A chili csokival kombinálva elsőre meglepő párosításnak tűnhet. Merőben eltérő mivoltuk ellenére mégis remek ételek készíthetők ezen összetevőkből. Nézzünk erre néhány példát!
Chili-csoki mousse
Rendkívül hamar elkészíthető a chili-csoki mousse. Ha nem vagy kifejezetten konyhatündér, akkor is nekiláthatsz e pikáns desszert elkészítéséhez. Egy adaghoz 25 dekagramm 70 százalékos kakaótartalmú csokira, két tojásra, egy evőkanál porcukorra, fél liter habtejszínre, némi habanero chili őrleményre, egy kis rumos meggyes chiliszószra van szükség.
A csokit fel kell olvasztani egy lábasban, majd hozzá is lehet adni a chilit. Ezt követően válasszuk szét a tojásokat, majd a sárgájukat tegyük egy másik lábasba. Adjunk hozzá porcukrot, majd habverő segítségével verjük addig, amíg az állaga habos lesz. Eközben fel is fog melegedni ez a keverék.
Vegyük le a masszát a tűzhelyről, majd robotgéppel négy percig habosítsuk. Ezt követően adjuk hozzá az időközben kihűlt olvasztott csokit. A tojásfehérjéből, valamint a tejszínből önálló habot kell verni a következő lépésben.
A tojásfehérje, valamint a tejszínhab harmadát keverjük a csokoládés krémhez. Ezután váltakozva, fiom mozdulatokkal forgassuk össze a maradékot a csokis masszával. Végül poharakba kell tenni, majd legalább egy óráig a hűtőben hagyhatjuk pihenni, így lesz megfelelő az állaga. Ízlés szerint tálalhatjuk akár bogyós gyümölcsökkel is.
Chilis csoki leves
Ezen ételkülönlegességhez három deciliter tejszínre, ugyanennyi tejre, egy kevés rozmaringra, egy apró chilipaprikára, 15 dekagramm étcsokira és egy evőkanál búzakeményítőre van szükség.
A tejszínt, valamint másfél deciliter tejet, a rozmaringot és a félbehasított chilit össze kell forralni. A maradék tejet simára dolgozhatjuk a tejjel, és folyamatos kevergetés mellett csorgassuk a tejbe. Tördeljük bele a csokit, és kevergessük, amíg maradéktalanul elolvad. Végül vegyük le a tűzről, szűrjük át, és akár melegen is fogyaszthatjuk. Hőség idején szóba jöhet az is, hogy jégbe hűtve tálaljuk.
Chilis-csokis csirke
Egy adag chilis-csokis csirkéhez négy csirkecomb, négy evőkanál olaj, két evőkanál szójaszósz, két deciliter száraz vörösbor és két chilipaprika fog kelleni. A mártást 20 dekagramm étcsokoládéból és egy kiskanál chilipehelyből készíthetjük el.
A csirkecombokat mossuk meg, vágjuk félbe, majd sóval, őrölt borssal hintsük meg. Ha ezzel megvagyunk, akkor locsoljuk meg őket egy kis szójaszósszal. Kenjünk ki egy tepsit olajjal, majd fektessük bele a csirkecombokat. Ezt követően rákarikázhatjuk a chilipaprikát. A következő teendő az, hogy le kell önteni a borral, végül sütőben háromnegyed óra alatt pirosra süthetjük. Ne felejtsük el közben a saját levével locsolgatni.
Amikor kellően pirosra sültek a csirkecombok, gőz felett olvasszuk meg a csokoládét. Ezután szűrjük rá a pecsenyelevet, majd chilipehellyel ízesítsük és forraljuk át. Mindezek után a csirkecombokat tálalhatjuk is a chilis-csokis mártással. Köretnek kitűnő választás a pirított burgonya vagy akár valamilyen gyümölcskompót is.
Kávé és szappan is készül a chili és a csoki kombinálásával
Chili csokival párosítva remek kávékülönlegességet alkot. Sőt, chilis-csokis házi szappant is készítenek, amely a chili paprika szárított őrleményéből és olvasztott csokoládéból készül. Ennek a terméknek a használata rendkívül előnyös, hiszen a chili köztudottan magas provitamin-tartalmú, így védi a hámszövetet, továbbá antibakteriális hatású is.
A fenti receptekhez szükséges megfelelő chili őrlemény kiválasztásával kapcsolatban keresd bátran ügyfélszolgálatunkat!