Chili receptek

Egykor a cowboyok és a banditák ették - mutatjuk a chilis bab receptjét

Chili
Cayenne
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Egykor a cowboyok és a banditák ették - mutatjuk a chilis bab receptjét

Hús, bab, kukorica és chili - az aromás chilis bab egy olyan étel, melynek illata már messziről csábítja az embereket a konyhába. Persze az íze sem utolsó, és még tápláló is! De honnan ered és mi is kell a chilis bab recepthez? Megmutatjuk!

Ha mexikói ételről van szó, legtöbbünknek a tortillák, burritók és persze a chilis bab képe ugrik be, nem véletlenül. Utóbbi ugyan az USA-nak köszönhetően lett világhírű, természetesen dél-amerikai gyökerekkel rendelkezik a chilis bab recept, mint a legtöbb csípős, pikáns, chili fűszerekkel megbolondított étel.

 

A chilis bab recept eredete

 

Bár mexikóinak tűnik, leginkább az Egyesült Államok déli részein nagyon népszerű a chilis bab, vagyis chili con carne. A spanyol eredetű kifejezés jelentése “chili hússal”, és a 19. század folyamán terjedt el a cowboyok, útonállók között a déli államokban, hála az ott dolgozó mexikói vendégmunkásoknak. Az átutazóknak és lovasoknak laktató, gyorsan elkészíthető, fűszeres ételre volt szükségük, mely feltölti energiatartalékaikat a hosszú utak során, ezért lehet, hogy gyorsan népszerű lett a chilis bab. 

 

Emellett a fogás közkedvelt lett a helyi fesztiválokon és főzőversenyeken is, ahol területről területre változnak a receptek és az elkészítési módok. Ma már nagyon messzire jutottunk az annak idején gyorsan összedobott, húskonzervből vagy szárított marhából, chilipaprikával és sóval elkészített fogástól. 

 

Így készítsd el otthon

 

Ha chilis bab recept készítésébe fogsz, tudd, hogy ugyan vannak expressz megoldások is, de az igazán jó fogáshoz idő kell, nem lehet csak úgy összedobni.




Szükséged lesz három konzerv vörösbabra, egy konzerv kukoricára, két fej vöröshagymára, fél kiló marha-, sertés- vagy vegyes darált húsra, egy liter passzírozott paradicsomra és a fűszerekre - római kömény, cukor, fűszerpaprika, füstölt chilipor vagy paprika, só és bors.

 

  • A felkockázott hagymákat dinszteljük meg, utána mehet rá a paprika, majd a hús, melyet kifehéredésig főzünk.
  • Ezután következik a paradicsom és a bab-, valamint kukoricakonzervek, melyeket előzőleg lecsöpögtettünk.
  • Fűszerezés ízlés szerint, majd forraljuk fel az egészet.
  • Forrás után legalább egy órán át rotyogtassuk, lassú tűzön, hogy a bab és a kukorica megpuhuljon, illetve amíg el nem kezd sűrűsödni a szósz és kevéssé lesz leveses állaga.
  • Amikor úgy érezzük, elég sűrű, zárjuk el és tálalható is.
  • Sokan sajtot reszelnek rá, nachosszal vagy friss kenyérrel, pirítóssal eszik.

 

Ötletek és tippek az elkészítéshez

 

Amikor chilivel dolgozol, mindig viselj kesztyűt vagy ügyelj arra, hogy alaposan mosd meg a kezed és ne nyúlj a szemedbe! 

 

Jó minőségű húst válassz, leginkább marhát, de itthon többnyire sertésből szokták készíteni.

 

A fűszerezést magad kell, hogy kitapasztald, ezt a szósz gyakori kóstolásával fejlesztheted tökélyre. Nem a legjobb ötlet kész chilis bab fűszercsomagokat használni, kísérletezz inkább te a megfelelő arányok eltalálásával.

 

Ne siettesd az elkészülést, össze kell, hogy érjenek az ízek. Sőt, ha van rá lehetőséged, hagyd állni a lehető legtöbb ideig, így még zamatosabb lesz a chilis bab.

 

Ne félj kísérletezni, alakítsd az ételt saját ízlésed szerint! A chilis bab receptjei változatosak, sokféle ízélményt kínálnak, mindenki megtalálhatja a saját kedvencét.

 

Ha kérdésed lenne, keress minket elérhetőségeinken!

Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
Raktáron
Kedvencekhez
Sárkánypor
1 490 Ft
Egységár: 29 800 Ft/kg
Nincs raktáron
Kedvencekhez
Cayenne Bors
1 790 Ft
Egységár: 35 800 Ft/kg
Nincs raktáron