A Chiliről minden

Csípős paprika termesztése otthon

Chili
Palánta
Termesztés
Mag
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.12.17 14:00
Csípős paprika termesztése otthon

A csípős paprika termesztése otthon nem lehetetlen feladat, de kíván némi odafigyelést, mert a paprika igen érzékeny növény.

 

De aggodalomra semmi ok, hiszen mi itt a Chili Hungária Webáruházban már elég sok chilit termesztettünk, és ebben a bejegyzésben megosztjuk veled a nekünk bevált trükköket, amelyek segítségével te is könnyűszerrel felnevelheted a palántádat.

Először vetünk

 

Illetve ez így nem teljesen igaz, mert a vetés előtt még el kell döntened, hogy milyen paprikát szeretnél néhány hónap múlva szüretelni. Annak a magjából kell vásárolnod egy tucatot. Természetesen vehetsz többféle magot, ha különböző terméseket szeretnél majd szüretelni.

 

A magokat úgy a legegyszerűbb csíráztatni, ha egy papírtörlő alsó felére helyezed őket egymástól néhány cm távolságra, majd ráhajtod a papírtörlő felső felét és egy spricni segítségével benedvesíted. Ezután tedd őket jól zárható műanyag zacskóba, és időnként szellőztesd. Ilyenkor azt is ellenőrizd, hogy kell-e pótolni a nedvességet. A csírázáshoz az ideális hőmérséklet 20°C körül van, így olyan helyet keress neki, ami nem túl meleg, de nem is túl hideg. Nagyjából 6-8 hét múlva meg kell, hogy jelenjenek az első csírák. 

 

A magról történő szaporításhoz nem feltétlenül kell vásárolnod az alapanyagot. Ha találkozol ízletes paprikával, tedd el a magjait, aminek a módjáról és a további tárolásáról egy korábbi blogbejegyzésünkben olvashatsz. Ennek viszont fennáll a kockázata, hogy ha nem izolálva nevelkedett a paprika, akkor könnyen összeporozódhatott más növényekkel. Így nem biztos, hogy ugyanazt a paprika fajtát kapod aminek a magját elültetted. Írtuk egy cikket az izolálásról is.Ha megjelentek az első csírák…

 

…akkor örülünk. Nagyon. Jó irányba haladunk! Nagyon óvatosan kivesszük a műanyag tasakból, hogy a csírák ne sérüljenek, ezután kis cserépbe vagy műanyag pohárba ültetheted őket. Ha a poharakat választod, akkor néhány lyukat csinálj az edény aljára, hogy a pangó víz ne tegye tönkre a fáradozásaidat. Az általános virágföld pont megfelel az ültetéshez. Az a lényeg, hogy a termőközeg elég laza legyen és kórokozóktól mentes. A magok nagyságától függően 2-5 cm mélyre helyezd őket, majd takard be földdel. Ezután jó alaposan öntözd is meg. 
Ha még nem érzed magad készen a saját paprikád megtermesztésére, házhoz is rendelheted tőlünk kedvenc chili szószaidat, fűszereidet.

 

A csípős paprika termesztésének a kulcsa

 

A napi több órás fényigény, a szellőztetés és a megfelelő vízmennyiség a kulcsa innentől kezdve a palántád fejlődésének. Egyszerűnek hangzik, igaz? A kis palántakezdeményeknek legalább 6, de inkább 12-14 órányi természetes fényre van szükségük. Ha az évszak vagy az időjárás nem kegyes hozzád ebben a tekintetben, akkor rá kell kicsit segíteni például egy LED-es lámpával vagy más mesterséges fényforrással. 

 

A palántanevelésnél az arany középutat kell megtalálnod a megvilágítás és az öntözés tekintetében is. A tűző nap megégetheti a paprika levelét, ha pedig kevés fényt kap, akkor elkezd nyurgulni. Ha odafigyelsz a megfelelő öntözésre is, tehát se kiszáradni nem hagyod, de nem is árasztod el, akkor biztos, hogy néhány hét múlva gyönyörű palántákká fejlődnek.

 

Palántadőlés

 

Fentebb említettük, hogy a talaj, amibe ülteted a kicsírázott magot, kórokozóktól mentes legyen, illetve hogy ne öntözd túl. Ha ezeket nem tartod be, akkor nagyobb eséllyel kell majd szembenézned a palántadőlés betegséggel. Ezt mikroszkóp méretű gombák okozzák, amik a párás, nedves környezetben megszaporodnak, és a gyengébben csírázó, növekedésben lemaradt magokat veszik támadásba. 

 

A legjobb megelőzni a palántadőlést, amit vagy (ha kis mennyiségről van szó) a talaj háztartási sütőben való kezelésével tudsz megtenni, vagy a magokat még a csíráztatás előtt 5-10%-os háztartási ecet vizes oldatába (1:1 arányban) áztatod, majd alaposan leöblíted.