Chili lexikon

Chipotle chili paprika

Chili
Chipotle
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2020.01.15 11:26
Chipotle chili paprika

A chipotle a mexikói étrend egyik reprezentatívabb étele, ez egy szárított, füstölt Jalapeno paprika. A legtöbb Jalapenot zölden szedik és használják. De ha tovább hagyjuk érni, akkor a színe vörösre változik. Van, aki ilyen állapotban addig hagyja érni amíg el nem kezdenek száradni és ezt követően leszedi és füstöli amíg teljesen ki nem száradnak. Mások éretten szedik le és füstölés során szárítják meg. Az eljárás során a paprika a súlyából 80-90%-ot veszít.

Kinézete, megfelelően szárítva és füstölve, a külsője hasonlít a mazsolára vagy az aszalt szilvára. A bőre sötét és ráncos. Nem minden chipotle azonos, mivel sokféle jalapeno paprika létezik.

A chipotle olyan csípős, mint a jalapeno paprika, a Scoville skálán 2,500 és 8,000 SHU között szerepel.

A füstölt szárított jalapeno technikája visszavezethető, még az Aztékok előtti korra, ahol a korai ételkonzerválást kezdték el gyakorolni.

Előszeretettel használják a mexikói konyhában, az ételeknek kellemes pikáns, csípős, füstös ízt kölcsönöznek. Felhasználható főzéshez, mint bármely más szárított paprika. Őrölhető chili pehellyé vagy porrá és használható fűszerként csípős ételeknél vagy szószok készítésénél.

A chipotle paprikára az amerikaiak figyelmét 1993-ban hívták fel az első Chipotle étterem megnyitásával. Első alkalommal 1996-ban kóstolhatták meg a Fischer & Wieser Specialty Food Inc. jóvoltából, amit Chipotle Sauce néven vezettek be. Közkedvelt lett és ennek az ételnek az eladása megnövekedett és 1997 júliusában New Yorkban a Különleges Élelmiszerkereskedelem Országos Szövetsége az USA legkelendőbb szószának nevezte. Továbbra is ez a legnépszerűbb termékük és 1996 óta az értékesített darabszám átlépte a 100 milliót.

Gondosan termesztett és összeválogatott füstölt jalapeno paprikából nekünk is van Chipotle termékünk, amely itt elérhető.