A chilis csirkeszárny bármikor jólesik: télen jól átmelegít, nyáron pedig pont a forróság miatt élvezetes. A csirke jó választás a dolgos hétköznapokra, a chili pedig nagyszerű fűszer, amivel pikánssá lehet varázsolni a megszokott ízeket. Ebben a receptben a főszereplő a Ghost (Szellem) chili, ami néhány évvel ezelőtt a világ legerősebb paprikájának számított, de ma sem kell szégyenkeznie, mert a megközelítőleg egymilliós SHU érték jelenleg is a Scoville skála harmadik helyén tartja.
Mit kell tudni a Bhut Jolokia, azaz Szellem chiliről?
Az ilyen brutál erősségű paprikák a bőrhöz érve is komoly irritációt okozhatnak, ezért amikor dolgozol vele, legyél elővigyázatos, és használj védőkesztyűt. Ezt vedd komolyan, annál is inkább, mert hatóanyaga alkalmas volt arra, hogy chili gránátot készítsenek belőle, és bevessék őket az ellenség barlangból történő kicsalogatására.
Viszont, ha sikerül barátságot kötnöd vele, és akár még termeszteni is tudod otthon, nem fog cserben hagyni. Nagyjából 6-8 cm hosszúságú gyümölcsöket szüretelhetsz, amik pompázhatnak érett piros, sárga, de akár csokoládé színben is. Könnyen felismerhető hosszúkás formájáról és vékony húsú gyümölcséről, aminek a külseje lehet sima vagy ráncos. Manufaktúránkban többek között ezt a paprikát is termesztjük, és hagyományos, innovatív módon dolgozzuk fel. A webáruházunkban számos Amerikában díjat nyert termékünket megtalálod, a Spirit of Attilát például a lenti receptben ki is próbálhatod a Szellem chili porral együtt.
Egészségesebb élet
Felmerülhet a kérdés, hogy mi az élvezetes abban, ha valaki könnybe lábadt szemmel, gyöngyöző homlokkal elkezd csuklani vagy köhögni az erős torokkaparás miatt. A csípős íz elviselésének mértéke meglehetősen szubjektív: egyesek jobban tolerálják, mások kevésbé. De ugyanez van más ételek esetében is; míg sokan szeretik a gombát néhányan már az illatát is nehezen viselik. A magyar konyha amúgy is paprikás, innen már csak egy kis lépés a plusz pikantéria hozzáadása.
Érdemes elkezdeni edződni a chilihez, mert számos jótékony hatása van a szervezetünkre, ezt pedig a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha a készülő ételbe a hagyományos paprikapor mennyiség egy részét kiváltjuk vele. Serkenti a vérkeringést, így gyorsabban jutnak a sejtek oxigénhez és táplálékhoz. Megöli a vírusokat és a baktériumokat, ezzel támogatja az immunrendszert. Fájdalom,-és lázcsillapító hatása is van. A szív,-és emésztőrendszer legfontosabb védelmezője. A chilik jótékony hatásairól a blogban találsz további érdekes bejegyzéseket.
Chilis csirkeszárny szellem chilivel
Hozzávalók:
- Személyenként 6-8 db csirkeszárny
- 1 dl méz
- Spirit of Attila chiliszósz
- Szellem chilipor
- Oregánó
Elkészítés:
A szárnyakat dörzsöld be sóval és borssal, majd lobogó vízben főzd puhára. Ha megfőttek, itasd le róluk a vizet és forró olajban süsd ropogósra mindkét oldalukat. Készítsd el a chiliszószt: A Spirit of Attila szószból önts annyit egy tálba, amiben majd alaposan meg tudod forgatni az összes csirkeszárnyat. Tedd bele a mézet és keverd jól össze. Turbózhatod még egy csipet Szellem chili porral, de ha ezt nem is szeretnél bele tenni, az oregánót ne hagyd ki! Tálalás előtt mártsd meg a szószban a husikat, köretnek natúr tortilla-t ajánlunk.
Segíthetünk? Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha kérdésed van a chilikről vagy a rendelés menetéről, örömmel állunk a rendelkezésedre!