+36202161870 | info@chilis.hu

December 20. és január 2. közötti rendelések feldolgozását január 3-tól kezdjük meg.

+36202161870 | info@chilis.hu

December 20. és január 2. közötti rendelések feldolgozását január 3-tól kezdjük meg.

A Chiliről minden

Amit a paprika palánta betegségei kapcsán tudni kell

Chili
Palánta
Termesztés
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Amit a paprika palánta betegségei kapcsán tudni kell

A paprika palánta betegségei közül az egyik legrettegettebb a palántadőlés, amelynek több változata is létezik. Ezenfelül a baktériumos levélfoltosság és levélhullás az, ami már a fiatal növényeket is veszélyezteti.

A következőkben a Chili Lexikonunkban megszokott alapossággal körüljárjuk ezen betegségek tüneteit, valamint arról is szót ejtünk, hogy miképp lehet ellenük védekezni.

 

A palántadőlés egy gombás betegség következménye

 

A paprika pítiumos palántadőléséért a Pythium debaryanum, míg a paprika rizoktóniás palántadőléséért a Rhizoctonia solani elnevezésű kórokozó tehető felelőssé. A tünetek ugyan teljesen azonosnak tűnnek, ám a rizoktóniás palántadőlés sokkal gyakrabban fordul elő. A pítiumos fertőzés a fejlődésben lévő növényt szikleveles koráig fenyegeti, a rizoktóniás pedig a lomblevéllel rendelkező paprika palánta betegségei között van számon tartva.

 

A tünetek nagyon könnyen felismerhetők. A csíranövények sziklevele és gyökere is barnás színű lesz, ennek következtében kidőlnek és elpusztulnak. A kifejlett palánták esetében a gyökérnyaki részen figyelhetünk meg parásodást, emiatt a növények eltörnek, vagy a terméskötődést követően száradnak el.

 

A pítiumos gomba levegőtlen, vízzel telt, savanyú talajban, magas hőmérsékleten érzi jól magát. A rizoktóniás gomba növekedéséhez szintén a magas hőmérséklet a megfelelő, fertőzni ugyanakkor 15-18 fok közötti hőmérséklet esetén képes.

 

Miután mindkét esetben a talaj lehet a fertőzés oka, így a talaj cserélése mellett a talaj gőzölése számít vegyszermentes megoldásnak. Vegyszeres eljárások során gombaölő szereket vetnek be, amiket a magvetést követően, valamint a kelés után kell a talajba juttatni. Az sem árt, ha eleve csávázott magot vetünk.

 

A Xantomonasz egy bakteriális betegség

 

A Xantomonasz nevű betegség tüneteit a palánták levelein megjelenő szabálytalan alakú, barnás foltok formájában figyelhetjük meg. A levelek elkezdenek elszáradni, majd tömegesen lehullanak. Ez előfordulhat kápia paprika palánta vagy más paprika fajta esetén is.




A kórokozó már a vetőmagra is veszélyt jelent, éppen ezért célszerű fémzárolt vetőmagot választani. A fertőzött növényi maradványokon keresztül a talajban át is tud a baktérium telelni. A növénybe légzőnyílásokon, valamint apróbb sebzéseken keresztül tud bejutni, például növényápolás esetén. Magas, 30 fok körüli hőmérsékleten, esős időben terjed, de ilyen tekintetben az öntözés is hordoz magában veszélyeket.

 

Védekezni vetésforgóval lehet ellene, valamint kulcsfontosságú a jól megválasztott vetőmag. Réztartalmú fungicidekkel vagy kasugamicin hatóanyaggal történő permetezéssel lehet fellépni a betegséggel szemben.

 

A paprika palánta betegségei megelőzhetők

 

Fontos, hogy a paprikák esetében is alkalmazzunk vetésforgót, így biológiai úton védekezhetünk a paprika palánta betegségeivel szemben. Az azonos családhoz tartozó növényeket érdemes távol ültetni egymástól lehetőség szerint. Célszerű a palántákat egymástól kellő távolságba ültetni, és ügyelni arra, hogy a növények megfelelően tudjanak szellőzni.

 

Amennyiben többet szeretnél megtudni paprikanevelés fortélyairól, akkor tekintsd meg Chili Lexikonunk további cikkeit is. Ha pedig olyan kérdésed van, amire nem találsz választ honlapunkon, akkor írj ügyfélszolgálatunknak!