A Chiliről minden

Chili mag ültetése áztatásos módszerrel

Chili
Palánta
Termesztés
Mag
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Chili mag ültetése áztatásos módszerrel

A chili mag ültetése több módon is lehetséges. A hobbi kertészek rendre megosztják a tapasztalataikat az interneten, így nemcsak kész módszerekről tájékozódhatsz, hanem elkerülheted az esetleges hibákat is. Fontos leszögezni, hogy mindegyik módszer működhet, viszont ehhez kell a személyes elköteleződésed, gondoskodásod is. Enélkül ugyanis bármelyiket is választod, rohamosan csökken az esélyed a sikerre.

A magban rejlő élet

 

A paprika olyan szempontból meglehetősen kényes növény, hogy viszonylag sok mindenre kell figyelni a fejlődése során. Ahhoz azonban, hogy egyáltalán a fejlődés beindulhasson, jó magokra van szükség. Ez akár lehet egy tavalyi termésből származó is, vagy egy olyan, amit kifejezetten ízletesnek találtál és félretetted a magját. Ha nincs ilyened, akkor beszerezhetsz bármelyik kertészeti áruházból vagy rendelhetsz online. 

 

Ha tartasz a betegségek, kórokozók megjelenésétől, akkor olyat keress, amit csávázó oldattal már előkezeltek. Erre kérdezz rá akkor is, ha ajándékba kapod a magokat, hiszen ha nincsen, akkor még több odafigyelést igényel a növény. Biokertészeknek az is fontos lehet, hogy a csávázás pontosan milyen anyaggal történik, hiszen a hagyományos vegyszerezéssel csávázott magok nem felelnek meg a bio minősítésnek.

 

Áztatás

 

A chili mag csíráztatása történhet tálcán vagy CD tokban elhelyezett nedves papírtörlőn. A leleményes kertészek megtalálják a módját, hogy olyan közeget biztosítsanak a paprikamagoknak, ahol meleg van, éri őket napfény és biztosítani tudják az állandó nedvességet. Ez azonban csak egy módszer a lehetségesek közül.

 

Kevésbé macerásnak tűnik az a verzió, hogy a magok legalább két órán át szobahőmérsékletű fürdőt kapjanak. Igazából az sem árt, ha egy egész éjjelen át áznak. Célszerű külön-külön pohárba vagy olyan szilikonos sütőformába csoportosítani őket fajtánként, aminek több mélyedése van. 

 

Mibe ültesd?

 

Áztatás után halászd ki a magocskákat, majd ültesd el. Ehhez vásárolhatsz speciális ültetőtálcát. Ennek a kialakítása ideális a palánta fejlődéséhez. Kellő helyet biztosít, valamint a tetejével egyszerűen és egyszerre az összes sejtben kialakíthatod a magvető lyukakat. De gondolkozhatsz gazdaságosabb megoldásban is, ha ez csak egyszeri kísérlet. Az alján kilyukasztott tejfölösdoboz pont ugyanennyire megteszi. 

 

Sokkal fontosabb, hogy ezekbe az edényekbe milyen föld kerül. Vannak, akik esküsznek a bio virágföldre, míg mások már ilyenkor speciális földkeveréket keresnek. Egyesek szerint a hajtatás időszakában még nem kiemelt fontosságú a laza, tápanyagdús közeg, mások szerint már ilyenkor meg kell adni a paprikának mindent. Az biztos, hogy ha kifejezetten palántaföldet vásárolsz, akkor növeled az esélyeid, hogy szüret után elképesztő chilis finomságokat készíthess a termésből.

 

A chili mag ültetésének utolsó fázisa

 

Töltsd meg a palántanevelődet a választott földdel, majd készíts bele lyukakat valamilyen eszköz segítségével. Minden mélyedésbe szórj 1-3 magot, majd cetlizd vagy jelöld is meg, hogy milyen fajta magot tettél bele. Szórj a tetejére földet, és egy spriccelős flakonnal fújkáld meg a tetejét. Tedd huzatmentes, meleg, napfényes helyre, és tartsd mindig nedvesen. 

 

Néhány hét múlva, amikor az első sziklevelek megjelennek, átültetheted őket nagyobb cserépbe. Ha az erkélyre vagy szabadföldbe szánod a palántákat, várd meg, míg kicsit megerősödnek majd fokozatosan szoktasd őket az új környezethez.

 

A chili termesztés a szenvedélyünk. Ha neked inkább a fogyasztása az, akkor rendeld meg tőlünk a hazai földben termett chili paprikákból készült egyedi termékeket.