A Chiliről minden

Chili lexikon - a legfontosabb tudnivalók röviden

Chili
Habanero
Jalapeno
Csípős
Felhasználás
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Chili lexikon - a legfontosabb tudnivalók röviden

Készítettünk egy chili lexikon elnevezésű összeállítást, amelyben minden eddigi tudásunkat igyekeztünk összeszedni. Meglehetősen nehéz dolgunk volt, hiszen annyiféle-fajta chili van, amik valamilyen tulajdonságuk alapján mind különlegesek. Nekünk pedig, akik saját magunk termesztjük, gondozzuk, öntözzük, szüreteljük és feldolgozzuk, pláne szívügyünk, hogy minél szélesebb körben hirdessük eme csodálatos növény egyediségét.

Mi a chili, honnan származik?

 

A chili tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, ami alatt azokat a csípős fajtájú paprikákat értjük, amik a trópusokon vagy a szubtrópusi övezetben cseperedtek. Ezek különböző fajtához tartozhatnak: míg egyesek a közönséges paprikához, mások a kínaihoz, a bogyóshoz vagy a cserjéshez. Ez fontos lehet egy termesztőnek a nemesítés szempontjából. Egy jó paprikából egy sikeres nemesítés következményeként létre lehet hozni egy még jobbat, ami esetleg nemcsak ízben múlja felül elődjét, hanem kevésbé lesz hajlamos a betegségekre. 

 

Ereje a kapszaicinben rejlik

 

A kapszaicin vegyület semmilyen más növényben nem található meg, egyedüliként a paprikában. Ezekben a gyümölcsökben is meglehetősen ingadozó a jelenléte, nemcsak egy fajtán belül, de akár ugyanazon terméses között is. Éppen ezért a csípősség mértékét szolgáló mértékegység nem egy számból áll, hanem egy tól-ig értéket mutat. Így is jól tükrözi a rideg valóságot, hogy mennyire számít komoly ellenfélnek az adott paprika. Az égető érzés mellett zsibbadás, köhögés, izzadás, könnyezés, orrfolyás is jelentkezhet tünetként a chili fogyasztása után. A kapszaicint orvosságként is használják, olvasd el az erről szóló blogbejegyzésünket is. 

 

Hogyan fogyaszd a chilit?




Nincsen kőbe vésett szabály, ezért úgy, ahogy jólesik. Inspirálódhatsz a keleti, afrikai vagy a mexikói népektől, akiknek az étkezésük mindennapos alkotórésze, de magyarosíthatod is. Mivel a mi konyhánk is előszeretettel alkalmazza a pirospaprikát, nyugodtan váltsd vagy egészítsd ki chilivel. De teheted levesbe, salátába, grillezheted, sütheted, eheted nyersen vagy sült húsok mellé chili szósz formájában. 

 

Chili lexikon - avagy a legnépszerűbb csípős paprikák

 

A chiliket színük, aromájuk, alakjuk, erősségük szerint is csoportosíthatjuk. Mi most a közkedvelt fajtákat gyűjtöttük össze, amiket bármikor beszerezhetsz.

 

  • Jalapeno: Mexikói fenegyerek. Közepesen erős, zöld, de hagyhatod pirosra is beérni, akkor valamivel édesebb ízű. Nagyon változatosan lehet fogyasztani, például keményebb sajtokkal megtöltve is szokták sütni vagy grillezni. 
  • Habanero: Szintén Mexikó az őshazája, az ottani klíma kedvez a legjobban a fejlődésének. Csípősebb, mint a Jalapeno, gyümölcsös zamata miatt azonban rengeteg rajongója van. Termése a narancssárgától a zöldig a csokoládébarnán át rengeteg színben pompázik.
  • Trinidad top 3-ja: Trinidad Moruga Scorpion, Trinidad Butch T és a 7 Pot Douglah. Ez a három paprika a Karib-térség felfedezettje. Kinézetük egyedi, eredetükről nem sok megbízható információ van. Annyi biztos, hogy göcsörtös, ráncos a termésük felülete, ami az első két típusnál kis csúcsban végződik. Egyik erősebb, mint a másik, de emellett fantasztikus ízkombinációt hordoznak magukban.

 

Mindenképpen megéri közelebbről megismerkedni ezekkel a nem mindennapi növényekkel, mert elképesztően változatos aromákat kóstolhatsz meg. Mindegyik egy kicsit másképpen fejti ki az erejét: míg az egyik szinte robban a szádban, a másik a citrusosságával eloszlatja a gyanút, de néhány másodperc múlva turbó fokozatra kapcsol.

 

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot az elérhetőségeinken, örömmel állunk a rendelkezésedre!

Raktáron

Ez a válogatás a világ 3 legerősebb chili paprikáját tartalmazza porított formában. Carolina Reaper, Trinidar Scorpion Moruga és Szellem chili (Ghost chili)

Legerősebb chili paprika válogatás
Legerősebb chili paprika válogatás
Legerősebb chili paprika válogatás
Legerősebb chili paprika válogatás
6 970 Ft
Egységár: 2 323 Ft/db
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Egészben szárított Carolina Reaper  - 3db

100% Carolina Reaper az extra erős chilik kedvelőinek.

Ez a chili hozzáértő ízlelőbimbókat igényel.

Sokan rajonganak azért a forró, égő érzésért, amivel az erős paprika gyakran szó szerint jól megizzasztja a fogyasztóit.

Carolina Reaper - egészben szárított
Carolina Reaper - egészben szárított
Carolina Reaper - egészben szárított
1 890 Ft
Egységár: 630 Ft/db
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Szellem chili paprika más néven Bhut Jolokia ismertebb nevén Ghost chili eléri az a Scoville skála 1 milliomodik értékét, pontosabban 1.041.427 SHU-t.

Szellem chili egészben szárított 3db
Szellem chili egészben szárított 3db
1 790 Ft
Egységár: 597 Ft/db
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Kistermelői Carolina Reaper paprika örlemény - 15g

100% Carolina Reaper az extra erős chilik kedvelőinek.

Ez a chili hozzáértő ízlelőbimbókat igényel.

Sokan rajonganak azért a forró, égő érzésért, amivel az erős paprika gyakran szó szerint jól megizzasztja a fogyasztóit.

2 990 Ft
Egységár: 199 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Sok csípős chilit neveztek el arról a területről, ahonnan származik. Trinidad állam Moruga kerületében őshonos ez a paprika. 2012-ben még tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet, de későbbi kísérletezgetéseknek köszönhetően megelőzte a Carolina Reaper, melynek SHU értéke jóval meghaladta azt. Az előző rekordtartó az indiai Bhut jolokia volt.

1 990 Ft
Egységár: 133 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Szellem chili paprika más néven Bhut Jolokia ismertebb nevén Ghost chili eléri az a Scoville skála 1 milliomodik értékét, pontosabban 1.041.427 SHU-t.

1 990 Ft
Egységár: 133 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez