A chili paprikák közül a jalapeno fajták a legnépszerűbbek. Nem csak azért, mert a Scoville skálán meglehetősen széles tartományban mozog a csípősséget tekintve (SHU 2500-8000), hanem mert elképesztően sokféleképpen felhasználható, és azok a chili rajongók, akik felcsapnak hobbi kertésznek egy szüretnyi chili kedvéért, viszonylag nagy arányban sikereket érnek el vele. A jalapeno azonban nem csak egy, hanem több különböző paprikát foglal magában.
Jalapeno fajták családfája
Ennek a Mexikóból származó növénycsaládnak a tagjai valóban annyira hasonlítanak egymásra külsőleg, ahogy az emberek. Megjelenésükben ugyanazokat a jegyeket hordozzák, mely alapján egy laikus is könnyen felismeri egy kosárnyi paprika közül, hogy melyek a jalapenók. Viszonylag tömzsi, hengeres alakú termés tompa végződés jellemzi őket. Méretük 5-10 cm közötti általában, ez ugye nemcsak a fajtabeli eltérés miatt változhat, hanem a termesztés körülményei is erősen befolyásolják. Ugyanígy a jalapeno erősségéhez is sokat adhat vagy éppen vehet el egy gondos / szakavatatlan kertész.
Szín és erősség: van-e összefüggés?
Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a jalapeno erősségéről egyáltalán nem árulkodik a gyümölcs színe. Ezzel szemben mások meg vannak győződve arról, hogy csak a zöld színű termés lehet igazán csípős, amelyiket hagyják, hogy pirosra érjen, az már inkább édesnek számít.
- Nadapeno: ez a zöld jalapeno az ékes példája annak, hogy nem minden csípős paprika zöld. Ez ugyanis kívül-belül hozza a mexikói család ismérveit, azt az egyet kivéve, hogy édes.
- Lemon Spice: Az Új-Mexikói Egyetem keresztezésének az eredménye. Az érett gyümölcsök citromsárga színűre váltanak. Nagyon termékeny, könnyen termeszthető otthon. Csípőssége változó, a napsárgára érett darabok általában morcosabbak, a többinél inkább a gyümölcsös-pikáns aroma dominál.
- Purple (lila): ez a paprika úgy néz ki, mint a padlizsán, csak kicsiben. Ne tévesszen meg a látszat: egzotikus külső ide vagy oda, ez a jalapeno is egy chili, ami a közepesen erős kategóriába sorolható.
- Narancs: A vidám, meleg árnyalatú külső meglehetősen tüzes aromát takar. Vannak, akik nem várják meg a teljes érést, hanem zöld állapotában fogyasztják.
Teszteld le, hogy piros chili szószok esetében mennyire állja meg a helyét a Tüzes Mennykő vagy az Alabárdos elnevezés, rendeld meg webáruházunkból.
Chipotle, a szárított füstölt jalapeno
A chipotle a mexikói konyha számára olyan, mint nekünk a füstölt fűszerpaprikánk. A hagyományos zöld növényt hagyják pirosra érni, csak ekkor szedik le, és füstöléssel szárítják. Emiatt nemcsak a pikáns ízét élvezheted, hanem a kellemes füstös aroma is megjelenik. Levesekhez, pörköltbe, pácléhez, szószokhoz kiválóan alkalmas. Ha lecserélnéd a fűszerpaprikádat erre a mexikói remekre, rendeld meg a chipotle csomagot webáruházunkból.
Frissen, sütve és savanyúságnak is elkészíthető
Vékonyra szeletelve pizzára, szendvicsekre, salátákba teheted. Ecetes vagy ecetes-olívaolajos lében karikára szeletelve tovább fogyaszthatod, és akár egy nachos vagy enchilada kísérője lehet. Már-már klasszikus recept a sajttal töltött jalapeno rántva, de ha ezt már sokszor elkészítetted, akkor helyettesítheted a sajtot lángolt kolbásszal. A nyári sütögetések alkalmával mindenképpen vigyél magaddal paprikát. Ebben az esetben is bátran lehet tölteni krémsajttal, fetával, zöldfűszeres túróval. Ha még baconnel is körbetekered, és úgy teszed a rácsra sülni, a kapszaicint kedvelőket garantáltan leveszed a lábukról.
Segíthetünk? Bármilyen chilivel vagy a rendelés menetével kapcsolatos kérdésben örömmel állunk a rendelkezésedre!