A Chiliről minden

Ezek a chili jótékony hatásai

Chili
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Ezek a chili jótékony hatásai

Ha chilit fogyasztasz, nap mint nap tapasztalhatod annak jótékony hatásait anélkül, hogy tudnál róla. Elgondolkodtál már azon, hogy a torokkaparáson, izzadáson kívül mit indít el a chili a szervezetedben? Ebből a bejegyzésből megtudhatod, hogy milyen vitaminokat tartalmaz a paprika, és ezek miért hasznosak a számodra. Garantáljuk, hogy ezután tudatosabban fogod mérni a chilit fűszerezéskor.

A chili jótékony hatásai

 

Korábbi blogunkban olvashattál a csodálatos kapszaicinről, ami a paprika különleges alkotója, ez felelős a csípősség mértékéért. További egyedülálló tulajdonságai miatt a gyógyászat és a kozmetikai ipar is használja a készítményeiben. 

 

Emellett az egyedi alkaloid mellett még más vitaminokat is tartalmaz, amik segítenek az egészséged megőrzésében. Az egyik ilyen például a sokat dicsért C-vitamin. Róla tudjuk, hogy az immunrendszer erősítésében van kiemelkedő szerepe. Ami azt jelenti, hogy kevésbé leszel hajlamos elkapni a légúti betegségeket. Már ha kellő mennyiségű C-vitamint fogyasztasz.

 

A C-vitamin olyan enzimeket aktivál a testben, amik segítik a sejtlégzést, megköti a szabadgyököket, javítja az erőnlétet és a közérzetet, csökkenti a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Kilencszer nagyobb mennyiségben tartalmaz aszkorbinsavat a paradicsomnál, de a citrusféléket is megelőzi. A szervezet optimális működésének a fenntartásához naponta kb. 1000 mg-ra van szüksége egy felnőtt szervezetnek. Dohányzás, betegség, stressz, komoly fizikai igénybevétel esetén még nagyobb adagra van szükség. Változatos étrenddel, chili készítmények fogyasztásával segíthetsz a szervezetednek feltölteni a vitamraktárát.

 

B1-, B2- és B12-vitamin
A szervezet nem képes belőlük nagy mennyiséget elraktározni, ezért folyamatosan pótolni kell. Bár kevésre van belőlük szükség, megnehezíti a bevitelüket, hogy a feldolgozott élelmiszerekben egyáltalán nem található meg. Pedig nem kis feladatuk van: a bélrendszerben lezajló folyamatokat támogatják, a gyulladásokat és különböző ételintoleranciákat mérséklik. Az agyi működés, a koncentráció nagyban függ attól, hogy elegendő B-vitaminhoz jut-e a szervezet. 

 

A B1-vitamin a sejteknek segít energiává transzformálni a táplálékot. A sejtek fejlődéséért, növekedéséért, funkcióik ellátásáért felel. A szív és az idegsejtek működésében óriási szerepet játszik. 

 

A B2-vitamin bekapcsolódik a többi B-vitamin munkájába, ami a sejtek energiaellátásának a biztosítását illeti. Kiváló antioxidáns, a DNS felépítésében és javításában is közreműködik. A szem, az idegrendszer és a bőr védelmezője.

 

A vörös- és fehérvérsejtek képződése, a DNS helyreállítása, az agyműködés és az immunrendszer ellenálló képessége a B12-vitamin jelenlétén múlik. 

 

A- és E-vitamin

 

Az E-vitamin valahogy nincs annyira a köztudatban, mint a híres C-vitamin, pedig együtt igazán hatékonyak. Ez a vitamin is szerepet játszik a légúti betegségek enyhébb lefolyásában, gyulladásgátló. Ártalmatlanná teszi a szabadgyököket, valamint lassítja az érelmeszesedés kialakulását. Rugalmassá válik tőle a bőr, szabályozza a hormonszintet.

 

Az A-vitaminról először a szem védelme jut eszünkbe, hiszen mindannyian hallottuk, hogy a sok sárgarépától nemcsak fütyülni fogunk megtanulni, de a látásunk is jó lesz. Ösztönzi a szervezetet a kollagéntermelésre, így a kötőszövet jelentős építőköve. Támogatja a csontok, fogazat épségének megőrzését, valamint a szív- és érrendszert.

 

Ha kérdésed van a chilivel kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba, örömmel állunk rendelkezésedre!