Ha szóba kerül a Carolina reaper peppers, akkor az első szó, aminek eszedbe kell, hogy jusson, az az óvatosság. Hogy miért? Nos, egykor ez volt a világ legerősebb chili paprikájaként számon tartott változat, és még ma is a második legcsípősebb variáns.
Éppen ezért, ha akár a terméseket takarítod be, akár feldolgozod például egy chili szósz elkészítéséhez, használj mindenképp védőkesztyűt és szemüveget is!
Mégis mennyire erős a Carolina reaper peppers?
Míg korábban érzékszervi úton történt az egyes paprikák csípősségének összehasonlítása, manapság erre már van kifinomult, pontos mérési módszer. Az úgynevezett HPLC módszerrel meghatározható minden chili fajta kapszaicintartalma, ami a csípősségért felelős.
Annak érdekében, hogy el lehessen helyezni a Carolina reaper peppers erősségét, érdemes persze viszonyítani valamihez. Amíg a Jalapeno 2500-10000 közötti SHU-val rendelkezik, addig a szóban forgó változat 1,5 és 2,2 milliós értékkel vívja ki magának a tiszteletet. Csak a Pepper X előzi meg a rangsorban, amely SHU-ja kis híján eléri a 2,7 milliót.
Amit a Carolina reaper peppers terméséről tudni kell
Nem lehet egykönnyen összekeverni más chilik termésével ezt a típust. Éretten piros, ráncos felületűek a paprikák. Ami különlegessé teszi, az az, hogy van egy jellegzetes nyúlvány a termés végén.
Tudnivalók a természtése kapcsán
A chili paprika termesztésében az a jó, hogy nem kell hozzá hatalmas földterület, és már egyetlen tőről is sok termés szüretelhető. Akár egy teraszon vagy ablakpárkányban is nevelhető a növény, a lényeg, hogy legyen egy megfelelő méretű csereped vagy edényed, és törődj vele sokat.
Ha magról szeretnél palántát nevelni, akkor ügyelj arra, hogy megbízható forrásból vásárolj magokat. Jó hír, hogy vannak organikus és GMO-mentes magok is a piacon. Február végén elültetheted őket palántaföldbe vagy tőzegbe, de jó termesztőközegnek bizonyulhat a Jiffy korong is. Ha ideálisak a feltételek a csírázáshoz, akkor 5-12 napon belül lehet számítani arra, hogy a növénykezdet kidugja a fejét a földből.
A palántákat a kelést követő 20 nap múlva tűzdelhetjük. Ekkor már ideális esetben 5-8 centiméteresek a palántáink, és nemcsak sziklevél van rajtuk, hanem valódi levelek is. Ha valóban így néz ki a palánta, akkor nagyobb cserépbe ültethetjük, ahol önállóan fejlődhet.
A Carolina reaper peppers nevelése felelősségteljes feladat
Fontos, hogy ha kiülteted a palántát szabadföldbe, akkor szánj időt a talaj előkészítésére. Legyen kellően laza, távolítsd el a gyomokat, és válassz számára napfényes helyet. Az ideális hőmérséklet 17 és 36 Celsius-fok között alakul.
Fény és meleg mellett sok vízre van szüksége a növekedéshez és ahhoz, hogy termést hozzon. Érdemes kikarózni, így megvédhető attól, hogy a későbbiek során esetleg eltörjön. Nagy hőingadozás esetén számolni kell a virágeldobás kockázatával. Éppen ezért lehet jó inkább cserépben nevelni, hiszen így éjszakára be lehet vinni meleg helyre.
A legkülönfélébb ételekhez is felhasználható
A Carolina reaper peppers olyan csípős, hogy rendkívül mértékletesen kell használni, bármilyen ételt is szeretnél megízesíteni vele. Ezt a tanácsot megszívlelve viszont remekül meg lehet bolondítani vele szószokat, leveseket, de grillezés alkalmával is jó, ha kéznél van. Még akár édességeknek is pikáns aromát adhat.
Ha kérdésed van akár a szóban forgó chili változat, akár más paprikafajták kapcsán, írj ügyfélszolgálatunknak bátran!