomabb akkor, ha a termésfalon hosszanti irányban repedések láthatók.

 

Így lesz a magból erős, kifejlett növény

 

A lila chili magokat 2-3 milliméter mélyre kell vetni egy négy deciliteres szaporítóedénybe. Erre januártól áprilisig érdemes sort keríteni. A magok számára érdemes laza és nedves talajt biztosítani, de fontos az is, hogy legalább 15 fok feletti hőmérsékletre van szükség a siker elérése érdekében.

 

A palánták beltéren történő nevelését követően, az utolsó fagyok után kell a kiültetéshez hozzálátni. Lényeges, hogy jól megmunkált, tápanyagdús talajba kerüljön a növény, máskülönben nem fog megfelelően fejlődni. Szabadföldben célszerű 50 centiméteres sor- és tőtávolságot tartani az egyes növények között.




A lila chilinek ugyanis rengeteg napsütésre és legalább 25-30 fokra van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. Cserépben is lehet nevelni, ebben az esetben mindenképpen déli fekvésű helyet válasszunk a számára. Nagyjából 2-3 liternyi tápdús, remek vízáteresztő képességekkel rendelkező talajt kell biztosítani a lila chilinek. Mivel rengeteg termése van, így indokolt lehet megtámasztani a növényt.

 

Kelési ideje tág tartományon belül mozog. Ideális esetben akár 7 nap is lehet, de nem ritka a 21 nap sem. Tenyészideje a körülményektől függően 75-90 nap környékére tehető. Meg kell jegyezni, hogy a termés leszedésénél és feldolgozása alkalmával célszerű védőszemüveget és védőkesztyűt viselni.

 

A lila chili felhasználása

 

A lila chilit frissen salsához szokás fogyasztani, míg vékonyan szelve ideális a nachos mellé. Kitűnő pizzafeltétnek is. Mexikóban füstölni is szokták ezt a chili fajtát, és kitűnően lehet vele ebben a formában ízesíteni a leveseket és a pörkölteket. Tálalhatjuk tehát frissen, főzve, töltve vagy akár grillezve is. Esztétikailag is feldobhatja az ételeket, ha lila chilivel díszítjük őket.

 

Mint minden chili, ez a fajta is gazdag C-vitamin forrás. Ezenfelül van benne A-vitamin és flavonoidok is, mint például alfa-karotin és béta-karotin.

 

Amennyiben kérdésed volna akár a lila chili, akár más chili paprika kapcsán, keresd fel ügyfélszolgálatunkat bizalommal! Munkatársaink szívesen segítenek, ha az általunk kínált termékek vagy a honlapunkon található tartalmak kapcsán kérdésed volna.