A chilikrém készítése egyszerű, gyors és ráadásul elképesztően ízletes. Alig áll néhány összetevőből, kevés munkával jár és kis fantáziával zseniálisan változatos módokon fogyaszthatod. Mexikóban és Közép-Amerikában szinte nincs olyan csirke- vagy marhahúsból készült étel, amihez ne adnák hozzá. Itthon akár még egy libazsíros kenyeret is feltuningolhatsz vele. Miért vásárolnád meg a bolti tömeggyártott, ízfokozókban dúskáló terméket, ha készíthetsz magadnak egyedi chilikrémet?
A chilikrém lelke maga a paprika
Az alapkencéhez mindössze néhány chilire és némi sóra van szükséged. Veterán csípőspaprika-fogyasztók készíthetik csak olyan fajtákból, amelyeknek még bírják a kapszaicintartalmát. A különböző fajták jellegzetességei az érés folyamata során különleges aromaegyveleget alkotnak. Ettől nemcsak az ereje miatt lesz páratlan, hanem a semmihez sem hasonlító zamata miatt is. De készítheted csak egyféle alapanyagból is a klasszikus chilikrémet, mint ahogy mi is tettük a Dominator termékünk esetében. Ez kizárólag Habanerót tartalmaz, de a Jalapeno is jó választás.
Enyhítésre édesebb fajták
Ha szereted az erőset, de azért csak módjával, akkor mutatunk néhány trükköt, amivel jottányit elvehetsz a növény erejéből. Az egyik lehetséges módszer, hogy amikor megszabadítod a csumájától a paprikát, akkor a magjait is eltávolítod. Ezzel egy homogén textúrájú, egyenletesen kenhető chilikrémet fogsz kapni.
További csípősségmentesítés céljából tehetsz hozzá fele-fele arányban édes kápiapaprikát. A chili ereje érezhető marad, de azok számára is ehető minőségű lesz, akiknek nem paprikapalánta volt a jelük az óvodában, de legalábbis még nem rutinos erőspaprika-fogyasztók.
Elő a darálóval
A megtisztított, kicsumázott és apróra szeletelt paprikát zöldségaprítóban vagy turmixban daráld le. Ezután mérd meg a súlyát és kilogrammonként 20 dkg sóval keverd össze. Ez a mennyiség még nem teszi ehetetlenné a végeredményt, viszont tartósítja annyira a készítményt, hogy egyéb tartósítószerre ne legyen szükséged. Így hagyd pihenni legalább egy órát, hogy a só elkezdhesse kivonni a chiliből a vizet. Tedd a darálmányt kis lyukú szűrőbe és hagyd, hogy az eresztett levet a paprika lecsepegje. Ezután pakold bele steril üvegekbe, hőkezeld, és már mehet is a kamrába.
Chilikrém készítése másképp
A fenti módszer egy natúr, végletekig puritán, ám pont emiatt közkedvelt chilikrémet eredményez. Nincsen túlspirázva, csak a paprika van jelen a puszta természetes valójában. Ha úgy gondolod, hogy ennél bátrabban fűszereznéd, akkor olvasd el korábbi bejegyzésünket a chilikrém készítéséről. Ebben más szisztéma szerint készül a csemege, és egyéb fűszerek is megjelennek az egyedi ízvilág elérésének érdekében.
Hónapokig tartó élvezet
Sötét, hűvös helyen tárolva hónapokon keresztül fogyasztható marad. Kis adagokban ugyanúgy ízesítheted vele a levesed, a halászlét, pörköltet, ahogy a boltban kapható verzióval. Ha enyhébb kencét készítettél, akár még szendvicskrémnek is felhasználhatod vagy tovább hígíthatod mártogatósnak. Ha mindenképpen kipróbálnád, hogy mekkora a különbség egy háziasan készült chilikrém és a tömeggyártott között, de még nem vágnál bele egyedül az összeállításába, rendeld meg tőlünk a paprikakrémet. Mi az ültetéstől a szüretelésen át kísérjük az összes palántánk termésének a sorsát, hogy mindegyik egy különleges termékünkben éljen tovább.