A Chiliről minden

Ó, az a csodálatos kapszaicin

Chili
Csípős
Kapszaicin
Scoville
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2022.02.01 11:11
Ó, az a csodálatos kapszaicin

Kevés ennyire megosztó dolog létezik a világon, mint amilyen a kapszaicin. Ez a vegyület a tipikus példája annak, hogy vagy szereted, vagy nem bírod elviselni, de nem tudsz a küszöbén ácsorogni. Mindenesetre azok járnak jobban, akik szeretik, mert nem csak az ételeket bolondítja meg pikánsságával, hanem rengeteg jótékony hatás kiváltója az emberi szervezetben. Ismerkedjünk meg alaposabban a kapszaicinnel!

Tulajdonképpen mi is az a kapszaicin?

 

A kapszaicin a hagyományos paprika termésének alkaloidja, ami a paprika erezetében fordul elő a legnagyobb mennyiségben. Az alkaloidok többnyire növényi eredetű vegyületek, ami a sejtek anyagcsere hulladéka. Közös jellemzőjük, hogy nitrogént tartalmaznak, elég összetett a felépítésük és szerkezetük rendkívül változatos. Halmazállapotuk lehet illékony pl. feromon, elvétve folyékony pl. nikotin, de többnyire szilárd, kristályos, keserű vagy égető ízű anyagok. Vízben egyáltalán nem oldódik, de alkoholban igen. A kapszaicin erősségét a Scoville skálán mérik, melynek egysége az SHU. Erről részletesebben egy korábbi blogban olvashatsz.

 

A legtöbb alkaloid kis mértékben orvosság (nagy mértékben viszont méreg), ezért számos növényből kinyert és megszelidített vegyület még ma is a gyógyszerészetben használt alapanyag. Gondolj csak a morfiumra, amit erős fájdalomcsillapítóként alkalmaznak, vagy a beléndekben, csattanó maszlagban található atropinra, amelytől kitágul a pupilla, ezért szemészeti vizsgálatok előtt használják.

 

Hőgyes Endre felfedezése

 

A 19. században már többeknek sikerült izolálni a kapszaicint, a tiszta formában történő elkülönítés John Clough Thresh és Karl Micko munkásságának köszönhető, ők nevezték el a vegyületet a növényről, amelyből kivonták (Capsicum). 

 

Az orvosi kutatások egyik legismertebb felfedezése Hőgyes Endre nevéhez fűződik, aki 1878-ban bebizonyította, hogy nem csak a nyálkahártyára és bőrre van ingerlő hatással a kapszaicin, hanem serkenti a gyomorsav termelődését és a nyálelválasztást, ennélfogva jótékony hatással van az emésztőrendszerre. Itt az ideje, hogy körülnézz a különleges chili szószaink és fűszereink között, és egészségesre edd magad!

 

Alkalmazása a mindennapokban

 

Annak ellenére, hogy a kapszaicin meglehetősen égő érzést okoz, megéri használni az ilyen tartalmú készítményeket, hiszen szervezetünk számos pontján jótékony hatással bír.

 

  • Krémek

 

A bőrön jelentkező irritációt érdemes megszokni, ugyanis rendkívül hatékony fájdalomcsillapító. Hátfájás, ízületi gyulladás okozta fájdalom könnyűszerrel megszüntethető kapszaicintartalmú kenőccsel. Migrénes fejfájásra pedig orrspray formájában alkalmazzák. Gyakran szerepel masszázskrémek vagy narancsbőr elleni készítmények összetevőjeként. Izgató hatása miatt fokozza a véráramlást, így segít a méregtelenítésben.

 

Az izzadás a test hűtési reakciója

 

Nyáron, a kánikulában bár azt gondoljuk, hogy de jólesne egy adag jégkrém vagy lehűtött dinnye, ne adj’ isten egy korsó sör, valójában a szervezetünknek ezekkel a túl hideg tápanyagokkal plusz munkát adunk. Ugyanis ilyenkor a belső testhőmérsékletünket fogja reakcióképpen megemelni, amivel rövid időn belül még inkább melegünk lesz. Azonban csípős ételek fogyasztásakor csak annyira emelkedik a saját hőmérséklet, amekkora a külső hőmérséklet. Eközben verejtékezni kezdünk a beindult vérellátás hatására, és mire az izzadság elpárolog, addigra szervezetünk is lehűl.

 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha kérdésed van a termékeinkkel vagy a rendelés folyamatával kapcsolatban, örömmel állunk rendelkezésedre!